Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Φεβρουαρίου

Διεθνής Αμνηστία: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές στο Περού

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Σε 46 υποθέσεις παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα - Αποκλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

 

Αποδείξεις παρουσίασε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στην πρόεδρο του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και σκότωσαν διαδηλωτές.

 

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Περού, οι οποίες άρχισαν στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την παύση από το Κογκρέσο, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διάλυση του Κογκρέσου, την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, την άμεση προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, καθώς και νέο Σύνταγμα.

 

«Παρουσιάσαμε αποδείξεις που συγκεντρώσαμε κατά τις οποίες οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση υπερβολικής, δυσανάλογης και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρας βίας, χρησιμοποιώντας τα όπλα τους εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν. Η πρόεδρος Μπολουάρτε διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έδωσε διαταγή να χρησιμοποιηθούν θανατηφόρα όπλα για να ελεγχθούν οι διαδηλωτές» τόνισε η Έρικα Γκεβάρα, διευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την Αμερική, έπειτα από τη συνάντησή της με την πρόεδρο Μπολουάρτε.

 

Μπόρεσαν να συγκεντρωθούν αποδείξεις για 46 υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών θυμάτων της καταστολής ή μελών των οικογενειών τους στη Λίμα, στην Αγιακούτσο, στην Ανταουάιλας και στην Πούνο, καθώς και αποδεικτικού υλικού από τις ίδιες τις αρχές του Περού.

 

Στρατιωτικοί με τουφέκια σκότωσαν διαδηλωτές

 

Τη Δευτέρα, η περουβιανή εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν με νόμιμο τρόπο ή όχι όταν σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές στην Αγιακούτσο στις 15η Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση ακολούθησε τη δημοσίευση έρευνας περουβιανού ειδησεογραφικού ιστότοπου κατά την οποία αρκετοί διαδηλωτές τουφεκίστηκαν από στρατιώτες. Η έρευνα, που ανατέθηκε σε τμήμα της εισαγγελίας αρμόδιο για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον νομό Αγιακούτσο στα νότια, αφορά κυρίως το προσωπικό της αστυνομίας και του στρατού.

 

Με βάση τους αριθμούς του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν στην Αγιακούτσο τη 15η Δεκεμβρίου, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

 

Σύμφωνα με έρευνα του περουβιανού ειδησεογραφικού ιστότοπου IDL-Reporteros, στρατιωτικοί με τουφέκια εφόδου Γκαλίλ άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι άοπλους διαδηλωτές που είχαν ήδη διωχτεί από την περιοχή του αεροδρομίου αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP.

 

Μετά την κορύφωση των κινητοποιήσεων στα μέσα Ιανουαρίου, οι διαδηλώσεις φάνηκαν να αποκλιμακώνονται την περασμένη εβδομάδα, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των μπλόκων σε οδικούς άξονες.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 29 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)