ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 3:32:55π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
20
Ιουλίου

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ Άρθρο του Ν.Ταβουλάρη

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Συνήθως στην ελληνική κοινωνία απαντάται το φαινόμενο της συναισθηματικής αντίληψης των πραγμάτων και ως εκ τούτου της υπερβολικής ή ελλειπτικής προσέγγισής τους.

nikos ntavoularisΑν αναλογιστούμε ότι το δέον υπό την έννοιαν της αρετής, όπως ο Αριστοτέλης έχει ορίσει, ευρίσκεται ανάμεσα στις δυο αυτές θέσεις, τουτέστιν στην μεσότητα, εξ ορισμού η ανωτέρω στάση του τοιουτοτρόπως αντιλαμβανόμενου τα στοιχεία Έλληνα πολίτη, είναι εσφαλμένη.


Ειδικά το χρονικό διάστημα εντεύθεν της υπαγωγής της χώρας μας στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στους πλείστους όσους τομείς της δημόσιας και όχι μόνον διοίκησης, από την Ευρωπαϊκή ένωση και το Διεθνές νομισματικό ταμείο, η συναισθηματική και καθ’ υπερβολή αντίληψη των πραγμάτων, από το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ανάγεται πλέον όχι ως στιγμιαία κατάσταση, αλλά σε πάγια ψυχοπνευματική διαστρέβλωση.

Αίφνης άνθρωποι που μέχρι να τους στερήσουν τα οικονομικά οφέλη από μια ψεύτικη και ουτοπική οικονομική ευμάρεια, δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί με την ελληνική τους ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα ως λαού και την ελευθερία ως κράτους, θυμήθηκαν ότι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία Ποια όμως ελευθερία εκείνη που οι ίδιοι με την ποικιλότροπη αφροσύνη τους απεμπόλησαν! Το γελοίο του πράγματος δε είναι, ότι εκείνοι που για διάφορους λόγους, ιδεολογικούς, οικονομικούς κ.λ.π είναι εναντίον των εθνών και των διαφοροποιημένων κρατών, θυμήθηκαν, τώρα που η κότα με τα χρυσά αυγά έπαψε να γεννάει, την εθνική τους υπερηφάνεια και το δικαίωμα τους στην ελευθερία. Μάλλον στην άνευ νόμων και κανόνων ασυδοσία…


Φυσικά ελάχιστοι μέχρι τώρα είχαν και φοβάμαι ότι ούτε στο μέλλον θα είναι περισσότεροι εκείνοι, που θα έχουν το ειδικό πνευματικό και ηθικό βάρος για να κάνουν πρώτα κριτική στον εαυτό τους και μετά στους άλλους. Πάντοτε θα τους φταίνε οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι! Σε μια πραγματικά ανεξήγητη λογικά στάση, προσπαθούν να διατηρήσουν όλα εκείνα, που επί τόσα χρόνια κτίστηκαν κυριολεκτικά στην άμμο και αντιστέκονται σε όποια αλλαγή επιχειρείται, θαρρείς και όλα τα πράγματα στην Ελλάδα ήσαν άριστα, αλλά η καταστροφή ήλθε ανεξήγητα. Φυσικά προκειμένου να δώσουν μια «λογική» εξήγηση της κατάστασης ανακάλυψαν, ότι αρχικά ευθύνονται για όλα οι πολιτικοί, λες και τους πολιτικούς δεν τους εξέλεγαν αλλά και τους ποδηγετούσαν κυριολεκτικά οι ίδιοι σ’ έναν φαύλο κύκλο δούναι και λαβείν...

Στη συνέχεια προκειμένου ν’ απαλλάξουν τον εαυτό τους από το άλγος αυτού του αμαρτήματος, ανακάλυψαν ότι για όλα φταίνε οι Ευρωπαίοι και τα μυστικά κέντρα ελέγχου των λαών… Ξέχασαν όμως να συμπεριλάβουν στη διαδικασία της ηθικής τους κάθαρσης το στοιχείο της δικής τους ανύπαρκτης ηθικής και πνευματικής υπόστασης. Ακόμη και να πιστέψει κάποιος τις ουτοπικές θεωρίες συνωμοσίας της παγκόσμιας κοινότητας εναντίον της χώρας μας, σε τίποτα δεν απαλλάσσει εμάς τους Έλληνες πολίτες από την ευθύνη. Βρήκαν θύρες ανοιχτές οι εχθροί και μπήκαν….


Μια από τις αλλαγές που επιχειρούνται εσχάτως είναι η καθιέρωση των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές. Η αντιμετώπιση και αυτού του μέτρου αντιμετωπίστηκε από τους Έλληνες πολίτες με καχυποψία και εναντίωση. Τα επιχειρήματα ποικίλα από θρησκευτικά, ιδεολογικά, ηθικά και φυσικά κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Παρά ταύτα ο σχετικός νόμος υπερψηφίστηκε στη βουλή και τέθηκε σε εφαρμογή. Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, τα ανοιχτά καταστήματα, ειδικά των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, πλημμύρισαν κυριολεκτικά από πελάτες, οι οποίοι φυσικά εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Δηλαδή εμπορικά το μέτρο δείχνει να είναι άκρως επιτυχημένο. Και όμως δεν το θέλουμε, όπως δεν θέλουμε κάθε αλλαγή που θα μας βγάλει από τη βολή και τη ραστώνη μας…

Είναι ανάγκη να σκεφτούμε ότι τα εργασιακά και ποικίλης άλλης φύσης δικαιώματα υπάρχουν όταν η οικονομία την οποία εμείς έχουμε οικοδομήσει, μας παρέχει τη δυνατότητα, σε ενάντια περίπτωση απλώς αερολογούμε! Σε τούτη λοιπόν την εποχή της ποικίλης κρίσεως ας ανασκουμπωθούμε όλοι να επιτύχουμε την ανοικοδόμηση της ζωής μας και στη συνέχεια θα έλθουν και όλα τα υπόλοιπα.


Είναι γεγονός ότι υπάρχει στην ανθρώπινη φύση ο φόβος και η αντίθεση προς την αλλαγή, όμως για το λόγο αυτό πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία τη λογική μας και να πράξουμε αυτό που ενδείκνυται ώστε η χώρα και κατ’ επέκταση εμείς ως άτομα να ακολουθήσουμε τις διεθνείς προδιαγραφές και να ευημερίσουμε, γιατί όπως ο Πλάτωνας αναφέρει μόνο όταν το σύνολο ευημερεί, τότε και μόνον τότε και το άτομο ευημερεί.

 

Νίκος Ταβουλάρης

Ποιητής-Πεζογράφος-Δοκιμιογράφος

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

Διαβάστηκε 277 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα