ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 4 Οκτωμβρίου 2023 - 11:28:32μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
23
Δεκεμβρίου

Η Μόσχα κατασκευάζει δύο πυρηνικά εργοστάσια στο Ιράν

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Η Ρωσία θα αρχίσει «την ερχόμενη εβδομάδα» την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

στο Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

 

«Οι εργασίες για την κατασκευή» αυτών των αντιδραστήρων «θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί χωρίς να διευκρινίζει την τοποθεσία. Τον Νοέμβριο του 2014, η Μόσχα και η Τεχεράνη συμφώνησαν για την κατασκευή δύο ακόμη αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν), τον οποίο έχει κατασκευάσει η Ρωσία.

 

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν επίσης ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατασκευή τεσσάρων ακόμη αντιδραστήρων σε «μία άλλη εγκατάσταση στο Ιράν», η τοποθεσία της οποίας μένει ακόμη να προσδιοριστεί από τους Ιρανούς.

 

Πριν από πέντε μήνες το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον περιορισμό ενός μέρους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κυρίως του εμπλουτισμού ουρανίου, για μία περίοδο δέκα έως δεκαπέντε ετών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Όμως οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν την ανάπτυξη του πολιτικού (σ.σ. μη στρατιωτικού) πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

 

Το Ιράν, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, θέλει να κατασκευάσει εν καιρώ 20 πυρηνικούς σταθμούς ισχύος 1.000 μεγαβάτ προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς του ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα για την εσωτερική κατανάλωση.

 

Η ανακοίνωση της έναρξης κατασκευής των αντιδραστήρων συμπίπτει με τη διεξαγωγή έκθεσης στην Τεχεράνη στην οποία η Ρωσία παρουσιάζει την τεχνογνωσία της, κυρίως στον τομέα της αεροναυπηγικής, ένδειξη της επιθυμίας της να επενδύσει μαζικά στο Ιράν τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

πηγή: newpost.gr

Διαβάστηκε 146 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα