ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:46:44μ.μ.
10
Οκτωβρίου

ΕΕ: Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

«Oι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» δήλωσε o εκπρόσωπος της Επιτροπής Πίτερ Στάνο

 

Λίγες ώρες μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας και το «κατηγορώ» του Ρώσου προέδρου εναντίον του Κιέβου η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση με αντίποινα κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία εκτόξευσε 75 πυραύλους, λέει η Ουκρανία.

 

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

 

«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν». «Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

 

«Η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος»


Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.

 

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

 

Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

 

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις συνιστούν «έγκλημα πολέμου»


Τα ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μέσω Twitter.

 

«Καταδικάζω με την μεγαλύτερη δριμύτητα τις σημερινές αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Η στόχευση του άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου», έγραψε η Κατρίν Κολονά. Ο όρος «έγκλημα πολέμου» χρησιμοποιήθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταδίκη των σημερινών πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 26 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα