ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 5:18:09μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
16
Ιανουαρίου

Η εξέλιξη της Φιλοσοφίας κατά τους νεώτερους χρόνους - 15ος-19ος Αιώνας

Κατηγορία Λογοτεχνικά

Μετά το Μεσαίωνα, πολλοί σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της φιλοσοφίας

σημάδεψαν ανεξίτηλα την εξέλιξή της. Ο αναγεννησιακός ουμανισμός με επίκεντρο τις ιταλικές πόλεις προσέφερε πλούτο ιδεών και επηρέασε πολυδιάστατα τη νεότερη ευρωπαϊκή σκέψη. Το ανθρωπιστικό πνεύμα, η θρησκευτική μεταρρύθμιση, ο προτεσταντισμός, αλλά και ένα πνεύμα σκεπτικισμού διάνοιξαν νέους δρόμους για τον ανθρώπινο νου. Οι επιστημονικές εξελίξεις στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του 16ου και κυρίως του 17ου αι., ήταν ραγδαίες. Η επιστημονική σκέψη του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα θεμελίωσε ένα είδος κοσμολογικής αντιστροφής του σύμπαντος. Συγχρόνως, ο φιλοσοφικός στοχασμός εξαπλώθηκε σε σειρά γνωστικών πεδίων πέραν εκείνου της φυσικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικά, ο εμπειρισμός προχώρησε σε θεωρητικές αναπτύξεις σχετικά με την ατομική θεωρία, την πολιτική και το φυσικό δίκαιο, ενώ ο ορθολογισμός κινήθηκε σε διαφορετικά, αντι-εμπειρικά μονοπάτια.

 

Η μεταφυσική πάλι της ταυτότητας και της αρμονίας προσέφερε νέες συνθέσεις στη βάση καινούργιων δεδομένων. Λίγο πιο κάτω στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης τον 19ο αι., η φιλοσοφία θα φέρει εντός της δύο αχώριστες αλλά και αντιφατικές ιδέες: την ιδέα της Ιστορίας και την ιδέα του Ατόμου. Ο φιλόσοφος είναι στο εξής ο στοχαστής της παγκόσμιας ιστορίας. Εκ παραλλήλου, η ανάδυση του θετικού ορθού λόγου μας βεβαιώνει ότι έχουμε μπει αβίαστα στη θετική εποχή, στην εποχή της πραγματικότητας του νόμου και της έλλογης κατανόησης του κόσμου.

 

Η εξέταση αυτών των θεωρητικών εξελίξεων οργανώνεται σε δύο περιόδους:


– Από την Αναγέννηση και τον Ανθρωπισμό ως τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και τον Ιμμάνουελ Καντ
– Από τον Αγγλικό Εμπειρισμό ως το Γερμανικό Ιδεαλισμό και το Γαλλικό Θετικισμό

 

Εισηγητής


Ιορδάνης Παπαδόπουλος


Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Ε.Α.Π. Διδακτορικός Τίτλος του University of Kent at Canterbury στην Ηθική και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία. Υπηρετεί ως φιλόλογος στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου διετέλεσε και υποδιευθυντής στο Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του ΑΤΕΙ Πειραιά και του University of Washington at Seattle. Οι επιστημονικές του εργασίες επικεντρώνονται στη σύγχρονη φιλοσοφική και κοινωνική θεωρία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της επιστημονικής επιθεώρησης «Επιστήμη και Κοινωνία».

 

Πληροφορίες Συμμετοχής


Τετάρτη / 7:15-8:45, Διάρκεια: 14 εβδομάδες
Κόστος συμμετοχής: 210 ευρώ

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

 

πηγή: semifind.gr

Διαβάστηκε 401 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα