ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 5:35:37π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
01
Μαρτίου

Η «Ασκητική» (Salvatores dei) στο Φουαγιέ της ΕΜΣ

Κατηγορία Θέατρο και Χορός

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις στο Δήμο Νεάπολης -Συκεών η «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη κάνει μια στάση στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”



Η «Ασκητική» (Salvatores dei) θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ από την Πέμπτη 9 Μαρτίου έως την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017.



ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Κ.Θ.Β.Ε.


Το Κ.Θ.Β.Ε. συμμετέχει στον εορτασμό του «2017- έτος Νίκου Καζαντζάκη» με το ανέβασμα της παράστασης του έργου του σπουδαίου συγγραφέα «Ασκητική». Ένα έργο που φωτίζει την εναγώνια προσπάθεια του ανθρώπου να βρει το νόημα της ύπαρξής του και να το ερμηνεύσει. Η ομάδα των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. με την καθοδήγηση του Ανδρέα Κουτσουρέλη δημιουργεί ένα θεατρικό σύμπαν, επιχειρώντας να μεταφέρει τη σκέψη και το λόγο του Καζαντζάκη στο σημερινό θεατή. Πρόκειται για «6 πρόσωπα που…βρήκαν το συγγραφέα» τους.


Εύχομαι να τους συναντήσετε στο μοναδικό αυτό ταξίδι.

Γιάννης Αναστασάκης



ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.



Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν "διάλογο" με τον ίδιο μας τον εαυτό.



Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του "Ενός". Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα . Στη φωνή μέσα μας.


Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του "διαλόγου" που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα "τελετουργικό δρώμενο" έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.



Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής, αλλά και της ζωής μας, στη "λιγόστιγμη" πορεία μας.



Αντρέας Κουτσουρέλης



Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου , Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος

 

Πληροφορίες


Τοποθεσία: Φουαγέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία: Πέμπτη 9, Παρασκευή 10, Σάββατο 11 Μαρτίου 2017:, στις 21:00 Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων: Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 € έως 13 €

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 2315 200200,
www.ntng.gr

 

 

Πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 147 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα