ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 - 9:23:52π.μ.

banner468x60

16
Ιουνίου

« Γέρμα» του Λόρκα από την ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ»

Κατηγορία Θέατρο και Χορός

Είθισται οι θεατρικές κριτικές να αφορούν κυρίως επαγγελματικούς θιάσους και όχι ερασιτεχνικές ομάδες που νομίζουμε ότι δεν έχουν επαγγελματικό αποτέλεσμα να επιδείξουν επί σκηνής.

RIGOPOULOUΩστόσο έχω παρακολουθήσει ερασιτεχνικές ομάδες οι οποίες θα τολμούσα να πώ είναι εφάμιλλες και κάποιες από αυτές και ανώτερες πολλών επαγγελματικών.


Γιατί ο ερασιτέχνης, είναι ο αληθινός εραστής της Τέχνης, όχι ο υποδεέστερος αυτής, όχι ο γλίσχρος, αλλά επί της ουσίας ο γεραρός, γιατί υποκινούμενος από το μεράκι του, την διαισθητική του αισθητική και το αβίαστο πηγαίο ταλέντο του καθοδηγεί και καθοδηγείται από την ύψιστη Τέχνη του θεάτρου, αναμορφώνει και αναμορφώνεται, άλλωστε μην ξεχνάμε και το « Λαικό θέατρο» που δημιούργησε ο Κούν το οποίο αποτέλεσε ανατροπή στα τότε θεατρικά δρώμενα, μέχρι και στις μέρες μας, διότι έδωσε βάση στην αληθινή συγκίνηση, την καθαρά εσωτερική, αυτή που προέρχεται από την αναμόχλευση και την ανάκληση του αληθινού βιώματος.


Αυτό ακριβώς κάνει και ο ερασιτέχνης, εμβαθύνει στην ψυχολογική του υπόσταση και αποκαλύπτει, αναδεικνύοντας το οικείο, το γηγενές, όχι τόσο σε επίπεδο δραματουργίας όσο σε δημιουργική καλλιτεχνική σκέψη και έκφραση.


Μια τέτοια ερασιτεχνική ομάδα είναι και το « ΘεατρΙΛΙΟΝ», η οποία επέλεξε να ανεβάσει ένα δύσκολο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας τη « Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Σταμάτη Μπαντούνα.

 


Η « Γέρμα « όπου στα Ισπανικά σημαίνει στείρα, πραγματεύεται τη μητρότητα, την ανάγκη μιας γυναίκας να αισθανθεί ολοκληρωμένη και πλήρης μέσα από την πραγμάτωση του προορισμού της φύσης της, καθώς και του ηθικού και κοινωνικού πλαισίου.


Το έργο αυτό διαπνέεται τόσο από έντονα λυρικά και συνάμα τρυφερά στοιχεία τα οποία αφενός υπερθεματίζουν την αγροτική- λαική ατμόσφαιρα και αφετέρου συντελούν στην έκφραση συναισθημάτων, ενώ παράλληλα είναι τόσο σκληρό και βίαιο, μια αληθινή τραγωδία, ένας κοπετός, που βγαίνει απ’τα σπλάχνα της Γέρμα.


Η σκηνοθετική προσέγγιση του Σταμάτη Μπαντούνα, κατορθώνει να αναδείξει την τραγική φυσιογνωμία της Γέρμα, καθώς και του συζύγου της Χουάν, ξεδιπλώνοντας όλο το φάσμα της διαμόρφωσης της προσωπικότητας , αλλά και της ηθικής υπόστασης της Γέρμα η οποία ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, η οποία πραγματικά μεταμορφώνεται στην τραγική ηρωίδα, που πονά, υποφέρει, βασανίζεται, μ’ένα καημό εγκλωβισμένο στα σωθικά της που θα εκραγεί, θα γίνει μίσος, βία και θα δικαιωθεί όταν η κραυγή απελπισίας γίνεται πράξη.


Μια ερμηνεία τόσο εσωτερική, με ευελιξία στη χρήση όλων των εκφραστικών της μέσων επί σκηνής, αμεσότητα, συγκλονίζει και συνάμα καθηλώνει το θεατή, αγγίζει τα πιο μύχια συναισθήματα και τις πιο κρυφές ενδόμυχες σκέψεις του.


Στο ρόλο του Χουάν ο Σταμάτης Μπαντούνας, με μια ερμηνεία διειδή, δυναμική και λεπτομερή σκιαγραφεί με ακρίβεια την προσωπικότητα που ενσαρκώνει.


Μέσα από τραγούδια, νανουρίσματα, παρακλητικούς ψαλμούς, από τις εξαιρετικές συνθέσεις του Χρίστου Σερενέ, ξεδιπλώνεται ο σεληνιακός πολιτισμός του Λόρκα, του σπουδαίου ποιητή, πέρα από τον αείχρονο και αείφθογγο χώρο της παγκόσμιας δραματουργίας και χτίζεται από τον σκηνοθέτη Σταμάτη Μπαντούνα μια άρτια αισθητικά παράσταση που εκμεταλλεύεται επιτυχώς με κλασικότροπες δομές και φόρμες, τους συγκινησιακούς κραδασμούς του ποιητικού κειμένου, καθοδηγώντας τους θεατές στην απόλυτη πνευματική και ψυχολογική μετουσίωση, στην ύψιστη μορφή απελευθέρωσης, την κάθαρση.
Αξίζει να τους γνωρίσετε!!

 

 


Μαριλιάνα Ρηγοπούλου

Σοπράνο-Εκπαιδευτικός-Κριτικός Θεάτρου

 

 

ACABERMA1


«ΓΕΡΜΑ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

 

Από τη Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ,
σε σκηνοθεσία Μπαντούνα Σταμάτη
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017
Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον)
Ώρα έναρξης: 8:00 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

 

Η παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια εκδηλώσεων «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» που διοργανώνει ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

 


«ΓΕΡΜΑ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

 


Γέρμα: η στείρα, η άγονη, η άκαρπη, η στέρφα. Η τραγωδία της άτεκνης γυναίκας, της «άκαρπης» μήτρας , της στερημένης από έρωτα ψυχής, που αβάσταχτα τυραννισμένη από το άλγος της στειρότητας, αλλά και «ταμένη» στη συζυγική ηθική και τιμή, γίνεται φόνισσα του άνδρα της. Άντρα, που δεν επέλεξε, αλλά του προσφέρθηκε ψυχή τε και σώματι για να επιτελέσει τον προορισμό της. Να καρπίσει τη νέα ζωή. Όμως όσο κι αν προσπαθεί, δεν ξεφεύγει από τη μοίρα της… Ένας λυρικός ύμνος στη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας, από τον μεγάλο Ισπανό ποιητή, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

 


Συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία: ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Μουσική: ΣΕΡΕΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Σκηνικά: Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Κοστούμια: ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Τεχνική Υποστήριξη: ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΣΑΜΠΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Φωτογραφίες: ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΗΣ ΔΗΜΟΣ

 

Παίζουν: Παπαθανασοπούλου Αγγελική, Μπαντούνας Σταμάτης. Κιμιωνής Πάρις, Οικονόμου Μαρία, Σαρρημιχάλη Κατερίνα, Παπαδοπούλου Μαρία, Παρασκευοπούλου Τέτη, Γιαννακού Ελένη, Ρουμελιωτάκης Λάμπρος, Μπουρνά Ελένη, Κώτση Εύη, Λαμπροπούλου Ελένη, Στεφανάκη Αγγελική

Στα τραγούδια ακούγονται οι φωνές των: Φωτεινή Σαββατιανού (Γέρμα), Αλεξάνδρα Κόνιακ (Θηλυκό), Γιάννης Φίλιας (Αρσενικό)

 

 

Η μικρή μας ιστορία....

 

Η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια θεατρικής διαδρομής! Σε αυτό το διάστημα, έχουμε ανεβάσει 12 θεατρικές παραστάσεις του Ελληνικού και Παγκόσμιου ρεπερτορίου και έχουμε διοργανώσει και παρουσιάσει πλήθος εκδηλώσεων…

Το θέατρο έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Έχουμε εθιστεί…

Και πλέον μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: Δεν κάνουμε θέατρο για να θρέψουμε τη ματαιοδοξία μας… Χρησιμοποιούμε το θέατρο σαν αφορμή για να εκφράσουμε και να μοιραστούμε τις αγωνίες μας, τις απογοητεύσεις μας, τους φόβους μας, αλλά και την καθαρή ματιά, την ελπίδα για καλύτερη ζωή, την πίστη στη δύναμή μας, την αγάπη που μας ενώνει…
Κάνουμε θέατρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Όταν εστιάζουμε στην αλήθεια της ψυχής μας, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να μας ανταμείψει.

 

Και συνεχίζουμε… «ανήσυχα» δημιουργικοί όπως ξεκινήσαμε….

 

2007 – 2008 «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δ. Κορομηλά (Φθινόπωρο- Χειμώνας)
Η παράσταση πήρε μέρος στο 23ο Πανελλήνιο – Γ΄ Διεθνές Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας και βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
2008 «Εταιρικοί Διάλογοι» του Λουκιανού (Καλοκαίρι- Φθινόπωρο)
2009 «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι» της Α. Κοντραφούρη (Άνοιξη)
Θέατρο 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.
2009 «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι (Καλοκαίρι)
2010 «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ (Καλοκαίρι)
2011 «Η Μακαρίτισσα μητέρα της Κυρίας» του Ζώρζ Φεϋντώ (Καλοκαίρι)
2012 «Τα Σκοτεινά Παραμύθια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Χειμώνας)
Σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών
2013 «Κι εσείς… Βότκα Μολότοφ, κύριε Τσέχωφ;» του Άντον Τσέχωφ (Χειμώνας)
2013 «Αμφιτρύων» του Τίτου Μάκιου Πλαύτου (Καλοκαίρι)
2014 «Η Γλωσσού» του Μαριβώ (Άνοιξη)
2015 «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ (Χειμώνας- Άνοιξη)
2016 «Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν» του Ευγένιου Λαμπίς (Άνοιξη)

 

Η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ παρουσίασε, επίσης, το 2008 εκδήλωση με θέμα «Το θέατρο την περίοδο του πολέμου και της κατοχής» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου για την 28η Οκτωβρίου. Τον Μάρτιο του 2009 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημος Ιλίου , «Μια ομάδα, μια σκηνή» - Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, παρουσιάζοντας την «Έκτη ημέρα – Με αφορμή τον Τσέχωφ» από το έργο « Η παράσταση ….. αναβάλλεται». Τον Μάρτιο του 2016 οργάνωσε και παρουσίασε την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου.

 

Τέλος, έχει συμμετάσχει και βραβευτεί στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» :

 

2013 (1ο Βραβείο Κοινού) «Η Δύναμη του Τρέντυ» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα
2014 «Παίδες εν… Κρίση» σε κείμενο Μπαντούνα Σταμάτη
2016 (3ο Βραβείο Κοινού) «Θα ξαναβρώ την φωνή μου…» των Γιάννη Ξανθούλη και Λάκη Λαζόπουλου
2017 «Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα (Ειδικό βραβείο από την Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων Ελλάδος, για την αλίευση και παρουσίαση του τόσο επίκαιρου κειμένου γραμμένο το 1900)

 

http://theatrilion.tripod.com/, http://theatrilion.blogspot.com/,www.facebook.com/theatrilion

Διαβάστηκε 184 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»