ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 6:45:23π.μ.
30
Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα της Φτώχειας και της Ανέχειας - Άρθρο της Μίνας Μπουλέκου

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Ο απολογισμός της απερχόμενης χρονιάς είναι δραματικός, καθώς η χώρα μας, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες συγκαταλέγεται στην 4η θέση στην παγκόσμια λίστα φτώχειας. Μια χώρα που στάθηκε πνευματικός φάρος πολιτισμού για όλον τον υπόλοιπο κόσμο, να βρίσκεται σε αυτή την πραγματικά δεινή θέση.

mina mpoulekoy

Από το 2008 και μετά και έχοντας εισέλθει σε μια μνημονιακή εποχή, που οδήγησε την χώρα μας σε μια άνευ προηγουμένως οικονομική κρίση συνοδευόμενη από βαθιά ύφεση και επηρεάζοντας με όρους εξαθλίωσης το βιοτικό μας επίπεδο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, της τάξεως του 21,4% σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς πόσες θυσίες έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός χωρίς αντίκρισμα.


Δυστυχώς έχουμε περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας. Και η νέα χρονιά προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη για τους Έλληνες. Και από την άλλη βλέπουμε τους αδέξιους χειρισμούς της κυβέρνησης με τους θεσμούς, να αδυνατούν να θέσουν όρους προς όφελος μας. Και η αξιολόγηση καλά κρατεί καθώς απαιτούνται νέα μέτρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι συνεχόμενες αναβολές για την επίλυση και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι εις βάρος μας.


Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι οι σημερινές κοινωνικές παροχές θεωρούνται σχεδόν ψίχουλα σε ότι έχει να κάνει με τα έκτακτα επιδόματα βοήθειας από την σημερινή κυβέρνηση.


Η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής δείχνει το μέγεθος ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να υποστηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών μας.


• Θα μπορούσαν όλοι αυτοί που ασκούν εξουσία σήμερα να ζήσουν με αυτά που μας έχουν υποχρεώσει;
• Συγκρίνετε το δικό τους βιοτικό επίπεδο με του μέσου Έλληνα Πολίτη που μαστίζεται από την φτώχεια και την ανεργία;
• Αλήθεια τι προοπτικές βελτίωσης υπάρχουν; Είναι τουλάχιστον μηδαμινές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Οι Έλληνες βιώνουν αυτή την οικονομική κρίση μέσα από αλλεπάλληλες και συνεχόμενες περικοπές, βλέποντας τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και ταυτόχρονα να έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξοντωτική φορολογία στην οποία αδυνατούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν και τους όποιους οικονομικούς διακανονισμούς έχουν ήδη συμφωνήσει.


Η ελληνική οικογένεια πλήττεται διότι ένας στους δυο γονείς στατιστικά δεν εργάζεται. Έχοντας να αντιμετωπίσει μια σωρεία εξόδων και τα έσοδα σχεδόν μηδαμινά. Η ελλιπής υποστήριξη των νοικοκυριών έχει οδηγήσει παρά πολλά παιδιά να βιώνουν την φτώχεια σε μέγιστο βαθμό και είναι πραγματικά λυπηρό στις μέρες που ζούμε να βλέπουμε τα Ελληνόπουλα να υποφέρουν.


Στην Ελλάδα σήμερα καταγράφεται ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 30,8% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και από την άλλη όσοι βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς εργασίας, αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι οποίες έχουν επικρατήσει στην Ελληνική Αγορά ενόψει του νέου οικονομικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί στην Ελληνική Πραγματικότητα.

Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει μειωθεί κατακόρυφα καθώς πλέον αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιέρχεται σε συνθήκες φτώχειας, που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διατροφή του καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αφ ενός στο ακριβό κόστος ζωής και αφ ετέρου αδυνατεί να παρέχει στην οικογένεια του, τα ελάχιστα απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση.


Τα φαινόμενα της υλικής υστέρησης δημιουργούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων μέσα από μια συνεχόμενη όξυνση ανισοτήτων που φαίνεται μέσα από τις σκληρές και απάνθρωπες εικόνες των άστεγων που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και αυτών που έχουν γεμίζουν τις ουρές των συσσιτίων.


Άνθρωποι περήφανοι που λόγω της οικονομικής κρίσης μπήκαν στο περιθώριο της ζωής, βιώνοντας δραματικά την φτώχεια. Εικόνες που μας ντροπιάζουν όλους. Όσα συσσίτια και αν δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους που αδυνατούν στην καθημερινή τους διαβίωση, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κοινωνίας μας στο σύνολο της.


Είναι υποχρέωση όλων μας στα πλαίσια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που πρεσβεύει ο κάθε πολιτισμένος άνθρωπος, να σταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη με αγάπη και σεβασμό.

 

 

 

 

 

 

 

Μίνα Μπουλέκου
Συγγραφέας-Ποιήτρια-Αρθρογράφος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 380 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα