ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 10:13:40π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
02
Ιουλίου

«Ψυχογεωγραφίες» με υπερβατικό συναισθηματικό αποτέλεσμα

Κατηγορία Εικαστικά

Ο Καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Πάνος Χαραλάμπους, και ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Frédéric Bootz παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση με τίτλο «Ψυχογεωγραφίες», η οποία εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

 

Πρόκειται για δύο καλλιτέχνες με διαφορετικές διαδρομές, αλλά με συγγενείς διεργασίες, οι οποίοι πραγματοποιούν μία εικαστική συνομιλία, παρουσιάζοντας έργα τους της ίδιας χρονικής περιόδου, που - μέσα από διαφορετικές φόρμες, και εικονοθεσίες - καταλήγουν σε ένα υπερβατικό συναισθηματικό αποτέλεσμα, που θέτει σε αμφισβήτηση τις βεβαιότητες και αιωρείται ανάμεσα στο όνειρο (Bootz) και την υποστασιακή πραγματικότητα (Χαραλάμπους).

psixo
Σε διοργάνωση και επιμέλεια της Γωγούς Κολυβήρα, η έκθεση - που θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου - περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων, που φιλοτεχνήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και, ως ενότητα, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και 2 βίντεο των καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Χαραλάμπους παρουσιάζει έργα με λάδι και φύλλα καπνού σε καμβά, της ενότητας «Tobacco area», τα οποία εκτέθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, σε τιμητική έκθεση στη Γαλλία, στην πρωτοποριακή Σχολή Καλών Τεχνών της Besançon. Ο Frédéric Bootz, ο οποίος εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, παρουσιάζει έργα με λάδι σε καμβά και gouaches, από τις ενότητες «Κάιρο» και «Ανατολή».

 

«Διασταυρώσεις, πολύ πιο γόνιμες από όσο υποπτευόμαστε»

Όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Μπάσιος, στο κείμενό του για την έκθεση, με τίτλο «Για τις έλλογες εικόνες»: «Οι διαδρομές ζωής, που ακολουθούν οι δημιουργοί, δεν τέμνονται εύκολα. Μπορούν, όμως, λίγο να πλησιάσουν. Σε μια τέτοια διοργάνωση, όπως αυτή, δίνεται η ευκαιρία σε όλους, δηλαδή στο κοινό, αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες, να προκύψει μια κατ’ ουσίαν συνάντηση, που βάσιμα θέτει τις αναμονές μας, τις περιέργειές μας, αλλά και τις προκαταλήψεις μας σε μια δοκιμή.

psixogeo

Δύο άνθρωποι, με διαφορετικές πορείες, με επιμέρους εμπειρίες σπουδών και ζωής, αλληλο - εκτίθενται και παρα - τοποθετούνται μέσα από έργα τους. Και ενώ δεν πρόκειται για κάποια εξειδικευμένη προσέγγιση, που θα μπορούσε να έχει ως στόχο την επισήμανση κοινών ή μη κοινών στοιχείων, εν τούτοις και με ένα τρόπο σχεδόν άδηλο και λανθάνοντα, κάτι ανάλογο υπονοείται.


Δουλειές προηγούμενων χρόνων, άρα μιας άλλης εποχής, που παράχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εμπνευσμένες από εντελώς διαφορετικές αφορμές και καθοδηγούμενες από άλλες τεχνοτροπίες, επιτυγχάνουν να προκαλέσουν ανάλογες, σχεδόν ομόλογες αντιδράσεις, σκέψεις και, προπαντός, συναισθήματα. Η χωρική και χρονική συνεύρεση όλων αυτών των δημιουργιών, που τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, προσφέρεται ως ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, που ενώ δεν είναι ολοκληρωμένο, ο καθένας μας μπορεί να το συμπληρώσει σύμφωνα με ό,τι και όσα έχει εισπράξει από μια τέτοια παραλληλία εκθεμάτων.Αυτή η έκθεση δεν επιβάλλει θεωρήσεις, ούτε υποδεικνύει αυθεντικούς και ορθόδοξους τρόπους κατανόησης και ερμηνείας για αυτά που εκτίθενται. Αποτελεί, ωστόσο, μια μορφή κοινής απόδειξης ότι η ανάγκη της έκφρασης και η αγωνία της μετάδοσης του νοήματος μάς αφορά όλους, είτε είμαστε δημιουργοί, είτε θεατές. Ας είναι, επομένως, η έκθεση αυτή μια αφορμή, για να ξεπεράσουμε τους κλασικούς τεχνο - κριτικούς διαχωρισμούς: πως, δηλαδή, ακόμα και μια εννοιολογικά δομημένη σύνθεση του Έλληνα Πάνου Χαραλάμπους θα μπορούσε να είναι ένα “τοπίο”, και πως ένα συγκροτημένο τοπίο του Γάλλου Frédéric Bootz θα μπορούσε να κατέχει τη θέση μιας “προγραμματικής” δήλωσης. Γιατί είναι, εν τέλει, τα διανοήματα, ως μια συνθήκη πολιτισμού, που επιτρέπουν τέτοιου τύπου υπερβάσεις, ώστε να επιφέρουν διασταυρώσεις, πολύ πιο γόνιμες από όσο υποπτευόμαστε».

 

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206 - Ταύρος, τηλ.: 210 3418550. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή: 18:00 - 22:00.

πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 293 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα