Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Ιανουαρίου

«Ιστορία ενός αιχμαλώτου», στο Ιδιόμελο

Κατηγορία Θέατρο και Χορός

Από τις 23 Ιανουαρίου 2016 μέχρι τις 27 Μαρτίου στον Χώρο Τέχνης «Ιδιόμελο» στο Μαρούσι «Η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου», του Στρατή Δούκα, ανεβαίνει σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία του Μανώλη Γιούργου για 20 παραστάσεις.

Στα 1928 δύο άνδρες συναντώνται στο καφενείο ενός χωριού της Πιερίας. Ο ένας είχε αιχμαλωτιστεί πριν από έξι χρόνια από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής. Μέσα από τρομακτικές βαναυσότητες, καταφέρνει να δραπετεύσει μαζί μ' έναν σύντροφό του και μετά από περιπλανήσεις και παραπλανήσεις - καθώς υποδύεται τον Τούρκο - στο εχθρικό έδαφος και στο εχθρικό ανθρώπινο περιβάλλον, επιστρέφει στην πατρίδα και αφηγείται την οδύσσειά του.

 

Ο άλλος, ένας πνευματικός άνθρωπος της εποχής, τον ακούει και καταγράφει -ένα μέρος από αυτήν την αδιανόητη ιστορία στη μνήμη του και το άλλο στο χαρτί-, έκθαμβος για το «ωραίο αυτό λαϊκό λουλούδι του Λόγου» που του προσφέρεται. Θα φύγει στη Θεσσαλονίκη και θα την υπαγορεύσει ολόκληρη την ιστορία σε συγγενή του, υποδυόμενος με τη σειρά του τον ήρωα.

 

Αποτέλεσμα: ένα έργο υβριδικού χαρακτήρα (μαρτυρία και μυθοπλασία μαζί), με ιδιαίτερο θεατρικό ενδιαφέρον χάρη στην παραστατικότητα της αφήγησης και τον γνήσιο λαϊκό λόγο. Ένα από τα 100 καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία των τελευταίων δύο αιώνων!

 

Στην εξιστόρηση αυτή η «μεγάλη» Ιστορία αγκαλιάζει τη «μικρή», την προσωπική ιστορία, και μαζί γίνονται μύθος και ανεξίτηλο συλλογικό βίωμα για μελλοντικούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας έτσι τα διορατικά λόγια του Χρόνη Μίσιου.

 

«…όταν ο άνθρωπος ξανακαταχτήσει την ανθρωπιά του, όταν ξαναρχίσει να δημιουργεί ανθρώπινο πολιτισμό, να γράφει πια την ιστορία κάθετα, όχι για λαούς και για μάζες, αλλά για τον Παύλο, για τη Ρηνιώ, για την Ελένη, για το μαστρο-Στέφανο... τότε μονάχα οι άνθρωποι θα ξέρουν τι κοστίζει η ιστορία, τι κοστίζει η συμμετοχή».

 

(Χρόνης Μίσσιος, «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς»)

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μανώλης Γιούργος
Σκηνικά: Βαγγέλης Λογοθέτης
Φωτογράφιση - Βίντεο: Μαριάννα Παναγιώτου

Παίζουν: Γιάννης Παπαθύμνιος και Νεκτάριος Παπαλεξίου

 

Διάρκεια: 2 ώρες (μαζί με το διάλειμμα)


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:


Σάββατο, στις 21.00
Κυριακή, στις 20.00


Τιμές εισιτηρίων:
- Κανονικό: 10 ευρώ
- Φοιτητικό/Άνεργοι/Ατέλεια: 7 ευρώ

Πληροφορίες - κρατήσεις: 210 6817042
Προπώληση στο viva.gr


Χώρος Τέχνης «Ιδιόμελο»
Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Β. Κων/νου (πλησίον ΗΣΑΠ), Μαρούσι
idiomelo.blogspot.gr

 

 

πηγή: zougla.gr

 

 

Διαβάστηκε 127 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)