ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:34:58π.μ.
05
Απριλίου

Η Τουρκία με την πλάτη στο ευρωπαϊκό τείχος - Άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Τη στιγμή που στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης γίνονται πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν, τη στιγμή που έχουμε για πρώτη φορά απέλαση υπουργού ΝΑΤΟϊκής χώρας από μια άλλη σύμμαχο χώρα στον ίδιο οργανισμό,

kalenteridis 200x200τη στιγμή που παρακρατικοί εισβάλλουν σε διπλωματική Αρχή της Ολλανδίας στην Τουρκία, κατεβάζουν από τον ιστό την ολλανδική και αναρτούν την τουρκική σημαία, υπάρχουν στην Ελλάδα «αναλυτές» που μιλούν για στημένο παιχνίδι μεταξύ των δυο χωρών.

 

Ας αφήσουμε όμως έναν έγκυρο Τούρκο αρθρογράφο να μας εξηγήσει ο ίδιος πώς βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά των υποστηρικτών του «Όχι», που θα είχε κάθε συμφέρον να αποκαλύψει τη «συμπαιγνία Ολλανδών και Τούρκων, για εκλογικούς σκοπούς», που την ανακάλυψαν τα τζιμάνια της Ελλάδας!

 

Μας λέει λοιπόν ο Ορζάν Μπούρσαλι, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Cumhuriyet» της 16ης Μαρτίου:

 

Μάλιστα, ζούμε ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Γι’ αυτό θέλουμε να μάθουμε: Η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη που για να κερδίσει το δημοψήφισμα είναι αποφασισμένη να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα και τους πολίτες της;

 

Έχουμε κάθε λόγο να το ρωτάμε αυτό, γιατί:

 

Πρώτον, με τη στάση της κατέστησε ανέφικτη κάθε πολιτική εκδήλωση στο εξωτερικό.


Δεύτερον, κατάφερε να μεταφέρει το διχασμό και στο εξωτερικό, ανάμεσα στους Τούρκους που ζουν εκεί και τους ανθρώπους του κύκλου τους, που ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.
Τρίτον, Τούρκοι με τους οποίους μιλήσαμε και που κατοικούν στη Φραγκφούρτη, μας το είπαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Μην έρχεστε, φτάνει που διχάσατε την Τουρκία, μην καταστρέψουμε και τις δικές μας τις ζωές εδώ.


Την ίδια στιγμή οι συμπατριώτες μας είναι αναστατωμένοι και ανήσυχοι. Μας λένε:

 

Η χώρα αυτή μας προσφέρει κάθε δυνατότητα σε όλους τους τομείς να ζήσουμε σαν άνθρωποι.


Το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους δεξιούς της Ολλανδίας και της Τουρκίας, θα οδηγήσει σε απώλειες και τις δυο πλευρές.


Από αυτόν τον πόλεμο η Τουρκία έχει να χάσει πολλά. Το πρώτο είναι οι απώλειες στον οικονομικό τομέα και το δεύτερο οι δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται από το κακό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τους Τούρκους στην Ευρώπη.


Ήδη η Γερμανία φέρνει στο τραπέζι το θέμα της απαγόρευσης της διπλής υπηκοότητας.


Δεν είναι δυνατόν να μην τα υπολογίζει όλα αυτά η κυβέρνηση. Είναι δυνατόν να προκαλείτε τόσο μεγάλη ζημιά, κυρίως στον οικονομικό τομέα στην Τουρκία, απλά για να κερδίσετε ένα δημοψήφισμα;

 

Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται ότι «θα τα βρούμε μετά τις εκλογές», και λειτουργούν ως εξής:

 

«Ας αυξήσουμε την ένταση μέχρι να εξασφαλίσουμε την νίκη στο δημοψήφισμα· δεν πειράζει αν χάσουμε τουρίστες, αν επιδεινωθούν οι οικονομικές σχέσεις. Εμείς θα τους λέμε φασίστες και ναζί και θα ξερνάμε μίσος για ένα χρονικό διάστημα. Θα μαζέψουμε ψήφους. Και να κερδίσουμε και να μην κερδίσουμε το δημοψήφισμα, θα αρχίσουμε μια νέα περίοδο επαναπροσέγγισης και βελτίωσης των σχέσεων. Θα τους πούμε “δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς εμάς”.

 

»Πρώτα τους προσβάλαμε, τους βρίσαμε, μαζέψαμε ψήφους, και μετά θα τα ξαναβρούμε, όπως έγινε με το Ισραήλ. Ρίξαμε το ρωσικό αεροπλάνο και είπαμε αν χρειαστεί θα ξαναρίξουμε κι άλλο. Μετά τα φορτώσαμε στον Γκιουλέν, και στο τέλος ζητήσαμε συγνώμη. Συνεχίζουμε δε να ζητάμε, για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας. Και με την Ευρώπη, σε 40 μέρες θα τα στρώσουμε τα πράγματα…».

 

Μά τον Θεό, έτσι έχουν τα πράγματα. Φέρνουν τη Μέρκελ στο σαράι [σ.σ.: το προεδρικό μέγαρο], την προσβάλλουν, και μετά προσπαθούν να τα ξαναφτιάξουν κάνοντας υποχωρήσεις.

 

Μα δεν σκέφτεστε τι θα γίνει αν όλες οι χώρες της Ευρώπης κλείσουν την πόρτα στην Τουρκία; Ακόμα και να εξομαλύνετε τις σχέσεις σας μετά το δημοψήφισμα, τι θα γίνει με τη ζημιά που έχουν υποστεί και θα υποστούν από την πολιτική σας οι πολίτες στην Τουρκία αλλά και εκείνοι που κατοικούν στην Ευρώπη; Περνάτε τους ψηφοφόρους για βλάκες;

 

Και τι θα γίνει αν δεν αποδώσει η πολιτική σας και συνεχίσουν οι πολίτες να λένε «Όχι» στο δημοψήφισμα; Ποιος θα πληρώσει για τη ζημιά που κάνατε στη χώρα;

 

Αυτά λέει ο Τούρκος αρθρογράφος, και καλό είναι να αναλύουμε με προσοχή τους ίδιους τους ενδιαφερομένους. Έτσι εξάγονται επωφελή συμπεράσματα και για την πατρίδα μας, και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί η Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

 

Σάββας Καλεντερίδης

Εκδότης - Αρθρογράφος

Διαβάστηκε 229 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα