Εκτύπωση αυτής της σελίδας
29
Σεπτεμβρίου

"Transplantation II": Έκθεση της Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εικαστικά

Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έφης Σαββίδη με τίτλο TRANSPLANTATION II σε επιμέλεια της ιστορικού – κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

 

Η έκθεση TRANSPLANTATION II αποτελεί συνέχεια και επέκταση της έκθεσης TRANSPLANTATION η οποία παρουσιάστηκε στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - παράλληλο πρόγραμμα, στην Casa Bianca (23/06 έως 31/08 2015), με την ίδια επιμελήτρια.

 

Αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου στο κείμενο του  καταλόγου: «Στις τρεις ενότητες έργων της Έφης Σαββίδη Lost (hi)story (αρχείο φωτογραφικών αναμνηστικών στιγμιοτύπων από την Αμμόχωστο τουλάχιστον 40 χρόνια πριν με μικρά σχόλια από τους εικονιζόμενους 40 χρόνια μετά), By the gate (αρχείο φωτογραφικών σκηνογραφιών στους εξωτερικούς χώρους οικίας μεταναστών στη σύγχρονη Λευκωσία) και Garden (artist book, ως φωτογραφικό φυτολόγιο, που απαθανατίζει τη διαδοχική ανάπτυξη εφτά φυτών, όπως αυτά αναπτύχθηκαν σε νέο, «ξένιο» έδαφος, από σπόρους που μετέφεραν μετανάστες), έρχεται να προστεθεί μία τέταρτη, που φέρει τον τίτλο Ajanib, (στα αραβικά σημαίνει άπατρις), μία λέξη την οποία επαναλάμβανε εμμονικά σε συνέντευξη που πήρε η δημιουργός από έναν Κούρδο μετανάστη. Η απομόνωση αυτής της λέξης και η επανάληψή της με επιτονισμό θα λειτουργήσει ως το ηχητικό background της συνολικής εγκατάστασης τής Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου.   


Πρόκειται για εκδοχές μετοίκησης στο πλαίσιο μιας νέας, ιδιότυπης «χαρτογράφησης» για τη λεκάνη της Μεσογείου, διαμέσου των οποίων η καλλιτέχνης ανιχνεύει τις σχέσεις συλλογικής και ατομικής ταυτότητας. Παράλληλα διαφαίνεται η κριτική της στάση, που συνδέει την Τέχνη με πολιτικές ευαισθητοποιήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική άρθρωση της εγκατάστασης αποπνέει παράλληλα έναν ακτιβισμό συναισθηματικού τύπου, για τη «μικρή ιστορία» των ανθρώπων, δηλώνοντας απερίφραστα την ανάγκη μέθεξης στο «δράμα» της ανθρώπινης κατάστασης.»

 

2efi Copy

 

Εκτός του κειμένου της επιμελήτριας της έκθεσης, σχετικά με την  έννοια της μετοίκισης, ως εικαστικής διαδικασίας που ανιχνεύει τη νέα χαρτογράφηση εντός της λεκάνης της Μεσογείου, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση υπάρχουν επίσης κείμενα του Γιάννη Τουμαζή, της Μαρίας Πετρίδη καθώς και της ίδιας της δημιουργού.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την ευγενική χορηγία του κ. Βάσου Χατζηθεοδοσίου.

 

Ώρες λειτουργίας:    
Δευτέρα, Τετάρτη:  10:00 – 18:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή:    10:00 - 15:00


Εγκαίνια 3 Οκτωβρίου 2016

 

Η Έφη Σαββίδη είναι εικαστικός, έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου.


Η καλλιτεχνική αναζήτηση της Έφης Σαββίδη εστιάζει σε καταγραφές επεισοδίων κυρίως από τη "μικρή" ιστορία, τις οποίες συχνά επεξεργάζεται σχεδιαστικά ή και ηλεκτρονικά. Εξάλλου η δημιουργία αρχείων που ταξινομούν συμβάντα και γεγονότα παραμένει ο κύριος εικαστικός της στόχος, ενώ η πολιτική της ευαισθητοποίηση λειτουργεί κριτικά με έμμεσους τρόπους.


Επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις: 2014: Σύνορα Σιωπής, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη. 2009: In Transit, γκαλερί Αργώ, Λευκωσία. 1993: Μπλε ή Κόκκινο, Κέντρο Τέχνης Διάσπρο, Λευκωσία. Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις: 2016: AyeBaDome:Super, Θκιό Ππαλιές, Λευκωσία. 2015: Transplantation, Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: 5 – παράλληλο πρόγραμμα Lettres Interieures, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Mons 2015  The Photobook Exhibition, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα. 2013: Other Indications, NIMAC, Λευκωσία. 2012: Envision Cyprus – Memories Alive, eesc, Βρυξέλλες  Terra Mediterranea - In Crisis, NIMAC, Λευκωσία Πώς να φτιάξεις έναν κήπο, Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, Λευκωσία. 2010: Cyprus 2010: Art in Present Tense, Espace Commines, Παρίσι.

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 246 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)