ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:33:37μ.μ.
12
Μαΐου

Ελληνικές αντιφάσεις: ανάπτυξη VS καθεστώς διεθνούς εποπτείας - Άρθρο της Παναγιώτας Μπλέτα

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε επικίνδυνα  εκ νέου τον Μάρτιο, αγνοώντας την όποια ανάκαμψη των εξαγωγών.

ACABLENDAΚαι αυτό γιατί;


Γιατί πολύ απλά, η αύξηση των εισαγωγών είναι συντριπτική έναντι των εξαγωγών.


Σύμφωνα με έκθεση  του  Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εισαγωγές συνολικά τον Μάρτιο του 2017 ανήλθαν στα 4,77 δισ. ευρώ , δηλαδή είχαν 30,2% αύξηση, σε σχέση με τα 3,66 δις ευρώ του Μαρτίου του 2016.


Κατά την περίοδο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017 εισήχθησαν προϊόντα στην Ελλάδα συνολικής αξίας 13,35 δισ. ευρώ, δηλαδή 31% αύξηση  σε σχέση με τα 10,19 δισ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων, η αξία των εισαγωγών εμφανίζεται κατά 503,4 εκατ. ευρώ!


Η βασική αιτία της κρίσης στην Ελλάδα. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που προήλθε από την συνεχή αύξηση των εισαγωγών, δηλαδή την επέλαση ξένων εταιριών/πολυεθνικών που σάρωσαν την εγχώρια επιχειρηματικότητα.


Αυτό τι σημαίνει όμως;


Σημαίνει απομύζηση της εγχώριας παραγωγής. Αυτό σημαίνει διάλυση της παραγωγική βάσης, που αποτελεί τα θεμέλια της οικονομίας μιας χώρας.


Και μετά από τρία μνημόνια οδεύουμε στο τέταρτο, σε έναν ακόμη φρικτό δανεισμό , καθώς τα αντισταθμιστικά του μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αντί για δυναμική υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια παραγωγή, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.


Τι συνιστά λοιπόν το τέταρτο μνημόνιο;


-Πρωτογενή πλεόνασμα, οικονομική μεγέθυνση δηλαδή, τεχνητή οικονομία δηλαδή, της τάξης του  3,5%  για 5 χρόνια.
-Δραματικές περικοπές στα επιδόματα των ανέργων, που σημειωτέον φθάνουν το 40% του πληθυσμού της χώρας.
-Δραματικές περικοπές  στις συντάξεις κύριες και επικουρικές. Υπολογίζεται ότι θα χαθούν μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.
-Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών , γιατρών , ένστολων κτλ.
-Συνολικές περικοπές στις  δημόσιες κατά 189 εκατ.ευρω.

- Από 1/1/2020 ή από 1/1/2019 μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681, που θα παράγει ακόμη περισσότερους νεόπτωχους.


Όλα αυτά θα τα υποστούμε, εφόσον έχουμε εφαρμόσει το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου,  καθώς διεκδικούμε το κόκκαλο της ελάφρυνσης του χρέους...


Τι κρύβεται όμως πραγματικά πίσω από το τέταρτο μνημόνιο;


Με «confidentiality», ΑΠΟΛΥΤΗ  ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ δηλαδή, κρύβονται  οι συνεννοήσεις για την  ελάφρυνση του χρέους, όπως ακριβώς και οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων, καθώς πίσω από αυτές κρύβεται  το σχέδιο κατοχής και ελέγχου της χώρας.


Σε τι συνίσταται όμως η ελάφρυνση του χρέους …


Όχι διαγραφή μέρους του χρέους ως ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, αλλά μετάθεση της πληρωμής τόκων με «πλαφόν» στο κόστος δανεισμού, σταδιακά μέσα στις τέσσερις επόμενες δεκαετίες.


Πράγμα που προυποθέτει αφενός μεν την βιωσιμότητα του χρέους ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ και αφετέρου την ανάπτυξη της οικονομίας από την εσωτερική της παραγωγή , που όπως ανάλυσα στην αρχή όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά και  δεν διαφαίνεται σαν στρατηγική ανάκαμψης της χώρας από την κρίση, με την υπεραύξηση κάθε χρόνο των εισαγωγών και την πλήρη εξάρτηση της οικονομίας μας από κέντρα του εξωτερικού.


Αντί για Ευρώπη λοιπόν και για  Σύμφωνο Σταθερότητας , ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΝΕΙΣ  ότι μιλάς για ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΊΑΣ…


Το οποίο ΠΡΟΣΕΞΕ , θα συμβεί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ…


ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ!


(Κάτι που έχω προβλέψει σε παλιότερα άρθρα και βιβλία μου.)


Δεν είναι κακό να θυμηθούμε τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που επιβλήθηκε στη χώρα με τη πτώχευση Τρικούπη και έληξε τυπικά το 1978.


ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ : Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) ονομαζόταν ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας που επιβλήθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1897 ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της. Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελή επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (Commission Internationale Financière de la Grèce), με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα από το 1897 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια.


Τον Οκτώβριο του 1897 οι πιστωτές συνέταξαν το  νόμο ΒΦΙΘ/23-2-1898, σύμφωνα με τον οποίο εγκαθιδρύθηκε η επιτροπή οικονομικού ελέγχου (Διεθνής Οικονομική Επιτροπή), που σύντομα μετονομάστηκε σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.


Η συμφωνία με τους πιστωτές προέβλεπε:


-Χορήγηση δανείου πολεμικών επανορθώσεων και του «οικονομικού δανείου». Εκχωρήθηκε εγγυημένο δάνειο 151,3 εκατ. φράγκων, από τις στην Ελλάδα. Το δάνειο λήφθηκε προκειμένου να καταβληθούν στην Οθωμανική αυτοκρατορία οι αποζημιώσεις, που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Ελλάδα στην Τουρκία συνολικού ύψους 93,9 εκατ. φράγκων, το υφιστάμενο κρατικό χρέος ύψους 31,4 εκατ. φράγκων, το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου για το έτος 1897 ύψους 22,5 εκατ. φράγκων και οι δαπάνες έκδοσης του δανείου (προμήθειες τραπεζών μεσιτικά, χαρτόσημα) ύψους 3,5 εκατ. φράγκων.


-Υποθήκευση φορολογικών εσόδων ώστε να εξασφαλισθεί η αποπληρωμή των δανείων. Για να επιτευχθεί η εξυπηρέτηση του χρέους ο ΔΟΕ απέκτησε τακτικές πηγές εσόδων και αξιολογούσε τις κρατικές υπηρεσίες για την αποδοτικότητα και την φοροεισπρακτική τους ικανότητα. Έτσι στο ΔΟΕ αποδίδονταν τα έσοδα των μονοπωλίων αλατιού, πετρελαίου, σπίρτων, τραπουλόχαρτων, τσιγαροχάρτων και σμυρίδας Νάξου, ο φόρος καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιά.


- Αναδιάρθρωση του χρέους.


ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ/ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Μια προσεκτική μελέτη ίσως να βοηθήσει το μυαλό να αφοδεύσει όσους και όσα η ψυχή αντιπαλεύει …

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Διαβάστηκε 305 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα