ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 - 1:19:42π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
07
Μαΐου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις


Στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, το παγκόσμιο γλωσσικό θησαυροφυλάκιο εμπλουτίστηκε με δύο νέες λέξεις: Ο 19ος αιώνας συνεισέφερε τον όρο imperialism, στην ελληνική εκδοχή ιμπεριαλισμός, από τη λατινική ρίζα imperio, δηλαδή αυτοκρατορία, για να χαρακτηρίσει την αυτοκρατορική κατακτητική βουλιμία ορισμένων ευρωπαϊκών Δυνάμεων σε βάρος των λαών άλλων ηπείρων.

karzisΟ 20ός αιώνας, στο τελευταίο του τέταρτο, επινόησε τον όρο globalization, ελληνοποιημένο ως παγκοσμιοποίηση, για να υποδείξει την πρόσδεση όλων των οικονομιών του πλανήτη σ’ ένα κοινό άρμα, με ηνίοχο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ωστόσο, ούτε ο ιμπεριαλισμός, ούτε η παγκοσμιοποίηση περιόρισαν τους στόχους τους σε έναν και μόνο —αυτόν της οικονομικής εκμετάλλευσης λαού από λαό και ανθρώπου από άνθρωπο. Τους επεξέτειναν και στον πολιτισμό και στον γλωσσικό τομέα, επιχειρώντας να επιβάλουν, τόσο την κουλτούρα όσο και τη γλώσσα του ισχυρού επί των αδυνάτων.
Η αμερικανική γλώσσα, παράγωγο της αγγλικής, εμφανίζεται σήμερα ως η ισχυρότερη απ’ όλες τις 5,5 περίπου χιλιάδες γλώσσες του κόσμου. Παντού όπου υπάρχει οικονομικο-πολιτισμική διείσδυση της Υπερδύναμης, υπάρχει ταυτόχρονα και γλωσσική.


Στην Ελλάδα, η τάση προς τον γλωσσικό εξαμερικανισμό εμφανίζεται εντονότερη από αλλού. Με τη συνήθη αντιφατικότητα που διακρίνει εμάς τους Έλληνες, από τη μια «σύρομεν τὰ ἐξ ἑμάξης» —όπως έλεγαν οι παλιοί— στην Υπερδύναμη και από την άλλη νοθεύουμε οικειοθελώς την εθνική μας γλώσσα μ’ έναν κατακλυσμό υπερατλαντικών λέξεων και εκφράσεων.
Η ομιλία, το εκφραστικό αυτό μέσο, ιδιαίτερα στη χρήση του από τη νεολαία, διαστίζεται από απειράριθμες αμερικανικές παρεμβολές. Στην τηλεόραση, ακόμη και εκπομπές ολόκληρες, μολονότι απευθύνονται σε Έλληνες, εμφανίζονται στην οθόνη με αμερικανικούς τίτλους —π.χ. Criminal minds, Grey’s anatomy, Blackout, Wipeout, και ό,τι άλλο μπορεί να περισυλλέξει ένας εθελούσιος αμερικανοπιθηκισμός. Ακόμη και οι κλασικές Ειδήσεις των 8 συμβαίνει να αναφέρονται, όχι ως Ειδήσεις, αλλά ως News…


Στη γραφή πάλι, υπάρχουν εφημερίδες (λεγόμενες ελληνικές) με αμερικανικούς τίτλους —π.χ. Real News, Free Sunday, City Press και άλλες• καθώς επίσης και περιοδικά, που στα κείμενά τους υπερτερούν οι αμερικανισμοί από το ελληνικό λεξιλόγιο. Στις τρέχουσες συναλλαγές, οι φίρμες επιχειρήσεων και οι ονομασίες καταστημάτων είναι κατά συντριπτική πλειονότητα αμερικανικές. Και οι έμποροι, όταν χρειάζεται να αναφέρουν το όνομά τους, θεωρούν αναγκαίο να το αναγράψουν, όχι με ελληνικά, αλλά με λατινικά στοιχεία, ώστε να φαντάζει αμερικανικότερο και, κατά την πεποίθησή τους, να τους προσδίδει περισσότερη αξία…
Ακόμη και στα συνθήματα που κοσμούν τους αθηναϊκούς τοίχους με μουντζουρογραφίες, ορισμένοι συγγραφείς τους προτρέπουν τον ελληνικό λαό σε εξέγερση, με το σύνθημα: Wake Up! Ενώ άλλοι, προκειμένου να συντρίψει ο ελληνικός λαός την κεφαλαιοκρατία, τον συμβουλεύουν —πάντοτε από τους τοίχους: Smash capitalism!


Όπως βλέπουμε, λοιπόν, ο λαός μας, με όλες βέβαια τις απαραίτητες εξαιρέσεις, που όμως απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν βρίσκεται σε φάση εγρήγορσης για τη συγκράτηση του γλωσσικού εξανδραποδισμού του. Το αντίθετο μάλλον. Αλλά σε ποια φάση βρίσκονται τα πνευματικά μας ιδρύματα, τα ex officio ταγμένα στην υπεράσπιση της εθνικής γλώσσας; Καθώς φαίνεται, δυστυχώς, και αυτά, είτε συμπλέουν με την πλειονότητα, είτε έχουν προκρίνει την πολιτική μιας «ευμενούς ουδετερότητος», περιοριζόμενα να παρακολουθούν μοιρολατρικά την πορεία προς τον γλωσσικό αφελληνισμό. Συμπέρασμα: άδηλο το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.

 

Θόδωρος Καρζής

Συγγραφέας- Δημοσιογράφος

Διαβάστηκε 489 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα