ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 - 9:14:00π.μ.
15
Μαρτίου

To ελληνικό παραδοσιακό βιολί στη Βιέννη

Κατηγορία Μουσική

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας ιδρύθηκε με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου  Αυστρίας κ. Αρσενίου στις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Στόχος της είναι η διαφύλαξη και η διάδοση του πλούτου της ελληνικής μουσικής μέσα από  τις διδασκαλίες, αξιόλογων μουσικών, της εκκλησιαστικής και κοσμικής βυζαντινής μουσικής και των παραδοσιακών και όχι μόνο οργάνων. Παράλληλα, σε συνεργασία με δεξιοτέχνες του ελλαδικού χώρου, διοργανώνονται μαθήματα, σειρές σεμιναρίων και συναυλίες με θεματικές που αγγίζουν όλο το φάσμα της ελληνικής παράδοσης.

 

Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων, την  επισκέφτηκε ο «Ήφαιστος Βιέννης» το  περασμένο Σάββατο όπου και παρακολούθησε το τρίτο μέρος της σειράς σεμιναρίων ελληνικού παραδοσιακού βιολιού. Διδάσκων,  ο γνωστός πλέον σε όλους μας δεξιοτέχνης  Θεολόγος Μιχελλής, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να  μιλήσει για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

 

“Με μεγάλη χαρά και τιμή από το φθινόπωρο εγκολπιάστηκα στην οικογένεια της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας η οποία είναι αρωγός του εγχειρήματος, με «ψυχή» βέβαια όλης αυτής της προσπάθειας τον Δημήτρη Αποστολάκη ο οποίος διδάσκει και επιμελείται την οργάνωση και λειτουργία της σχολής. Η συνεργασία μας πλέον είναι συστηματική και κάθε δύο μήνες επισκέπτομαι τη Βιέννη και τη σχολή της Μητρόπολης, διδάσκοντας «Ερμηνεία και εκτέλεση Παραδοσιακού Βιολιού στα Ελληνικά  ηχοτοπία»! Δηλαδή την τεχνική και το ύφος ενός απαιτητικού και συνάμα άκρως ενδιαφέροντος ελληνικού ρεπερτορίου που θα μπορούσα με ένα τίτλο να το ονομάσω: ¨Μουσικές της θάλασσας και των Παραλίων¨ καλύπτοντας τις περιοχές του Αιγαίου – Ιονίου – Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή αφού συμμετέχουν βιολιστές από Αυστρία Ιρλανδία και φυσικά Έλληνες που ζουν στην χώρα δείχνοντας απίστευτο ενδιαφέρον και ζήλο για τον μουσικό ελληνικό πολιτισμό! Ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πολιτιστικοί και πανεπιστημιακοί φορείς! Η σχολή ετοιμάζει τέλος Μαΐου μια παράσταση με μαθητές και διδάσκοντες παρουσιάζοντας την πρόοδο και την προοπτική του εγχειρήματος! Στόχος μας είναι η επαφή αυτή να εδραιωθεί τα επόμενα χρόνια!

 

Ευχαριστώ τον “ Ήφαιστο Βιέννης”  για το ενδιαφέρον και το βήμα και βέβαια την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας για όλη αυτή την προσπάθεια και την άψογη συνεργασία!


Κλείνοντας να μην ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται στο λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης την Αυστρία, όπου μας υπενθυμίζει διαχρονικά ότι η γλώσσα της μουσικής είναι παγκόσμια και ενώνει όλους τους λαούς!”

 

Λίγα λόγια για τον Θεολόγο Μιχελλή

 

Ο Θεολόγος Μιχελλής κατάγεται από το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου την Πάτμο. Εγγονός του μεγάλου βιολιστή του νησιού Θεολόγου  Μιχελλή, πήρε τα πρώτα μαθήματα παραδοσιακού βιολιού  σε ηλικία εννέα χρονών. Από μικρός συμμετείχε συστηματικά σε συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα ανά τη χώρα.

 

Παράλληλα παρακολούθησε εντατικά μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής σπουδάζοντας εν συνεχεία ανώτερα θεωρητικά. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης – Ενορχήστρωσης.   Σε ηλικία  δεκαεπτά ετών απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακού βιολιού σε μαθητικούς αγώνες.

 

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση της Εθνομουσικολογίας – Παιδαγωγικών. Στην διάρκεια των μουσικών  του σπουδών συμμετείχε με το Πανεπιστήμιο σε σπουδαίες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό με αποκορύφωμα το 2002 στο Ηρώδειο και στο  Μέγαρο Μουσικής 2005 και 2006 αντίστοιχα.

 

Τα τελευταία επτά χρόνια διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Στο διάστημα 2007 έως 2011 διετέλεσε Πανεπιστημιακός συνεργάτης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης  Πανεπιστημίου Μακεδονίας διδάσκοντας  παραδοσιακό βιολί. Την περίοδο αυτή διοργάνωσε σειρά από εκπαιδευτικές εκδρομές ερευνητικού χαρακτήρα με τα σύνολα του σε Σύρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, ενώ ήταν βασικός εισηγητής σε σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής για νέους.

 

Είναι βασικό στέλεχος σε δύο  από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παραδοσιακών εγχόρδων της χώρας: Romana Orchestra και Antonis Apergis Strings Orchersta.


Δραστηριοποιείται έντονα σε σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς συμμετέχοντας σε παραστάσεις στη Ελλάδα και το Εξωτερικό.

 

Συνεργάστηκε ακόμα με γνωστούς συνθέτες και ερμηνευτές όπως Χρήστο Λεοντή, Λάκη Χαλκιά, Βασίλη Λέκκα, Μαρία Σουλτάτου, Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Αναματερού, Αρετή Κετιμέ, κ.α.


Σημαντική είναι και η προσφορά του στη δισκογραφία, τη μουσική παραγωγή και την ενορχήστρωση.

 

Ας απολαύσουμε ένα μικρό δείγμα.

 

 

Επιμέλεια: Georg Gstrein

 

 

 

πηγή: www.hephaestuswien

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 211 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα