ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 5:06:10μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
19
Ιανουαρίου

Το τραπέζι των αφηγήσεων, με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου στη Στέγη

Κατηγορία Εικαστικά

H Στέγη υποδέχεται την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, σε ρόλο οικοδέσποινας στο «Τραπέζι των Αφηγήσεων». Ένα ανοιχτό «κουκλόσπιτο», γεμάτο μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων, καλεί το κοινό να δει ή να ανακατασκευάσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής , αναμνήσεων και επιθυμιών.

Το τραπέζι των αφηγήσεων: Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου δημιουργεί μια τρυφερή δράση για το σπίτι, ως εστία, ως στέγη, ως χώρο αναφοράς. Το σπίτι που χάνουμε, το σπίτι που επιθυμούμε, σε μια εγκατάσταση, μια περφόρμανς και μια συζήτηση, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Η εγκατάσταση (30 Ιανουαρίου – 24 Φεβρουαρίου) είναι μια αναφορά στην έννοια της στέγης και της ασφάλειας, του Σπιτιού και της ζωής εντός του. Το έργο αποκαλύπτει ένα μικρόκοσμο επιθυμιών, τακτοποιήσεων και ανακατασκευών δωματίων, μέσα στα οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που δύσκολα φεύγουν από τη μνήμη, ακόμα κι αν η ζωή επιφυλάσσει μετακινήσεις, αναχωρήσεις και επιστροφές. Ένας οικείος κόσμος, που κάποτε γίνεται όνειρο ή εφιάλτης, πραγματικότητα ή ουτοπία, θα είναι απτός και διαθέσιμος, εμποτισμένος από την ανθρώπινη εμπειρία και την ενδυνάμωση της φαντασίας μέσα από την τέχνη.

 

Στην περφόρμανς, που πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα (30 Ιανουαρίου, 3, 10, 17 και 24 Φεβρουαρίου), η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ζητά από τους καλεσμένους της να αναπαραστήσουν μέσα από τη μνήμη χώρους που σημαίνουν κάτι για αυτούς, που τους συγκινούν, που αναφέρονται σε περιστατικά του βίου τους. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους θέλουν να αφηγηθούν αναμνήσεις σχετικά με σπίτια στα οποία κατοίκησαν ή εγκατέλειψαν, έχασαν ή ονειρεύτηκαν να αποκτήσουν. «Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» είναι μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών, καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.

 

Οι επισκέπτες που δεν συμμετέχουν στο δρώμενο μπορούν να παρακολουθούν τις αφηγήσεις και τη δράση μέσα από οθόνες που υποστηρίζουν το έργο έξω από το σκηνικό-κουκλόσπιτο.

 

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης «To Τραπέζι των Αφηγήσεων», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα «Εστία και Ανεστιότητα στη Σύγχρονη Τέχνη: Οι καλλιτέχνες αφηγούνται...», στο φουαγιέ του 5ου ορόφου. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα επιλέγουν εικαστικά έργα που πραγματεύονται διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπίτι –ως στέγαση, πατρίδα, κοινότητα– αλλά και δημιουργίες που αντιμετωπίζουν το τραύμα της απώλειας και της μετοίκησης. Ορισμένες από τις επιλογές τους εστιάζουν στη διασπορική συνθήκη του ανέστιου ή υβριδικού καλλιτέχνη – όταν σπίτι μπορεί να γίνει όλος ο κόσμος.

 

«Το Τραπέζι των Αφηγήσεων» παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση «Το Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (9 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου), μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπέη Χαμάμ το 2011. Πρόκειται για μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση εμπνευσμένη από το Dollhouse της Petronella Oortman, που βρίσκεται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

 

Διαβάστε περισσότερα

 

* Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί τις παρακάτω ημέρες και ώρες, με συμμετοχή του κοινού:

 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου | 19:00-21:00
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου | 18:00-20:00
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00

 

Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες η εγκατάσταση θα εκτίθεται μαζί με τις βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις.

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην περφόρμανς της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, μπορείτε να στείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, με το όνομα, την ηλικία σας και μια σύντομη παράγραφο όπου θα περιγράφετε το λόγο για τον οποίο θα θέλατε να συμμετάσχετε. Λόγω περιορισμένης δυνατότητας συμμετοχών, σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγάλος, θα γίνει επιλογή συμμετεχόντων, για την οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

 

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα
Ημερομηνία: Εγκαίνια: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου | 21:00
Εγκατάσταση: 30 Ιανουαρίου – 24 Φεβρουαρίου | Δευτέρα-Κυριακή 12:00-21:00
Περφόρμανς: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου | 19:00-21:00
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου | 18:00-20:00
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου | 17:00-20:00
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος των θεατών στις περφόρμανς και τη συζήτηση είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιτότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδων ξεκινά 1 ώρα πριν την εκδήλωση.
Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ.: 210 900 5 800
Απαραίτητη η κράτηση θέσης για συμμετοχή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://www.sgt.gr 

 


Πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 189 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα