ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 4:59:05μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
27
Αυγούστου

Σε Λονδίνο και Ρίγα το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Κατηγορία Εικαστικά

Με εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη αλλά και εκθέματα του Μουσείου να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, το φθινόπωρο για το Κρατικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι πολλά υποσχόμενο.

Παρατείνεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου η έκθεση «Σολομών Νικρίτιν-Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόμος και Κοινωνική Παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου» στο ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 200 έργα, σχέδια και χαρακτικά των δύο μεγάλων καλλιτεχνών, σκιαγραφώντας το «θηριοτροφείο» της βερολινέζικης καθημερινότητας του Μεσοπολέμου, τα ιδιαίτερα «μνημεία» μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Ρωσία (1919-1920), τον ανερχόμενο ναζισμό στη Γερμανία και τη σταλινική απολυταρχία.

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική, επιστημονική ημερίδα, με θέμα την πολιτική τέχνη του Τζορτζ Γκρος στην περίοδο του μεσοπολέμου. Ομιλητές θα είναι η Dr. Rosa von der Schulenburg, επικεφαλής των συλλογών της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και ειδική στην τέχνη του Τζορτζ Γκρος, ο Lutz Becker, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και επιμελητής εκθέσεων, η Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Peter Panes, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκέτε Θεσσαλονικης. Η ημερίδα γίνεται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκέτε Θεσσαλονίκης.

 

Παρατείνεται έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση "Tempus Ritualis", στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι). Φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις, κολάζ και περφόρμανς, από δέκα Έλληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες. Γερμανοί καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν την πόλη και καταθέτουν την εμπειρία τους στους Έλληνες, και Έλληνες εικαστικοί που επίσης θα μορφοποιήσουν την εικόνα τους και θα την μεταφέρουν στους Γερμανούς. Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν in situ, στη Θεσσαλονίκη και με 'φόντο' την ίδια την πόλη.

 

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στο Βερολίνο, στη Galerie im Körnerpark (25.10.2014-11.01.2015).

 

Καλλιτέχνες: Λένα Αθανασοπούλου, Χριστίνα Δημητριάδη, Νίνα Φίσερ & Μαροάν ελ Σάνι, Πία Γκρέσνερ, Σουζάνε Κρίμανν, Λία Ναλμπαντίδου, Κριστίνε Σουλτς, Εύα Στεφανή, Ευανθία Τσαντίλα

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του ΚΜΣΤ και στα εικαστικά δρώμενα στο εξωτερικό, με βάση τη συλλογή Κωστάκη, στη Μεγάλη Βρετανία και τη Λετονία.
Συνεχίζεται η έκθεση «Malevich: Ο Επαναστάτης της Ρωσικής Τέχνης» (Malevich: Revolutionary of Russian Art) έως τις 26 Οκτωβρίου, στην Tate Modern στο Λονδίνο. Με διθυραμβικές κριτικές δέχτηκε ο Βρετανικός Τύπος την αναδρομική έκθεση του σπουδαίου σουπρεματιστή καλλιτέχνη. Η έκθεση φιλοξενεί έργα από μεγάλα μουσεία και συλλογές από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, και την Ευρώπη. Το ΚΜΣΤ συμμετέχει με 52 έργα της συλλογής Κωστάκη, και χαρακτηρίζεται ως μέγας δανειστής στην έκθεση μαζί με τη συλλογή Khardzhiev (Μουσείο Στέντελικ, Άμστερνταμ). Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του πολιτιστικού έτους «Ρωσία – Μ. Βρετανία».

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 224 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα