ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 - 10:27:19π.μ.

banner468x60

28
Ιανουαρίου

CRISTIAN BARNARD Πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και εραστής της Ελλάδας και των γυναικών - Άρθρο του Δρ. Θεόδωρου Ντόλατζα

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Τον Οκτώβριο ( 14-10-2011) στο Εθνικό Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έγινε η 7η Πανελλήνια ημερίδα Ιστορίας της Ιατρικής υπό την προεδρία του καθηγητού Γιώργου Ανδρούτσου, με θέμα : Ιστορία των Μεταμοσχεύσεων.

ACADONN10Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε έκθεση ζωγραφικής του Δρ. Ντόλατζα με θέμα : Πρωτοπόροι των μεταμοσχεύσεων. Στην έκθεση αυτή εκτέθηκαν 20 ζωγραφικά έργα με τα πορτραίτα Ιατρών που συνέβαλαν με το έργο τους στην επιτυχία των μεταμοσχεύσεων από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών εκτέθηκε και το πορτραίτο του πρωτοπόρου των καρδιακών μεταμοσχεύσεων Christian Barnard ( εικόνα).


Ο διάσημος Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός ήταν γιος φτωχού πάστορα. Γεννήθηκε το 1922 στην Νότια Αφρική και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στην χειρουργική και στην καρδιοχειρουργική δίπλα σε μεγάλους και διάσημους Ιατρούς ( Κούλευ, Λιλλεχάυ, Ντη Μπαίν, Σαμγουαίο).


Μετά την επιστροφή του στο Κέιπ Τάουν αναλαμβάνει την διεύθυνση του πειραματικού χειρουργείου του Νοσοκομείου '' Γκρόοτε Συούρ'' όπου εκτελεί μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε σκυλιά και σε πιθήκους .


Το Δεκέμβριο του 1967 έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον ετοιμοθάνατο καρδιοπαθή Λουίς Βασκάνσκυ που έζησε 18 ημέρες. Για τον άθλο του αυτό ο Μπάρναρντ πέρασε στην αιωνιότητα. Ο μακροβιότερος ασθενής του έζησε 23 χρόνια μετά την μεταμόσχευση.


Πέραν από την φήμη του ως καταπληκτικού χειρουργού ο Μπαρνάρντ διέθετε προσωπική γοητεία και απέραντη αγάπη για την Ελλάδα και για την Ελληνική Ιατρική. Είχα την τύχη να μιλήσω μαζί του σε επίσκεψη που έκαμε στην Α' Χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών όταν ήμουν ειδικευόμενος. Ήταν γνωστό ότι στο ενεργητικό του είχε σχέσεις με ωραίες γυναίκες όπως η Τζίνα Λολομπρίτζιτα. Είχαν όμως προηγηθεί δυο γάμοι, με μια νοσηλεύτρια το 1948, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά και με μια πλούσια κληρονόμο την Μπάρμπαρα Τζόελνερ με την οποία απέκτησε άλλα δυο παιδιά. Τέλος η τρίτη σύζυγός του ήταν μια καλονή μοντέλο ηλικίας 18 χρονών. Ο Μπαρνάρντ ήδη είχε πατήσει τα 66 χρόνια του.


Ο Μπαρνάρντ επίσης αγαπούσε υπερβολικά την Ελλάδα. Ήθελε να δημιουργήσει στην Κω ένα μεγάλο Ιατρικό Κέντρο που θα έφερε το όνομά του. Επισκεύθηκε πολλά νησιά με ιδιαίτερη αγάπη για την Κεφαλλονιά. Επισκεύθηκε Ελληνικά νοσοκομεία. Πάντα έλεγε στις συνεντεύξεις του... '' Θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου, γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα της Ιατρικής...Λατρεύω την Ελλάδα γιατί εδώ γεννήθηκε ο Ιπποκράτης ο πατέρας της Ιατρικής.''

 

 

 

 

 

 

Δρ. Θ. Ντόλατζας

Βιβλιογραφία : Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας '' Πρωτοπόροι της Ιατρικής''
Εκδόσεις Λίτσας 2001
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 ACADOLALP1

Ιστορική και Εικαστική μελέτη

Από τον Κρίστιαν Μπάρναρντ ( Christian Barnard) 1967,
στον Μπάρντλευ Γκρίφιθ ( Bartley Griffith) 2022

 

 

 

Τον Δεκέμβριο του 1967 ο Christian Barnard έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον ετοιμοθάνατο καρδιοπαθή Λουίς Βασκάνσκυ που έζησε 18 ημέρες με ομόλογο μόσχευμα.


Έκτοτε σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα άρχισαν να γίνονται μεταμοσχεύσεις καρδιάς αλλά και άλλων συμπαγών οργάνων όπως ήπατος, παγκρέατος, πνευμόνων, νεφρών και άλλων ιστών από ζωντανούς δότες ή πτωματικούς με ομόλογα μοσχεύματα ( ανθρώπινα).
Σημειωτέων οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα άρχισαν το 1968. Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού έγινε στην Θεσσαλονίκη το 1968 από τον καθηγητή Χειρουργικής κ. Τούντα. Το 1973 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση λεπτού εντέρου από τον καθηγητή μου Π. Χρυσοσπάθη. Το 1978 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση μυελού οστών. Το 1990 έγινε η πρώτη διπλή μεταμόσχευση παγκρέατος και νεφρού από τον καθηγητή Ι. Παπαδημητρίου. Το 1991 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από τον καρδιοχειρουργό Χρ. Πόλα στον Ευαγγελισμό και από την ομάδα του Γ. Τόλη στο '' Υγεία '' .


Τον Ιανουάριο του 2022 ( μετά από 55 χρόνια) ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Bartley Griffith πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον 57χρονο Ντειβιντ Μπένετ με καρδιά τροποποιημένου γενετικά χοίρου ( ξενομεταμόσχευση) και έτσι άνοιξε η νέα εποχή των ξένων μοσχευμάτων και της Βιοτεχνολογίας. Σημειωτέον η αλλαγή των χρωματοσωμάτων και η τροποποίηση, όντως ώστε να μην είναι δυνατή η απόρριψη έγινε από την Αμερικανική Εταιρεία Revinicor.


Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 1997 έγινε χωρίς επιτυχία μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου από τον Ινδό καρδιοχειρουργό Dharizan Baruach.Η καρδιά του χοίρου που μεταμόσχευσε ο Δρ. Baruach στον ασθενή του Purna Sikia λειτούργησε 7 μέρες. Ο Μπαρουά στάλθηκε στην φυλακή για αμέλεια και παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.


Η κλινική και το ερευνητικό του κέντρο κάηκαν από ένα θυμωμένο πλήθος. Τον αποκαλούσαν τρελό. Αλλά αυτός απτόητος συνέχισε τα πειράματά του ισχυριζόμενος ότι μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου είναι εφικτή..... Μετά από 25 χρόνια με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας και της γενετικής η ιδέα του έγινε πραγματικότητα.


Η συμβολή της βιοτεχνολογίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων τον 21ο αιώνα θα είναι καθοριστική. Οι μεταμοσχεύσεις πολλαπλών οργάνων γίνονται με επιτυχία στην Αμερική από τον Έλληνα πρωτοπόρο Ανδρέα Τζάκης ( Τzakis Andreas).


Αξίζει να σημειωθεί ότι έχω γνωρίσει από κοντά τόσο τον Έλληνα πρωτοπόρο μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Τζάκη το 2005 στην παρουσίαση Επιστημονικής εργασίας με θέμα της μεταμόσχευσης πολλαπλών οργάνων στα παιδιά στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων ( βλ. Εικόνα) όπου μας παρουσίασε τις πολύ σπάνιες μεταμοσχεύσεις στα παιδιά.


Τον Christian Barnard ( βλ. Εικόνα) τον γνώρισα το 1973 όταν ήμουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο ως ως ειδικευόμενος στην Α' Πανεπιστημιακή Χειρουργική κλινική. Είχε έλθει να ομιλήσει για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς προσκεκλημένος από τον καθηγητή μου Παν. Χρυσοσπάθη. Ο Dr. Barnard αγαπούσε την Ελλάδα και τους Έλληνες Ιατρούς. Ήθελε να δημιουργήσει Ιατρικό Κέντρο στην Κω. Μας έλεγε...αγαπώ την Ελλάδα γιατί είναι η πατρίδα της Ιατρικής γιατί εδώ γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής.


Διέθετε επίσης προσωπική γοητεία και αυτό αποδεικνύει της σχέσεις του με ωραίες γυναίκες όπως με την Τζίνα Λολομπριτζίτατην Μπάρμπαρα Τζόελνερ με την οποία απέκτησε και δυο παιδιά. Όταν ο Μπάρναρντ ήταν 66 χρονών παντρεύτηκε μια καλονή μοντέλο ηλικίας 18 χρονών.


Ο Δρ. Bartley P. Griffith ( βλ. Εικόνα) είναι διάσημος καρδιοχειρουργός στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και συνεργάζεται με πολλά νοσοκομεία και με την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Meryland. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από Ιατρικό Κολέγιο Sidney Kimmel στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson. Γεννήθηκε το 1956 στο Πίτσμπουργκ. Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις έχει ειδικευθεί και στις αντικαταστάσεις αορτικής και μιτροειδικής βαλβίδας δια μέσου καθετήρα ( μέθοδος TAVR). Είναι πιστοποιημένος Ιατρός του American Board of Thoracic Surgery.


O Δρ. Γκρίφιθ έλεγε ότι μετά από αυτήν την εγχείρηση μπορούμε να δώσουμε την ελπίδα στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο που περιμένουν μόσχευμα ( σημειωτέων ότι στην ΗΠΑ 17 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας ένα μόσχευμα καρδιάς). Σήμερα γίνονται σε όλο τον κόσμο μεταμοσχεύσεις βαλβίδων καρδιάς από χοίρους με επιτυχία.

 

Διαβάστηκε 134 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα