ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:10:47π.μ.
30
Μαρτίου

Οι πλούσιες χώρες έχουν υποδεχθεί το 1,39% των προσφύγων

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ότι η κρίση των σύρων προσφύγων απαιτεί «εκτόξευση της παγκόσμιας αλληλεγγύης»,

κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κατά τη διάρκεια της οποίας οι χώρες θα κληθούν να διαθέσουν θέσεις επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

 

Η μεγάλη πλειοψηφία τους βρίσκεται σε κοντινές στη Συρία χώρες, ενώ η συριακή σύρραξη διανύει πλέον τον έκτο χρόνο της.

 

Στόχος της διάσκεψης είναι «ο διεθνής καταμερισμός της ευθύνης» στην προσφυγική κρίση.

 

«Βρισκόμαστε εδώ για να απαντήσουμε στη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων και εκτοπισμένων του καιρού μας. Αυτό απαιτεί μία εκτόξευση της παγκόσμιας αλληλεγγύης», είπε.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον 480.000 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 10% του πλήθους που έχει φύγει από τη χώρα, έχουν ανάγκη να γίνουν δεκτοί σε μία χώρα υποδοχής τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Αφού επαίνεσε την «εξαιρετική φιλοξενία» των γειτονικών χωρών της Συρίας, ο Μπαν Κι μουν υπενθύμισε ότι ο Λίβανος έχει υποδεχθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο, πρόσφυγες, η Τουρκία περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια και η Ιορδανία περισσότερες από 600.000.

 

«Οταν υπάρχει καλή διαχείριση, η υποδοχή προσφύγων αποτελεί κέρδος για όλους ... οι πρόσφυγες φέρνουν νέα ταλέντα και νέες εμπειρίες σε ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό. Οι απόπειρες δαιμονοποίησής τους δεν είναι μόνο προσβλητικές, αλλά και αβάσιμες».

 

Ο Μπαν υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του συριακού πολέμου, αλλά «εν αναμονή...ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει μπροστά με συγκεκριμένες ενέργειες και δεσμεύσεις. Ολες οι χώρες μπορούν να κάνουν παραπάνω», είπε.

 

OXFAM: Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν υποδεχθεί παρά το 1,39% του συνολικού αριθμού των προσφύγων της συριακής σύρραξης

 

Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν υποδεχθεί παρά ένα ελάχιστο μέρος από τα πέντε εκατομμύρια προσφύγων που διέφυγαν από τη Συρία, αναφέρεται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, η οποία απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν δεχθεί παρά 67.100 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 1,39% του συνολικού αριθμού.

 

Η Oxfam, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, ζητεί από τις πλούσιες χώρες να δεχθούν τουλάχιστον το 10% των 4,8 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή που περιβάλλει την καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

 

Σύμφωνα με την Oxfam, τρεις πλούσιες χώρες, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία, έχουν αναλάβει μεγαλύτερη από την ευθύνη που τους αναλογεί, σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ως προς την υποδοχή προσφύγων.

 

Πέντε χώρες, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν επίσης δεσμευθεί να δεχθούν 50% περισσότερο από ό,τι τους αντιστοιχεί, ενώ 20 χώρες βρίσκονται πολύ κάτω από τις προσδοκίες.

 

Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει δεσμευθεί να δεχθεί 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 4% των 26.000 που της αντιστοιχούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεχθεί 1.812 πρόσφυγες από τη Συρία και έχουν δεσμευθεί να δεχθούν άλλους 10.000, δηλαδή το 7% των 171.000 που τους αντιστοιχούν.

 

Η Ολλανδία βρίσκεται στο 7%, η Δανία στο 15% και η Βρετανία στο 22% των αριθμών που τους αντιστοιχούν, σύμφωνα με την Oxfam.

 

«Οι πλούσιες χώρες, με τις αποτελεσματικές υπηρεσίες και τις ανεπτυγμένες υποδομές έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν άμεσα 500.000 πρόσφυγες, εάν το αποφασίσουν», δήλωσε η διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιανίμα, τονίζοντας ότι στον Λίβανο, ένας στους πέντε, και στην Ιορδανία, ένας στους δέκα κατοίκους, είναι πρόσφυγας από τη Συρία.

 

πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 165 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα