ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 12:27:17π.μ.
27
Μαΐου

Θεατρική πολυφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Ρουμανίας, Πολωνίας

pass mesa

 

Στις 24 Μαίου το mcnews είχε τη χαρά να παρευρεθεί στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο χώρο Τέχνης «Polis art» για την παράσταση « Passport: Ένα πράσινο κουμπί» στα πλαίσια του project: « FAIDRA» το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή έξη χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και επτά θεατρικών πολιτιστικών οργανισμών, έχοντας ως εμπνευστή του όλου προγράμματος το Κέντρο Σπουδών Λαικού Θεάτρου και το θέατρο « Τόπος Αλλού» σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

 

Κατά τη συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής έθεσε το μεγάλο ερώτημα: «Πώς γίνεται η Ιστορία Τέχνη»;
     

Το εγχείρημα αυτό  πραγματικά ήταν  εξαιρετικά δύσκολο, διότι χτίστηκε μια ολόκληρη θεατρική παράσταση, βασισμένη σε συνεντεύξεις από οικογένειες μεταναστών σε κάθε χώρα, συγκεντρώθηκε ένα ιδιαιτέρως μεγάλο υλικό από αληθινές τραγικές ιστορίες ζωής που έπρεπε να δραματοποιηθεί, να πάρει σάρκα, να αποκτήσει θεατρική υπόσταση προκειμένου από στατιστικά στοιχεία που ήταν να μετατραπεί σε θεατρικό κείμενο και εν συνεχεία σε παράσταση.
        

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια της ηθοποιού Άντρια Ράπτη: « Σ’αυτό το Project μου άρεσε περισσότερο η διαδρομή απ’την Ιθάκη».
         

Παραθέτω ολοκληρωμένο υλικό αυτής της δουλειάς για τη διαμόρφωση πιο εμπεριστατωμένης εικόνας.

 

 

Μαριλιάνα Ρηγοπούλου

Εκπαιδευτικός - Σοπράνο-Κριτικός Θεάτρου

                                                                                                        

Creative Europe Program 2016 - «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί»
Πρεμιέρα : 3 & 4 Ιουνίου 2017 (9.15μμ) στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου
Είσοδος Δωρεάν
Με τη συμμετοχή έξη χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών
Ελλάδα - Βουλγαρία - Ιταλία - Σουηδία - Ρουμάνια – Πολωνία

 

 

 

«FAIDRA» project:
Χωρισμός της οικογένειας λόγω μετανάστευσης
Δραματοποίηση ενός μέρους της Ευρωπαϊκής ιστορίας, ανέκδοτου και άγνωστου
Κεντρική εκδήλωση, η θεατρική παράσταση : «PASSPORT :  Ένα πράσινο κουμπί»
3 & 4 Ιουνίου 2017 (9.15μμ) στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

 

«FAIDRA»: Family Separation through Immigration: Dramatising Anecdotal European History


Το 2016 το μόνο project που εγκρίθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe ήταν το «FAIDRA». Εμπνευστής και leader, το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου και το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ. Συντονιστής, ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής. Το θέμα του προγράμματος είναι η μετανάστευση. Και η Ελλάδα γνωρίζει το θέμα πολύ καλά, μια που υπήρξε χώρα μεταναστών και επανειλημμένων μεταναστεύσεων. Το FAIDRA είναι το αποτέλεσμα μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας, με την συμμετοχή 6 χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών και περιλαμβάνει παραστάσεις, workshops, εκθέσεις, εκδόσεις στην Ελλάδα και στις χώρες των εταίρων.
Πληροφορίες για την έρευνα και το project: http://faidraproject.eu/


Θεατρική παράσταση «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί »


Μια γυναίκα, μετανάστης από τη Βουλγαρία, περνά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία της, οι συνοριοφύλακες της περνούν χειροπέδες και την ανακρίνουν. Μέσα από την ανάκριση, τους διηγείται όλη την ιστορία της, σχετικά με το πώς έφτασε μέχρι τον Έβρο μαζί με άλλους. Στη διάρκεια της αφήγησης οι συνοριοφύλακες συνειδητοποιούν ότι όλο της το βιος είναι ένα σωρό κασσέτες, που τις έχει κατάσαρκα δεμένες σφιχτά πάνω στο σώμα της. Είναι όλη η περιουσία της στην ξενιτιά που επέλεξε να πάει και η ταυτότητα της.
Χωρίς άλλες αποσκευές παρά μόνο τις αναμνήσεις της και με ένα πράσινο κουμπί ραμμένο πάνω της για διαβατήριο, έρχεται σε μια ξένη χώρα και μην έχοντας τίποτα άλλο, καταθέτει αισθήσεις και μνήμες.
Βάζοντας την μία πίσω από την άλλη τις κασέτες στο κασετόφωνο, ζωντανεύουν πρόσωπα, γεγονότα και ιστορίες. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ζωντανεύει η ιστορία της Ελλάδος από 1945 και μετά και η ιστορία της μετανάστευσης σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου.  Έτσι η σκηνή γίνεται χώρος μαρτυρίας, όπου με ποιητικό τρόπο διαγράφεται η μεταναστευτική περιπέτεια της Ελλάδος και της Ευρώπης και ο άγριος αποχωρισμός οικογενειών, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

 

pas1

 

Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συνεργάστηκαν και συντόνισαν έξι θεατρικούς οργανισμούς-εταίρους, από την Ιταλία «TEATRO DEI VENTI», τη Σουηδία «TEATRE SAGOHUSET», τη Ρουμάνια «ARTEMIS», την Πολωνία «DOBRA WOLLA», τη Βουλγαρία «PRO-RODOPI FOUNDATION» και τον Ελληνικό Ευρωπαϊκό οργανισμό ΠΡΙΣΜΑ.  Σημειώνεται ότι οι 6 χώρες συνεργάστηκαν ανά ζεύγη: Ελλάδα-Βουλγαρία, Σουηδία-Πολωνία, Ιταλία-Ρουμανία.


Ολόκληρη η παράσταση στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν οι 7 οργανισμοί, μετά από συντονισμένες συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες σε όλες τις χώρες των εταίρων. Στην παράσταση «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, καθένας θα παίζει στη γλώσσα του και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αντίστοιχα σημεία.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο/σκηνοθεσία : Νίκος Καμτσής (Project manager)
Βουλγαρία: Co-writer & Director for the Bulgarian part: Petar Todorov
Σουηδία-Πολωνία: Directors for the Polish/Swedish part:  Anna Giniewska, Marek Kościółek, Margareta Larson, Sonia Lindblom
Ιταλία: Director Stefano Te, Assistant director Simone Bevilacqua
Σκηνικό: Νίκος Καμτσής –Μίκα Πανάγου
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: Μίκα Πανάγου
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια: Χρήστος Ξενάκης
VIDEO (Greek-Bulgarian part): Γιώργος Αλεξίου

 

pass2


Πρόσωπα και ηθοποιοί:
Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Άντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Λαμπρινή Θάνου, Δήμητρα Μυφτάρι, Desislava Mincheva, Veselina Babadzhankova, Anna Giniewska, Marek Kosciolek, Sonja Lindblom, Davide Filippi, Valentina Parisi, Ivan Thedor
Documentary research :  Φούλη Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μυλωνάς (Prisma)


Η παράσταση «PASSPORT: Ένα πράσινο κουμπί», μετά από την πρεμιέρα στις 3 & 4 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Σουηδία.
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Κρατήσεις θέσεων: 210-8656.004, 210-8679.535

Χωρισμό της οικογένειας λόγω μετανάστευσης:
Δραματοποίηση ενός μέρους της Ευρωπαϊκής ιστορίας ανέκδοτου και άγνωστου
FAIDRA PROJECT

 


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

 

Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι να αναδείξει την ανεπίσημη πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα που μεταφέρει για τους λαούς της Ευρώπης, με τη μεσολάβηση του θεάτρου ντοκουμέντου (Documentary theater)..


Κύριος στόχος μας είναι η μετανάστευση που έλαβε χώρα στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, και το αποτέλεσμα που το φαινόμενο αυτό είχε στη ζωή των οικογενειών,  για τις οποίες η μετανάστευση συχνά σημαίνει διαχωρισμός και διατάραξη της οικογενειακής ζωής.


Υλικό θα αποτελέσουν :


1.οι προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες οικογενειών των απλών ανθρώπων που βιώνουν τη μετανάστευση σε διαφορετικές συνθήκες και περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της χώρας τους, θα γίνει η «πρώτη ύλη» για ένα θεατρικό έργο, βασισμένο στο είδος του θεάτρου ντοκουμέντου (Documentary theater).


2. Ο Διαχωρισμός και επανένωση των μελών της οικογένειας, η εμβάπτιση της σε ένα άλλο, ξένο πολιτισμό και η επακόλουθη προσαρμογή ή η απόρριψη,


3. Ο αγώνας για το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ένα άγνωστο περιβάλλον ή σε δύο διαφορετικές χώρες, τα συναισθήματα και η πραγματικότητα της ζωής, η επιτυχία και η αποτυχία,
Όλο αυτό το υλικό από ιστορίες, καταστάσεις, μηνύματα και συναισθήματα, μέσα σε ένα πλαίσιο που αποκαλύπτει μια πτυχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας των Ευρωπαίων, (η οποία δεν διδάσκεται στα σχολεία ή γραπτά στα επίσημα έγγραφα της ιστορίας) το project θα τα συνθέσει όλα μαζί συνθέτοντας  έτσι ένα ενιαίο έργο.


Η έρευνα θα  διεξαχθεί στα πρόσφατα κύματα μετανάστευσης που έκανε ολόκληρους  πληθυσμούς να μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη εντός της Ευρώπης αναζητώντας εργασία.

 

pass3


Θα συλλεγούν ιστορίες μεταναστών και των οικογενειών τους από πρώτο χέρι μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις και θα αποτελέσουν το βασικό δραματουργικό υλικό για το σενάριο.


Δεδομένου ότι η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση συνεχίστηκε στον 21ο αιώνα, και εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της κρίσης που έπληξε κυρίως τη Νότια Ευρώπη, το θέμα του έργου προσφέρει την ευκαιρία να συλλογιστεί κανείς σχετικά με αυτό το φαινόμενο, τις επιπτώσεις του στην πάροδο του χρόνου, και στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη των ευρωπαϊκών χωρών. Ένα φαινόμενο γενικότερο που αγγίζει ζητήματα της ισότητας, διακρίσεων, συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, του πολιτισμικού και κοινωνικού πλούτου πέρα από σύνορα και σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.


Το προτεινόμενο έργο θα αξιοποιήσει το είδος του θεάτρου ντοκουμέντο, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μορφών, όπως η υποκριτική, η μουσική, ο χορός, οι μαριονέτες, η παντομίμα κ.α. καθώς και τις νέες τεχνολογίες, όπως η τέχνη του βίντεο, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις, συνδυασμό υποκριτικής και ψηφιακής τεχνολογίας, ηλεκτρονικά σκηνικά μέσω προβολών και προβολικών συστημάτων κλπ,
Θα ληφθεί μέριμνα για να παραχθεί  ένα έργο που μπορεί να ανεβεί από όλους τους εταίρους ως ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά μπορεί να μεταφερθεί και σε διάφορες χώρες, χωρίς υψηλό κόστος, ώστε να μπορέσει να περιοδεύσει σ’ ένα ευρύ φάσμα χωρών και θεάτρων στην Ευρώπη.


Το έργο πληρεί  τις βασικές προτεραιότητες του νέου προγράμματος culture: θα εισαγάγει τις νέες  τεχνολογίες στις σύγχρονες πρακτικές του θεάτρου, θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων χωρών σε πολιτιστικό και δημιουργικό επίπεδο, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του κοινού ως μέσο για την τόνωση του ενδιαφέροντος και τη βελτίωση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές και δημιουργικές εργασίες και στα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα υποστηρίξει τις διεθνείς πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα από την παρουσίαση του έργου σε διαφορετικούς χώρους και φεστιβάλ ανά χώρα.


Το έργο πληρεί  επίσης το φετινό θέμα «Συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», δεδομένου ότι η εμπειρία της μετανάστευσης συνδέεται στενά και με τα δύο, και το προτεινόμενο έργο, ιδίως, θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των μεταναστών για την απασχόληση και  στη συνοχή και τη διατήρηση της οικογενειακής ζωής.


Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι του έργου είναι:


• Να αναπτύξει περαιτέρω το είδος του θεάτρου ντοκουμέντου (Documentary theater) εστιάζοντας σε άγραφες πτυχές της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας
• Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών τμημάτων της γραπτής ιστορίας της Ευρώπης η οποία συνδέεται στενά με τα θέματα της εργασίας και της οικογένειας
• να εισαχθούν νέα μέσα και νέες δημιουργικές μέθοδοι έκφρασης σε θεατρική παραγωγή με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της πληροφορικής.
• Να ενθαρρύνει την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την παραγωγή των κοινών εργασιών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
• Να διαδώσει ευρέως τα αποτελέσματά, μέσω παραστάσεων σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες και με συμπληρωματικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και εργαστήρια.
• Να δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία και να ενθαρρύνει την παραγωγή του θεάτρου ντοκουμέντο μεταξύ των νέων φοιτητών και καλλιτεχνών.

 

Έρευνα   

 

Η έρευνα θα περιλαμβάνει δύο μέρη:
Το πρώτο μέρος θα βασίζεται σε δημοσιευμένα έγγραφα και τα στατιστικά στοιχεία, και θα έχει ως στόχο τη συλλογή του "φόντο" στη μετανάστευση από και προς τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το  προφίλ των μεταναστών, τη διάρκεια της παραμονής, πολιτογράφηση, θα είναι μεταξύ των πληροφοριών  που θα  συλλέγονται και θα αναλύονται, ώστε να αποτελέσει  το «προσχέδιο» της εισερχόμενης και εξερχόμενης μετανάστευσης για τις χώρες που πρόκειται να μελετηθεί. Για κάθε συμμετέχουσα χώρα, θα πρέπει να επιλεγεί η καταλληλότερη περίοδος, και κατά πόσον η μετανάστευση είναι εισερχόμενη ή εξερχόμενη θα καθοριστούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα γνώρισε ένα μεγάλο κύμα της εξερχόμενης μετανάστευσης στη δεκαετία του '50 και του '60 (με τη Γερμανία και άλλες χώρες) και ένα σημαντικό κύμα των εισερχόμενων μετανάστευση στη δεκαετία του '90 (από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες). Μια έκθεση που θα παραχθούν για κάθε μία από τις εν λόγω χώρες.

 

Από αυτή την έρευνα έχει προκύψει και η παράσταση Passport: Ένα πράσινο κουμπί

Διαβάστηκε 444 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα