ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:46:21μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
21
Αυγούστου

Εργαστήρι Λογοτεχνικών Πειραματισμών

Κατηγορία Λογοτεχνικά

Πώς μπορούμε να διδάξουμε τη λογοτεχνία; Τι είναι εκείνο που κάνει ένα έργο λογοτεχνικό;

Πώς ορίζεται και τι είναι η έννοια της λογοτεχνικότητας; Πώς γράφουμε και πώς διαβάζουμε ένα βιβλίο; Όλες αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν βρει επαρκείς απαντήσεις στο χώρο της θεωρίας της λογοτεχνίας από την αρχαιότητα και τους ορισμούς του Αριστοτέλη μέχρι τον 20ό αι. και τους πειραματισμούς της γαλλικής ομάδας OU.LI.PO.

 

Στο μάθημα προσπαθούμε να συζητήσουμε όλους αυτούς τους προβληματισμούς, να μάθουμε από τα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να λειτουργήσουμε και οι ίδιοι ως συγγραφείς, δίνοντας τις δικές μας απαντήσεις με τα κείμενα που γράφουμε. Σκοπός μας είναι να τολμήσουμε να δοκιμάσουμε τα δικά μας πρωτότυπα θέματα, να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες πλοκές, να πειραματιστούμε με τη στίξη και να βρούμε, αν είμαστε τυχεροί, το δικό μας προσωπικό ύφος. Στη διάρκεια του μαθήματος έχουμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Με τον τρόπο αυτό ανακαλύπτουμε και εμείς οι ίδιοι στοιχεία για τον εαυτό μας, για το είδος της λογοτεχνίας που μας σαγηνεύει και, το κυριότερο, γράφουμε τα δικά μας κείμενα γιατί αυτό που μετράει περισσότερο είναι να προσπαθήσουμε και εμείς να αναδείξουμε τις δικές μας συγγραφικές ανησυχίες. Στο τέλος ανακαλύπτουμε ότι τα ίδια τα πειραματικά κείμενά μας αναπροσδιορίζουν τις απόψεις μας για την ίδια τη φύση της λογοτεχνίας και μας δίνουν από μόνα τους (κάποιες) απαντήσεις στις αρχικές μας λογοτεχνικές ανησυχίες. Ας γίνουμε, λοιπόν, για λίγο συγγραφείς!

 

Εισηγητής


Στράτος Μυρογιάννης


Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, UK (PhD) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (MPhil, Πτυχίο). Έχει διδάξει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό και Νεοελληνικό Διαφωτισμό, για τον Βιζυηνό και την αστυνομική πλοκή και για τη θεωρία της πρόσληψης. Το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “The Emergence of a Greek Identity (1700- 1821)”, Cambridge Scholars Publishing, ενώ την ίδια χρονιά δημοσιεύτηκε η μελέτη του για την εμφάνιση της αστυνομικής πλοκής στη νεοελληνική λογοτεχνία με τίτλο «Από τις ιστορίες μυστηρίου στην αστυνομική πλοκή», εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Σύγχρονη Ιστορία και ειδικότερα η Ιστορία των Εννοιών και η κατασκευή των εθνικών ταυτοτήτων στην Ευρώπη. Ασχολείται, επίσης, ερευνητικά με ειδικότερα ζητήματα θεωρίας της λογοτεχνίας, καθώς και με την ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού momέntum.

 

Πληροφορίες Συμμετοχής


Πέμπτη / 7:15-9:15, Διάρκεια: 12 εβδομάδες
Κόστος συμμετοχής: 240 ευρώ

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

πηγή: semifind.gr

Διαβάστηκε 311 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα