ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 8:00:10μ.μ.
23
Ιανουαρίου

Σε μια κίνηση-πρόκληση που πιθανώς θα δημιουργήσει ένα ακόμη ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας προχώρησε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ανακλήθηκαν τα διαπιστευτήρια πέντε επίτιμων προξένων της Ρωσίας, σε απάντηση για «τις παρενοχλήσεις που δέχονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες» στη Ρωσία.

 

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και άλλα κατάλληλα μέτρα αν οι διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία παρεμποδιστούν περαιτέρω» προειδοποίησε ο Μαρκ Τόνερ,  εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο υποστηρίζει ότι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.

 

«Λάβαμε αυτό το μέτρο απαντώντας στις συνεχείς παρεμβάσεις της Ρωσίας στις διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων είναι η γενικευμένη παρενόχληση του προσωπικού μας αλλά και το κλείσιμο του Αμερικανικού Κέντρου στη Μόσχα και 28 αμερικανικών χώρων στη Ρωσία» είπε ο Τόνερ,προσθέτοντας ότι η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμνετ δεν επηρεάζει προς το παρόν τη λειτουργία της πρεσβείας της Ρωσίας, των γενικών προξενείων της και του ρωσικού Πολιτιστικό Κέντρου στην Ουάσινγκτον.

 

Οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι διπλωμάτες και συνήθως δεν έχουν διπλωματική ασυλία, όμως εκπροσωπούν την κυβέρνηση και τους πολίτες μιας χώρας στο εξωτερικό.

 

Οργή Ρωσίας

 

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του για τα μέτρα αυτά που έλαβε η Ουάσινγκτον σε βάρος των προξένων, πέντε Αμερικανών πολιτών που εκπροσωπούν τα ρωσικά συμφέροντα στην Καλιφόρνια, τη Γιούτα, τη Μινεσότα, τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο.

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τις «υπηρεσίες ασφαλείας» των ΗΠΑ για «προκλήσεις εναντίον των εργαζομένων στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές και όχι μόνο στις ΗΠΑ». «Η απόφαση που ελήφθη για τους επίτιμους προξένους είναι η συνέχιση, από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μιας πολιτικής που έχει ως στόχο τον περιορισμό των δεσμών της με τη χώρα μας» πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος.

 

Η κ. Ζαχάροβα εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους Αμερικανούς πολίτες που είχαν αναλάβει τον ρόλο του επίτιμου προξένου για τη Ρωσία. «Ελπίζουμε ότι αργά ή γρήγορα η λογική θα επικρατήσει στην Ουάσινγκτον και οι επίτιμοι πρόξενοι θα μπορούν να επιστρέψουν στο χρήσιμο έργο τους, το οποίο εκτιμούμε πολύ» κατέληξε.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα