ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:51:54μ.μ.
07
Σεπτεμβρίου

Βασίλης Μπαλάσκας: "Remains of a Summer Bliss" στις Kalfayan Galleries

Κατηγορία Εικαστικά

Οι Kalfayan Galleries (Χάριτος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas), με τίτλο ‘Remains of a Summer Bliss’.

Την έκθεση επιμελείται ο Lanfranco Aceti, επιμελητής, εικαστικός και ακαδημαϊκός με έδρα τη Βοστώνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, 20:00 – 22:00.

 

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στις Kalfayan Galleries, ο Βασίλης Μπαλάσκας θα παρουσιάσει μία νέα ομάδα έργων που θα προσκαλέσουν το κοινό να βιώσει το τέλος του καλοκαιριού ως μία μεταφορά για το σήμερα. Παραμένοντας πιστός στην ιδεολογικά φορτισμένη, αλλά παιγνιώδη εικαστική του γλώσσα, που έχει γνωρίσει ευρεία διεθνή αναγνώριση τα τελευταία χρόνια, ο Μπαλάσκας θα χρησιμοποιήσει την έκθεση ως μία ευκαιρία για να διερωτηθεί τι μπορεί να συνιστά «ευτυχία» στην παρούσα ιστορική συγκυρία.

 

Μεταχειριζόμενος διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων το νέον, τη φωτογραφία, τον ήχο και το ύφασμα, ο καλλιτέχνης διερευνά τι απομένει από έναν παλιό κόσμο που φαίνεται να χάνεται και τι απομένει να γίνει για τη δημιουργία ενός νέου. Σαν αντικείμενα παρατημένα σε κάποια παραλία από τους παραθεριστές, τα έργα της έκθεσης αποτελούν «πειστήρια» αυτού του πολύπλοκου ή ακόμα και αντιφατικού συγκερασμού. Όλα μαζί θα σηματοδοτήσουν τη διαρκή μεταβλητότητα ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, στο οποίο οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν ακολουθηθεί, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την άφιξη στον επιθυμητό προορισμό. Σε αντιδιαστολή με την κύριαρχη απολίτικη κουλτούρα που διακηρύσσει ότι «η άγνοια είναι ευτυχία», τα έργα του Μπαλάσκα μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πραγματικότητα προκειμένου να σκεφτούμε την προέλευση της αβεβαιότητας που βιώνουμε.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης, Lanfranco Aceti, επισημαίνει: «Ο Μπαλάσκας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς πολιτικά και κοινωνικά στρατευμένους καλλιτέχνες που δουλεύουν στην Ευρώπη σήμερα. Πίσω από την χιουμοριστική επιφάνεια πολλών από τα έργα του, μπορούμε να εντοπίσουμε πολλαπλές αναφορές και επίπεδα νοήματος. Αυτές οι αναφορές αποκαλύπτουν τη βία που ασκείται στις κοινωνίες μας από την κρίση των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων που έχουμε δημιουργήσει ή διαστρέψει. Ο Μπαλάσκας αναζητά τα συστατικά στοιχεία αυτής της κρίσης, προκειμένου να παράξει ένα χώρο πολιτικής ενδοσκόπησης – μια συνθήκη που χρειαζόμαστε επειγόντως στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.»

 

Ταυτόχρονα με την ατομική του έκθεση στις Kalfayan Galleries, έργα του Βασίλη Μπαλάσκα εκτίθενται επίσης στο MACBA της Βαρκελώνης, όπου ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μία νέα εγκατάσταση, ανάθεση του μουσείου με τίτλο ‘Anarchy Near the UK’ (έκθεση: ‘PUNK. Its traces in contemporary art’) στο Fundació Palma Espai d'Art – Casal Solleric, Πάλμα, Μαγιόρκα (έκθεση: ‘De regreso a la isla’) στην A Plus A Gallery, Βενετία (έκθεση: ‘Good Night, And Good Luck’) και στη Βοστώνη, όπου ο Μπαλάσκας πρόκειται να παρουσιάσει μιας μεγάλης κλίμακας δημόσια περφόρμανς σε συνεργασία με το Boston University στις 30 Σεπτεμβρίου (ArtWeek Boston 2016). Στο επίκεντρο της περφόρμανς θα βρίσκεται η διεθνώς αναγνωρισμένη εγκατάσταση του Μπαλάσκα ‘The market will save us’ (2013), και την επιμέλειά της έχει ο Lanfranco Aceti.


Σύντομο Βιογραφικό:

 

Ο Βασίλης Μπαλάσκας (γεν. 1983, Θεσσαλονίκη) είναι Έλληνας εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο πρόγραμμα Critical Writing in Art & Design του Royal College of Art, στο Λονδίνο. Επιπλέον, έχει σπουδάσει στο Royal College of Art (MA Communication Art & Design), στο University for the Creative Arts (BA Video Arts Production) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών). Έργα του έχουν εκτεθεί διεθνώς, σε περισσότερες από 110 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει υπάρξει υποψήφιος για διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το AUDI Art Award 2013 για τον πιο πρωτοπόρο νέο καλλιτέχνη. To 2012 εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Λονδίνου και στο Μάριμπορ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με το βίντεο ‘Parthenon Rising’. Επίσης, έργα του έχουν εκτεθεί σε ειδικά επιμελητικά τμήματα των Art Basel Miami Beach, Art Basel Hong Kong, Art Cologne και Art Brussels, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, από το 2012 είναι επιστημονικός επιμελητής του διεθνούς ακαδημαϊκού περιοδικού Leonardo Electronic Almanac, που εκδίδεται από τον οίκο του MIT Press.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει διαλέξεις για το καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό του έργο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην 11η Μπιενάλε της Sharjah, στην Tate Liverpool, στο Germanisches Nationalmuseum, στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths, στο κολλέγιο Central Saint Martins και στο Victoria & Albert Museum. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις (επιλογή): De Bijloke, Γάνδη (2015)ArtInternational, Κωνσταντινούπολη (2014) Kalfayan Galleries, ReMap 4, Αθήνα Kasa Gallery, Κωνσταντινούπολη (2013) Kalfayan Galleries, Αθήνα (2012) Institut Français, Θεσσαλονίκη (2011)Jewish Museum, Λονδίνο Sketch Gallery, Λονδίνο (2010). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Βαρκελώνη• ARTIUM Basque Museum Center of Contemporary Art, Βιτόρια• Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα• Galeria Municipal do Porto Almeida Garret, Οπόρτο• Casal Solleric, Πάλμα• Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Αθήνα (2016)• CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, Μαδρίτη• Les Chiroux, Λιέγη• Museo de Bellas Artes, Καράκας• MUSPAC, Λ’ Άκουιλα• 10th Mildura Biennale• State of Concept, Αθήνα (2015)• BOZAR, Βρυξέλλες• John Hansard Gallery, Σαουθάμπτον• Transmediale, Βερολίνο• Le CENTQUATRE, Παρίσι• ΤΕΝΤ, Ρότερνταμ• Northern Gallery for Contemporary Art, Σάδερλαντ• Museo di Roma, Ρώμη• Τεχνόπολη, Αθήνα• The Red Room, Βαλτιμόρη (2014)• 4η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης• Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα• Vetlanda Museum• Nordic House, Ρέυκιαβικ (2013)• Surface Gallery, Νότινγκχαμ Vetrinj Mansion, Μάριμπορ Musée des Abattoirs, Τουλούζη Talbot Rice Gallery, Εδιμβούργο (2012). Ο Βασίλης Μπαλάσκας εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση έχει την ευγενική υποστήριξη του University for the Creative Arts.


Επιμελητής: Lanfranco Aceti

 

Εγκαίνια: 15 Σεπτεμβρίου 2016, 20:00 – 22:00

Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Αθήνα, 10675

15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2016

 

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα 11:00 – 15:00 | Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 | Σάββατο 11:00 – 15:00

Διαβάστηκε 217 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα