ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 12:07:23μ.μ.
08
Σεπτεμβρίου

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - Άρθρο της Μαριλένας Φωκά

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Ο αρνητής της επίγειας δόξας και προστάτης των καρκινοπαθών και υδρωπικών

 

Σε μια εποχή που ο καρκίνος μαστίζει την ανθρωπότητα και τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαίως υπάρχει στα Γεράνια Όρη ένας Αγιος που θεωρείται ο προστάτης των καρκινοπαθών και των υδρωπικών και έχει επιτελέσει άπειρα θαύματα που έχουν καταγραφεί στα αρχεία της μονής που φιλοξενεί το άγιο σκήνωμά του. Πρόκειται για τον Άγιο Πατάπιο τον ερημίτη από την Αίγυπτο (γενν. 380 μ.Χ.) που το σκήνωμά του περαμένει άφθαρτο εδώ και 1.500 χρόνια! Η εύρεση του ιερού λειψάνου έγινε το 1904 από τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη σε αρχαίο ασκηταριό που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα . Αριστερά του σκηνώματος που ευωδίαζε βρέθηκε η ιερή κάρα της Αγίας Υπομονής. Μέχρι την ανέγερση της ομόνυμης μονής το 1950 από τον μητροπολίτη Δαμασκηνό Κορίνθου, το σκήνωμα φυλάχθηκε στο σπίτι του ιερέα.

 

Ως υδρωπικία χαρακτηρίζεται η ορώδης συγκέντρωση υγρού σε κοιλότητες του σώματος με κυριότερη μορφή αυτή του ασκίτη ενώ ο καρκίνος αναγνωρίζεται ως αφύσικη κυτταρική ανάπλαση. Παρ όλες τις προόδους της επιστήμης ο καρκίνος παραμένει μια ανίατη σε πολλές περιπτώσεις ασθένεια, που οι αιτίες της είναι άγνωστες. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και περισσότερο επιθετικές μορφές του με πολλαπλές μεταστάσεις που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Μια άλλη λαμπρή μορφή της Ορθοδοξίας , ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορίτης όταν είχε ερωτηθεί για τα αυξανόμενα κρούσματα του καρκίνου είχε δώσει μια πνευματική ερμηνεία. Είχε πει ότι οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια αμαρτάνουν όλο και περισσότερο και δε μετανοούν και Ο καλός Θεός μη θέλοντας να καταδικαστούν στην αιώνια κόλαση επιτρέπει να νοσήσουν από τη φοβερή αυτή ασθένεια ώστε να σωθούν!


Παράλληλα όμως είχε πει πως σε περίπτωση ασθένειας αυτη θα ακολουθήσει τη φυσική της πορεία. Αν όμως ο πάσχων κάνει προσευχή η πορεία της ασθένειας δύναται να ανατραπεί μέχρι ο ασθενήςνα φτάσει στην πλήρη ίαση αν αυτό ωφελεί την ψυχή του. Αυτό ακριβώς συμβαίνεί στην περίπτωση του Αγίου Παταπίου που πρεσβεύει υπέρ των καρκινοπαθών.που το επικαλούνται.


Ο Αγιος Πατάπιος με μεγάλους πνευματικούς αγώνες όπως οι νηστείες, οι προσευχές, η μετάνοια αλλά και κορυφαία πνευματικά όπλα όπως η αγάπη, η υπομονή και κυρίως η ταπείνωση έλαβε στη ζωή αλλά και μετά την εκδημία του τη θαυματουργική ιδιότητα της ίασης δια του ονόματος του Ιησού Χριστού. Ιδιαίτερα άσκησε την ταπείνωση καθώς απέφευγε τους επαίνους , την αναγνώριση , τις επευφημίες και όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την "κοσμική δόξα". Είχε συνειδητοποιήσει τη ρήση του Προφήτη Ησαία στην Παλαιά Διαθήκη : " Πάσα δόξα ανθρώπου άνθος χόρτου" και τηρούσε ευλαβικά την εντολή στην επιστολή του Αποστόλου Παύλου στην Προς Κορινθίους : " Είτε εσθίετε είτε πίνετε, είτε τι ποιείτε, πάντα εις δόξαν Θεού ποιείτε".(Α, 103,31). Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονόμασε την κοσμική δόξα "κενοδοξία" και παρουσίαζε την κατάσταση αυτή με την κατάσταση που βρίσκονται τα βρέφη που θηλάζουν και δεν επιθυμεί κανείς τη δόξα τους.


Γι αυτό και η φράση "Δόξα τω Θεώ" φέρει καίριο πλήγμα στο Διάβολο, που είναι υπερφίαλος και κενόδοξος , καθώς δηλώνει οτι όλη η δόξα ανήκει στον ποιητή του σύμπαντος, Θεό. Ο Άγιος Κυπριανός παρομοίασε την επίγεια δόξα σαν δηλητήριο σε χρυσό ποτήρι. Η κοσμική δόξα γρήγορα μεταβάλεται και ο Ίδιος Ο Κύριος από το "Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος" βίωσε το "Άρον, άρον σταύρωσον Αυτόν" και δέχθηκε όλα τα ραπίσματα, εμπτυσμούς και χλευασμούς που ο Άγιος Ησαίας ο Ησυχαστής ορίζει ως τύπο αποφυγής και σκοτώματος κάθε αυταρέσκειας. Ακόμα και πρό Χριστού υπήρχε η παγιωμένη αντίληψη της αποφυγής της επίγειας δόξας σε αντιδιαστολή με το κλέος, καθώς ο Πλούταρχος είχε αναρωτηθεί" εάν ο άνθρωπος όταν είναι γεμάτος από αρετές και σοφία τι χρειάζεται τη δόξα;"


Για αυτό το λόγο και ο Άγιος Πατάπιος ο ερημίτης έφυγε από τον πρώτο τόπο της άσκησής του στην έρημο της Αιγύπτου καθώς το όνομά του είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό από τις ευεργεσίες που πρόσφερε σε αυτούς που τον επισκέπτονταν. Πρόσφερε φιλοξενία στους οδηπόρους που περνούσαν από το κελί του και καθώς διακατεχόταν από πνεύμα αγάπης και σωφρονισμού με περισσή διάκριση τους νουθετούσε και τους οδηγούσε στην οδό της σωτηρίας . Φυσικά και στον δεύτερο τόπο άσκησής του στις Βλαχρννές της Κωνσταντινούπολης που ίδρυσε μοναστήρι ο κόσμος αναγνώρισε την αγιότητά του και έσπευδαν για να τον συμβουλευτούν και να λάβουν την ευλογία του μέχρι την οσιακή κοίμησή του. .Ακόμα και σήμερα το πρόσωπό του εναι καλυμένο καθώς ο Άγιος δεν θέλει καμμία κοσμική δόξα. Ο Θεός όμως τον ύψωσε σε τεράστια πνευματικά ύψη και το Λουτράκι τον έχει ως προστάτη. Κάθε χρόνο στο μοναστήρι του συρρέουν χιλιάδες πιστοί ενώ η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου.

 

 

 

 

Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)
Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου -τέχνης
(Πηγές:Περί δόξας:Ησυχαστής,)

Διαβάστηκε 562 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα