ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 4:53:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
15
Ιουνίου

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Άρθρο του Ν.Ταβουλάρη

Κατηγορία Άρθρα - Απόψεις

Πολλάκις έχει αναφερθεί η φασιστική νοοτροπία που αποκτούν οι κρατικοί λειτουργοί όταν αποκτούν κάποια θέση στη δημόσια διοίκηση.

nikos ntavoularisΕίναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει στο παρόν και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να μας ταλανίζει και στο μέλλον. Στο παρόν άρθρο επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, που αφορά το κεντρικό κράτος, αλλά σε εκείνον που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τούτο γιατί προσφάτως είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέξαμε τους νέους περιφερειακούς και δημοτικούς άρχοντες. Φυσικά ακόμη δεν έχουν αναλάβει τη διοίκηση οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, όμως ήδη κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους εν λειτουργία δήμους…. Προφανώς βιάζονται να ενθρονιστούν στην εξουσία προκαταβολικά!


Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι δήμαρχοι οι οποίοι για συγκυριακούς κυρίως λόγους και όχι απαραίτητα για το μέγεθος του έργου τους, όπως ίσως κάποιος μη γνώστης των πραγμάτων μπορεί να υποθέσει, επανεκλέγησαν και μάλιστα με πολλή μεγάλη διαφορά. Όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη από τη διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι όταν ένας δήμαρχος συγκεντρώνει στις εκλογές ποσοστά επάνω από το 60%, τούτο δεν οφείλεται στην απόλυτη αποδοχή του από το εκλογικό σώμα, αλλά κυρίως από την απουσία ικανής εναλλακτικής πρότασης.

Τούτο μπορεί να συμβαίνει για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι απουσιάζει στην πράξη η αντιπολίτευση, δηλαδή η αντίρροπη δύναμη απέναντι σε εκείνη της εξουσίας. Είναι γνωστό ότι όταν η εξουσία είναι απόλυτη, οδηγεί τους φορείς της στην αλαζονεία. Έτσι ο εν λόγω δήμαρχος φαντάζεται τον εαυτό του όχι ως έναν εκλεγμένο άρχοντα, που ο λαός τον έχει ορίσει να υπηρετεί με νόμιμο και συνετό τρόπο το κοινό καλό, αλλά ως έναν ελέω θεού βασιλέα, που μπορεί να αποφασίζει κατά το δοκούν, χωρίς να υποχρεούται να απολογηθεί σε κανέναν για τίποτα.


Φυσικά δεν είναι δυνατόν να επιληφθεί ένας άνθρωπος όλων των θεμάτων, για το λόγο αυτό η δήμαρχοι που έχουν χαρακτηριστικά όπως τα προαναφερθέντα, δημιουργούν γύρω τους μια ομάδα ειδικών συμβούλων, οι οποίοι στην ουσία αποφασίζουν για τα πάντα, θέτοντας στο περιθώριο το δημοτικό συμβούλιο, που μόνον τύποις έχει υπευθυνότητες.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο ο λαός άλλους να εκλέγει και άλλοι να τον διοικούν! Για κάθε τομέα λειτουργίας ενός δήμου ιδρύεται ένα νομικό πρόσωπο, στο συμβούλιο του οποίου μετέχουν και οι εν λόγω μη αιρετοί σύμβουλοι, οι οποίοι αποφασίζουν κατά το δοκούν χωρίς να δίνουν λόγω σε κανέναν άλλον παρά μόνον στον δήμαρχο-αφεντικό!


Όταν λοιπόν ο δημότης θελήσει να επιλύσει κάποιο θέμα του, διαπιστώνει έκπληκτος ότι αυτό που λέμε δημοκρατική διοίκηση έχει αντικατασταθεί από μια ομάδα φασιστοειδών υποτακτικών αυλοκολάκων, που η μοναδική τους αποστολή είναι να ικανοποιούν τον υπέρμετρο εγωισμό του αφεντικού τους. Ποιο είναι το περιθώριο αντίδρασης του πολίτη; Σχεδόν κανένα! Το μόνο που του μένει είναι να υπομείνει άλλα πέντε χρόνια, μήπως τότε συνετιστεί από τις μέχρι τώρα επιλογές του και σκεφτεί πολύ σοβαρά ποιούς και με ποιά κριτήρια θα επιλέξει να τον διοικούν.

 

Νίκος Ταβουλάρης

Ποιητής-Πεζογράφος-Δοκιμιογράφος

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

Διαβάστηκε 336 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα