«Έχει έλθει η ώρα οι ηγέτες να ακούσουν τις διαφορετικές φωνές στη Βενεζουέλα και να συνεργαστούν για να βρουν αληθινές λύσεις», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
«Εάν δεν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος αυτό θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας σε μια κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα αντιμετωπίζει μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που μοιάζει να βαθαίνει καθημερινά μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2015.
Η αναμέτρηση ανάμεσα στους τσαβίστας (από το όνομα του θανόντος πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 ως το 2013 και ήταν ο μέντορας του προέδρου Μαδούρο) και τους αντιπάλους του κλιμακώθηκε αφότου η αντιπολίτευση συγκέντρωσε, στα τέλη του Μαΐου, 1,8 εκατομμύρια υπογραφές και κίνησε μια διαδικασία προκειμένου να οργανωθεί δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του προέδρου. Η αντιπολίτευση ελπίζει αυτό το δημοψήφισμα να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε «έκρηξη».
Καταγγέλλοντας εξωτερικές απειλές, ο πρόεδρος Μαδούρο κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να «τελειώνουν με τις προοδευτικές τάσεις στη Λατινική Αμερική», και διέταξε στρατιωτικά γυμνάσια με «τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων και του λαού» προκειμένου να υπάρξει «προετοιμασία για οποιοδήποτε σενάριο».
πηγή: pronews.gr