Εκτύπωση αυτής της σελίδας
30
Δεκεμβρίου

Το σύνολο Klangforum Wien στη Στέγη

Κατηγορία Μουσική

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί το σύνολο Klangforum Wien για μία συναυλία , την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.

Howl! Η σύγχρονη μουσική εκφράζει το σήμερα, αντλώντας ενέργεια από το εμβληματικό ποίημα του Allen Ginsberg. Ακούστε το έργο Howl του Μιχάλη Λαπιδάκη και τρία ακόμη έργα κορυφαίων συνθετών, τους Alberto Posadas, Beat Furrer και Pierluigi Billone σε ερμηνείες του εκπληκτικού συνόλου Klangforum Wien που παίζει τα πιο απαιτητικά σύγχρονα έργα με την ίδια αυτονόητη πνοή που παίζουν Mozart. Ακούστε την εποχή μας!


Tο Klangforum Wien υπηρετεί ένα καλλιτεχνικό όραμα, με μια ιδιαίτερη προσέγγιση στη μουσική που επιχειρεί να επαναφέρει την αίσθηση του επίκαιρου και σημαντικού, η οποία έμοιαζε να έχει σταδιακά απολεσθεί στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Το πρόγραμμα της συναυλίας που παρουσιάζεται στις 12 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει πρόσφατα έργα συνθετών από διάφορες χώρες, με διακριτή αισθητική προσέγγιση. Από τα fractals έως καθαρές μουσικές μορφές, από τη γενιά των beat έως τα ηχητικά τελετουργικά ταξίδια, το Klangforum Wien έρχεται να μας εντυπωσιάσει.

 

Τρεις γραμμές διερεύνησης συνυφαίνονται στο έργο του Alberto Posadas (γενν. 1967), Tratado dello inasible (2013): οι λεπτομερείς καμπύλες της θεωρίας των fractals, οι μικροσκοπικές ηχητικές διαφοροποιήσεις των μουσικών οργάνων και οι σχέσεις της μουσικής με την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

 

O Beat Furrer (γενν. 1954) συνθέτει μουσική που διερευνά καθαρές, αφαιρετικές μορφές. Διατηρώντας στο ελάχιστο συμβολισμούς και εξωμουσικά νοήματα, επικεντρώνεται στις χειρονομίες. Στο Linea dell’orizzonte (2012), αυτές είναι διαστρεβλωμένες σκιαγραφήσεις τους. Ο ιταλικός τίτλος αφήνει ανοιχτό ένα πεδίο ερμηνειών.

 

Στο έργο του Μιχάλη Λαπιδάκη (γενν. 1960), με τον τίτλο Howl (2011), ένα οργανικό σύνολο που έλκει τη καταγωγή του τόσο από την τζαζ όσο και από τις «δημοφιλείς» μουσικές συνδιαλέγεται με την ηχογραφημένη φωνή του Allen Ginsberg, που απαγγέλλει ίσως το πιο εμβληματικό ποίημα της γενιάς των beat.

 

Η μουσική του Pierluigi Billone (γενν. 1960) αποτυπώνει ένα ιδιαίτερο ηχητικό-τελετουργικό ταξίδι στις εκφραστικές δυνατότητες των οργάνων. Στο Ebe und anders (2014), η τρομπέτα και το τρομπόνι ενσωματώνονται σε ένα σολιστικό υπερόργανο. Στη γραφή του συνδιαλέγονται οι πειραματικές τεχνικές με απόηχους της τζαζ.


Συντελεστές

Διεύθυνση: Bas Wiegers

Olivier Vivarés: κλαρινέτα
Gerald Preinfalk: σαξόφωνο
Anders Nyqvist: τρομπέτα
Kevin Fairbairn: τρομπόνι
Krassimir Sterev: ακορντεόν
Yaron Deutsch: ηλεκτρική κιθάρα
Joonas Ahonen: πιάνο
Björn Wilker: κρουστά
Lukas Schiske: κρουστά
Gunde Jäch-Micko: βιολί
Andreas Lindenbaum: βιολοντσέλο
Michael Seifried: κοντραμπάσο

 


Το Klangforum Wien υποστηρίζεται από την ERSTE BANK.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ


Πέμπτη 12 Ιανουαρίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές


Το Klangforum Wien ιδρύθηκε από τον συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Beat Furrer, το 1985, ενώ αρχικά έφερε την ονομασία Societé de l’art acoustique. Πρόκειται για μια ορχήστρα δωματίου, που την απαρτίζουν 24 μουσικοί προερχόμενοι από δέκα διαφορετικές χώρες. Η διεύθυνση του συνόλου είναι συλλογική.

 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ειδικευμένα σύνολα σύγχρονης μουσικής, το οποίο έχει παρουσιάσει περίπου πεντακόσια νέα έργα συνθετών από τρεις ηπείρους. H δισκογραφία του υπερβαίνει τα εβδομήντα άλμπουμ, πολλά από τα οποία αποτελούν μονογραφίες συνθετών. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δύο χιλιάδες εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και αίθουσες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας.

 

Το Klangforum Wien είναι ένα ευμετάβλητο σύνολο: Η ενορχήστρωσή του και ο αριθμός των εκτελεστών μεταβάλλονται ανάλογα με τις απαιτήσεις των προγραμμάτων του. Συχνά, ο προγραμματισμός του είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος, συστήνοντας στο κοινό λιγότερο γνωστούς συνθέτες. Μάλιστα, επιχειρώντας να ενισχύσει την επαφή του κοινού με τους καλλιτέχνες , έχει καθιερώσει πριν από τις συναυλίες συναντήσεις και συζητήσεις με τους συνθέτες και τους εκτελεστές. Πολλές φορές, σε αυτές μέλη του συνόλου μεταφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και προσεγγίσεις στη μουσική που πρόκειται να παιχτεί. Στις δραστηριότητες του συνόλου περιλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και πρότζεκτ με την τοπική κοινωνία.

 

Τοποθεσία: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα


Ημερομηνία: 12 Ιανουαρίου 2017, στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 7 - 10 - 12 - 15 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 - 10 - 12 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 - 9 - 11 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €


Ομαδικές κρατήσεις στο T.: 213 017 8176 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πληροφορίες: Τηλ.: 210 900 5 800
http://www.sgt.gr

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 186 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)