×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
03
Ιουνίου

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας υποστηρίζει τις θέσεις των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας τόνισε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της χρήσης όλων των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και στρατιωτικών πληγμάτων,

ενώ ανέφερε πως το Τόκιο επιδιώκει να οικοδομήσει μια ισχυρότερη συμμαχία με την Ουάσινγκτον που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν σαφές τόσο με λόγια όσο και με πράξεις ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Υποστηρίζω σθεναρά τη θέση των ΗΠΑ», υπογράμμισε η Τομόμι Ινάντα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την περιφερειακή ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

 

Η κλιμάκωση των πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ και η συνέχιση της προσπάθειάς της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο προκαλούν φόβους στην Ιαπωνία και ώθησαν τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή έναντι της Βόρειας Κορέας.

 

Ένα ελικοπτεροφόρο και ένα αντιτορπιλικό του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν σε τριήμερα γυμνάσια με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στα οποία παίρνουν επίσης μέρος αεροσκάφη F-18 του αμερικανικού ΠΝ και F-15 της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Τα γυμνάσια ακολουθούν τις τρεις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες εβδομάδες. Στην πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, ο πύραυλος έφθασε σε ύψος 120 χλμ. πριν πέσει στα διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αλλά εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), όπου το Τόκιο έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πόρων.

 

Πέραν της αξιοποίησης της συμμαχίας με τις ΗΠΑ για την ανάσχεση της Βόρειας Κορέας, η Ιαπωνία θέλει επίσης η συμμαχία αυτή να επηρεάσει τις εξελίξεις και σε άλλες περιοχές της Ασίας, όπως η Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφερε η Ινάντα.

 

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σε σχεδόν όλα τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα και η αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας εντείνει τις ανησυχίες τόσο στο Τόκιο όσο και στη Δύση.

 

«Η ρωμαλέα, μακρόχρονη συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ λειτουργεί πλέον ως δημόσιο αγαθό, το οποίο συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιφέρειας».

 

Η Ινάντα προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, να αποκτήσει μια «συχνή και ορατή παρουσία».

 

Ένα γαλλικό αποβατικό πλοίο επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον Απρίλιο, αφού διέπλευσε τη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αργότερα γυμνάσια μαζί με γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα, κάτι που συγκλίνουσες πηγές σημείωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αποτελούσε μια επίδειξη δύναμης που απευθυνόταν στο Πεκίνο.

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 297 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)