Εκτύπωση αυτής της σελίδας
03
Δεκεμβρίου

Η Ουκρανία βγάζει εκτός νόμου τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Εκτός νόμου θέτει την Ορθόδοξη Εκκλησία η Ουκρανία χρεώνοντάς της τις ιστορικές σχέσεις με τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να «τελειώσει» και με τις τελευταίες ρωσικές πολιτισμικές επιρροές.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που υπάγεται στη Μόσχα. Με το νόμο που πέρασε θέλει να βάλει «φρένο» - όπως λέει- στις «αντιπατριωτικές κινήσεις» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θέτοντάς την εκτός νόμου αν συνεχίσει να υπακούει στις εντολές της Ρωσίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει αντιταχθεί επίσημα στον πόλεμο και έχει πάρει αποστάσεις και από το Πατριαρχείο της Μόσχας, ωστόσο το Κίεβο βλέπει πίσω από τις ενέργειές της, «προσπάθεια για διείσδυση Ρώσων πρακτόρων» στη χώρα.

 

Ο νόμος της ουκρανικής κυβέρνησης, έρχεται σε συνέχεια εφόδων των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας και ερευνών σε ορθόδοξες μονές και θρησκευτικά ιδρύματα, στα οποία αναζητούσαν δολιοφθορείς μεταξύ των ιερωμένων. Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU έχει ανακρίνει δεκάδες ανώτατους κληρικούς, υποβάλλοντας ορισμένους από αυτούς σε ηλεκτρονικό τεστ αληθείας.

 

Η υπηρεσία ανέφερε σε πόρισμά της ότι «εντόπισε έντυπο υλικό που αρνείται την ύπαρξη γηγενούς ουκρανικού πληθυσμού, ουκρανικής γλώσσας και αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει σαν κράτος». Περισσότεροι από 30 ιερείς έχουν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο για διοχέτευση πληροφοριών σε Ρώσους εισβολείς.

 

Περίπου τα δύο τρίτα των Ουκρανών προσδιορίζονται ως ορθόδοξοι χριστιανοί στις έρευνες κοινής γνώμης. Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ εδώ και δεκαετίες, αλλά κατανέμεται διαφορετικά. Σταθερά λιγότεροι δηλώνουν πίστη στην εκκλησία που υπάγεται στη Μόσχα και ένας αυξανόμενος αριθμός προσεγγίζει την νέα αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία. Την ίδια στιγμή πολλοί δηλώνουν απλώς ορθόδοξοι χωρίς να εκφράζουν προτίμηση σε κάποια από τις δύο εκκλησίες.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 32 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)