ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:05:49π.μ.
14
Μαρτίου

Ενόψει εκλογών σε όλο τον κόσμο - Άρθρο της Παναγιώτας Μπλέτα

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Εκλογές ενόψει και από ότι φαίνεται ανατροπές ενδέχεται να χαρακτηρίσουν και αυτή τη χρονιά.

ACABLENDAΝέες συμμαχίες εμφανίζονται στον ορίζοντα, τις οποίες σηματοδότησε η άφιξη Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


Τα έθνη διαμαρτύρονται εμπρός στις πρακτικές της παγκοσμιοποίησης και κάνουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αποκαταστήσουν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό τους.


Για αυτό και δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό scale στο οποίο βρίσκεται ο κάθε υποψήφιος, αν είναι δηλαδή ακροδεξιός κτλ, αλλά κατά πόσο υπερασπίζεται τα συμφέροντα του έθνους-κράτους που καλείται να υπηρετήσει.
Σ’ αυτή τη λογική η Ευρωπαική Ένωση θα διαλυθεί, καθώς απέτυχε παταγωδώς να καλύψει τις ανάγκες των κρατών–μελών της και των λαών τους και το χειρότερο φαίνεται να επιμένει να αγνοεί τις φωνές που εγείρονται για αλλαγή πολιτικής πλεύσης.


Και έτσι καινούργια γεωεθνικά σχήματα θα διαμορφωθούν με κοινά συμφέροντα, σε συνεργασία με μεγαλύτερες πολιτικά δυνάμεις.

 

Ολλανδικές  Εκλογές - 15 Μαρτίου
Εάν εκλεγεί ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, τότε το NEXIT η έξοδος δηλαδή της Ολλανδίας από την Ευρωπαική Ένωση είναι πολύ πιθανή.


Ακόμη όμως και να μην πάρει την εξουσία, η ισχυρή θέση του PVV θα οδηγήσει άλλα ολλανδικά κόμματα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού αποκλείοντας τον Βίλντερς από την εξουσία. Έτσι θα ξεκινήσει μια περίοδος πολιτικής αστάθειας για τη χώρα, που μοιραία θα καταλήξει στην απαξίωση της Ευρωπαικής Ένωσης.


Χονγκ Κονγκ Εκλογές - 26 Μαρτίου
Το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα αποτελούν μια κατά κάποιον τρόπο «συνομοσπονδία», αλλά στην ουσία το Χονγκ Κονγκ αποτελεί προτεκτοράτο της Κίνας. Το Πεκίνο αποφασίζει, το Πεκίνο διορίζει. Η  "επανάσταση της ομπρέλας" όμως το 2014, από τις νεότερες γενιές, σηματοδότησε την ανάγκη να εκλέγει το Χονγκ Κονγκ τους δικούς του επικεφαλείς χωρίς τον προστατευτισμό της Κίνας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση του.

 

Γαλλία Προεδρικές Εκλογές -Πρώτος γύρος  23 Απριλίου- Δεύτερος γύρος 7 Μαΐου
Η αποτυχία της κυβέρνησης Ολάντ – αφομοιωμένη από τις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαικής Ένωσης, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές.


Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικιστικού Μετώπου της Γαλλίας θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών τον Απρίλιο και ενδέχεται να κερδίσει και το δεύτερο και να είναι η νέα πρόεδρος της Γαλλίας. Σε αυτή την περίπτωση το FREXIT είναι σχεδόν σίγουρο.


Ακόμη όμως και να μην κερδίσει την Προεδρία, θα αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη που θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της όποιας αυτοσχέδιας πολιτικής ακολουθηθεί για να παραμείνει η Γαλλία στην λογική της Ενωμένης Ευρωγερμανίας…


Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη  Βουλγαρία – 26 Μαρτίου
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος στην Βουλγαρία,  που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος στις αρχές του μήνα, μετά από την νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, ανέθεσε την πρωθυπουργία στον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον Όγκνιαν Γκερτζίκοφ και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 26 Μαρτίου.


Εκτιμάται ότι το σοσιαλιστικό κόμμα θα κερδίσει και εδώ τις εκλογές και  θα μπουν στη βουλή η ακροδεξιά συμμαχία, το κόμμα της τουρκικής, καθώς και το κόμμα του «Βούλγαρου Τραμπ» , του βιομήχανου Βεσελίν Μαρέσκι.
Ανατροπές λοιπόν και στην χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης, με τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις.


Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία- Μέσα στο 2017
Πρόωρες εκλογές ενδέχεται να έχουμε και στη Ιταλία μέσα στο 2017, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο εκλογικός νόμος, στο μεγαλύτερο μέρος του, μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ενώ απέρριψε το σύστημα του β' γύρου το οποίο θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν λάμβανε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 40% των ψήφων, που είναι το όριο της αυτοδυναμίας.
Οπότε ενδέχεται να έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις και στη  Ιταλία, καθώς οι νέες εξελίξεις προιδεάζουν για κυβερνητικούς συνασπισμούς, όχι φιλικούς προς την Ευρωπαική Ένωση και τις πολιτικές της.


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Εκλογές το Μάιο
Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ετοιμάζεται να επιλέξει νέο γενικό διευθυντή. Ο Τέντρος Αντχανόμ Τσεμπρεγιέσους, πρώην υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στη θέση του νέου Γενικού Διευθυντή, λόγω της υποστήριξής του μεταξύ των αφρικανικών μελών.


Ιράν Προεδρικές Εκλογές -  19 Μαΐου
Ο σημερινός πρόεδρος  Χασάν Ρουχανί διαπραγματεύτηκε μια πυρηνική συμφωνία με τη Δύση, αίροντας  πολλές από τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει. Η ιρανική οικονομία όμως  συνεχίζει να έχει προβλήματα, καθώς η χαλάρωση των κυρώσεων δεν έχει ακόμη ωφελήσει πρακτικά την οικονομία και ο χάρτης των πολιτικών δικαιωμάτων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Αναμένεται να επανεκλεγεί , καθώς δεν υπάρχει ισχυρός αντίπαλος. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού.


Ρουάντα Βουλευτικές Εκλογές - Αύγουστος
Το 1994, ο Πολ Καγκάμε, επικεφαλής του Πατριωτικού Μετώπου ανέτρεψε την κυβέρνηση που ξεκίνησε τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Πέρυσι, η Ρουάντα ψήφισε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2034. Ως μόνος υποψήφιος θα κερδίσει τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται. Μέχρι να γίνει και πάλι η ανατροπή…

 

Γερμανία Ομοσπονδιακές Εκλογές-  22 Οκτωβρίου
Στη  Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατέχει τη θέση της καγκελάριου από το 2005, θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά.


Στήθος με στήθος φαίνεται να είναι το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που εκπροσωπείται από τον Μάρτιν Σουλτς.
Για να δούμε, το στίγμα της πολιτικής  λιτότητας, το οποίο χαρακτήρισε την πολιτική καριέρα της Μέρκελ τι πορεία θα δώσει στις εκλογές;
Ακόμη και να κερδίσει όμως τις εκλογές , δεν θα πάψει να είναι ένα μαύρο στίγμα, που ενδεχομένως  να διαλύσει την Ευρώπη.


Ταυτόχρονα το δεξιό αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαικό κόμμα έχει κερδίσει σημαντικό  έδαφος , κάτι που θα κάνει τις εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση νίκης της Μέρκελ, να αντιμετωπίζονται ως πολιτική παρωδία, καθώς μετά και από αυτή την δυνητική τετραετία κανείς δεν ξέρει τι θα αφήσει πίσω της για τη Ευρώπη, αλλά και την ίδια τη Γερμανία.


Νότια Κορέα Προεδρικές Εκλογές

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας μόλις επικύρωσε την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς, παραβιάζοντας την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.


Αυτό σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών.


Η Παρκ χάνει όμως και  την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά. Έτσι οφείλει η Δημοκρατία να λειτουργεί...


Η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς το γεγονός έχει επιφέρει μεγάλο διχασμό, όταν απέναντι έχει μια πυρηνική Βόρεια Κορέα που συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μουν Τζαε-ιν φαίνεται να είναι το φαβορί για τις εκλογές, ενώ ο Λι Τζει Μαιγιούνκ με το παρατσούκλι «Κορεάτης Τραμπ» έχει ανοδική πορεία.

 

Ταϊλάνδη Βουλευτικές Εκλογές - Τέλη 2017
Σε μια χώρα με βαθιά ταξικά προβλήματα  - τεράστια απόσταση μεταξύ της αστικής με τη μικρή φτωχή τάξη-  ο ταϊλανδέζικος στρατός εν είδη χούντας έχει ανατρέψει την κυβέρνηση της Ταυλάνδης 12 φορές από το 1932.
Την  τελευταία φορά, το Μάιο του 2014, έδιωξε την πρωθυπουργό Γίνγκλακ Σιναουάτρα.


Τον Αύγουστο του 2016 οι Ταϊλανδοί ψήφισαν με ένα ποσοστό 61% υπέρ και 39% κατά , με συμμετοχή της τάξης του 59% των ψηφοφόρων, ένα νέο σύνταγμα που δίνει υπερεξουσίες στο στρατό, προκειμένου εδραιώσει τον ρόλο του  στην πολιτική ζωή του τόπου. Το νέο σύνταγμα είναι το εικοστό της Ταϊλάνδης από το 1930.


Πρόκειται για νίκη του πρωθυπουργού και αρχηγού του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2014 Πραγιούθ Τσαν Οτσά, η οποία θα ανοίξει το δρόμο σε μια «ελεγχόμενη» δημοκρατία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτα Μπλέτα

Συγγραφέας/Διανοήτρια

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook/Twitter : Panagiota Bletas

Διαβάστηκε 434 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα