ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 - 4:27:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
07
Μαΐου

Η εξάρτηση της οικονομίας μας από τρίτους, (υψηλός εξωτερικός δανεισμός, εισαγωγές υλών, αγαθών, τεχνολογίας, κλπ) σε συνδυασμό με τις ενδογενείς ροπές παθογένειας, στις οποίες εδράζεται η εθνική μας οικονομία (σπάταλο-υδροκέφαλο κράτος, παραοικονομία, φοροδιαφυγή κλπ) οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, στην εξαθλίωση και τον λαό σε απόγνωση.

Αποτύπωση παρούσας οικονομικής κατάστασης:


Τα βασικά οικονομικά μεγέθη των ετών 2009-2013
Διεμορφώθησαν ως εξής:
• Το ΑΕΠ μειώθηκε από 231 δις σε 182 δις ευρώ.
• Το δημόσιο χρέος παρά το μεγάλο κούρεμα αυξήθηκε από 300 δις σε 319 δις ευρώ.
• Η ανεργία εκτινάχθηκε από 9,5% σε 27,5% .
• Η ύφεση από -2% έφθασε σε -3,8%.
• Το 23,7% του Ελληνικού λαού ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι παραπάνω δείκτες και αριθμοί που προέρχονται από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT μαρτυρούν την δεινή θέση της εθνικής οικονομίας.
Το φαινόμενο οδηγεί σε ερωτηματικά σχετικά περί πιθανών μεταλλάξεων της οικονομικής κρίσης.
Οι μόνες θετικές ενδείξεις είναι το πλεόνασμα, 1,5 δις ευρώ (κατά την ευρωπαϊκή επιτροπή), η αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,5% σε σχέση με το 2012 και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο επίπεδο του 2,1% του ΑΕΠ.

georgiouΟ επικείμενος δανεισμός ποσού 15 δις περίπου, προς κάλυψη του δημοσίου ελλείμματος, κάτω από συνθήκες λιτότητας, δεν αφήνει περιθώρια για ανάκαμψη.
Οι δανειακές υποχρεώσεις θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ή δε συνεχιζόμενη λιτότητα θα επενεργήσει αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ποσό 40 δις ευρώ, με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος πολίτης, δεν οδήγησε σε δημιουργία κλίματος επενδύσεων. Όσο το τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί τον βασικό μηχανισμό ανάπτυξης, χωλαίνει , η οικονομική ανάκαμψη παραμένει επιθυμία.


Η ιδιωτικοποιήσεις προχώρησαν με αργό ρυθμό με σημαντική υστέρηση των αντίστοιχων εσόδων.
Παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες από κυβέρνηση και ευρωπαϊκή ένωση για ανάκαμψη 2,5% δεν φαίνεται η πρόβλεψη ορατή για την επόμενη πενταετία. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ανέφικτη η αποπληρωμή του. Η καταβολή τόκων 10 δίς περίπου ετησίως, αποδεικνύεται δυσχερής. Όποιος δανείζεται τοκοχρεολύσια , με τις επενδύσεις σε λήθαργο και εφιαλτικό δείκτη ανεργίας 28%, τρώει τις σάρκες του.

 

Η Ελλάδα διαθέτει υπέδαφος με σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, σπάνιες γαίες, μεταλλεύματα χρυσού, και κλιματολογικές συνθήκες, μοναδικές για αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.
Διαθέτει επίσης, αρχαιολογικούς θησαυρούς, που παραμένουν αναξιοποίητοι. Ως εκ τούτου θεωρείται αυτάρκης και φερέγγυα χώρα.
Τα μόνα που χρειάζεται είναι:
• Ικανούς και υπεύθυνους πολιτικούς, που θα κυβερνήσουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, βάσης σχεδιασμού προκαθορισμένων και υλοποιήσιμων στόχων. Πολιτικούς που θα εξυγιάνουν την διαχείριση των εθνικών πόρων και των δημοσίων δαπανών. Παράλληλα θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της παιδείας, και σε χρηματοδότηση ερευνητικών κέντρων προς αξιοποίηση του ελληνικού πνεύματος που διαπρέπει στο εξωτερικό.
• Μείωση των επιτοκίων δανεισμού, και ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρέους, εφόσον δεν είναι εφικτό το κούρεμα.
• Συμπαράσταση από τις δυτικές χώρες. Ο πολιτισμός `της Δύσης καταρρέει κοινωνικά και ηθικά, αφού χρησιμοποιεί χώρες ως οικονομικά πειραματόζωα και διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες σε βάρος των ασθενέστερων κρατών, λαών, πολιτών. Η εφαρμογή της οικονομικής ηθικής και αντίληψης του πανεπιστήμονα φιλοσόφου Αριστοτέλη, του θεμελιωτή της οικονομικής επιστήμης, είναι η μόνη συνταγή αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κατολίσθησης.

 

Κωνσταντίνος Γεωργίου

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ(BSc-MBA)

Διαβάστηκε 430 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα