ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020 - 9:33:01π.μ.

banner468x60

10
Μαΐου

Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, και πάλι στη θέση του

Κατηγορία Εικαστικά

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της μαρμάρινης βάσης του, στο Ναύπλιο. Το άγαλμα επανατοποθετήθηκε μετά από 7 μήνες που διήρκεσαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του.


Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, ένα από τα σπουδαιότερα έργα νεοελληνικής γλυπτικής, έχει χαρακτηριστεί ομόφωνα ως μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Ο έφιππος ανδριάντας, που ανήκει στα σημαντικότερα έργα του διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη Λάζαρου Σώχου (1862-1911), είναι έργο βραβευμένο από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς παρισινής έκθεσης του 1900 αλλά και από την Ακαδημία της Ρώμης.
Η χύτευση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη έγινε, σε δύο αντίτυπα, στο Παρίσι. Το υλικό προερχόταν από κανόνια της Επανάστασης που υπήρχαν στο κάστρο του Παλαμηδίου. Από τα δύο αντίτυπα, το ένα τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο το 1901 και βρίσκεται σήμερα στον λεγόμενο «Βοτανικό κήπο» του Ναυπλίου ή «πάρκο Κολοκοτρώνη», και το δεύτερο στην Αθήνα το 1904, και σήμερα βρίσκεται δίπλα από την Παλαιά Βουλή.
Στα σημαντικά έργα του Λάζαρου Σώχου συγκαταλέγεται και η αναστήλωση του Λέοντα της Χαιρώνειας. Φιλοτέχνησε, επίσης, πολλά έργα, τα οποία όλα σχεδόν κατά καιρούς βραβεύτηκαν. Ο σπουδαίος μας γλύπτης απεβίωσε στην Αθήνα, από μηνιγγίτιδα, το 1911.

Διαβάστηκε 276 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα