ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:44:03μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
16
Δεκεμβρίου

Ο Άιντα επιστρέφοντας από την Άγκυρα δεν έδειξε κάτι το χειροπιαστό

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

«Ενθαρρυντικά μηνύματα» μετέφερε από την Άγκυρα ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στη Λευκωσία, χωρίς ωστόσο, να αναφερθεί σε οτιδήποτε χειροπιαστό.

Ενημερώνοντας χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως από τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα, προκύπτει πως «είναι υπέρ της λύσης και πως αντιλαμβάνονται τα οφέλη που θα έχει η χώρα τους από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λένε οι πληροφορίες, ανέφερε στον κ. Άιντα πως αυτά λέγονται από την Άγκυρα συνεχώς και πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως αυτά που αναφέρει συχνά.

 

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

 

Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως επικεντρώθηκε στο περιουσιακό. Δόθηκαν οδηγίες στους δυο ειδικούς διαπραγματευτές να δώσουν συνέχεια στα όσα συζητήθηκαν χθες και να επανέλθουν.

 

Όπως πληροφορούμαστε δεν προέκυψε οποιοδήποτε καινούργιο στοιχείο, ούτε σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις από τις εκατέρωθεν θέσεις. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, τελευταία του 2015.

 

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, επειδή χρειάζεται οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Αναφερόμενος στις επαφές του στην Άγκυρα είπε πως οι συναντήσεις αυτές αποτελούν «ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας μας για την τελική φάση που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή, και κατά πόσο οι εγγυήτριες χώρες χρειάζονται επίσης να είναι εμπλεκόμενες. Έτσι υπάρχει σοβαρή ανάμιξη επίσης από την Τουρκία όπως και από τις άλλες εγγυήτριες χώρες».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα περί πενταμερούς, ανέφερε πως όταν θα έρθει η ώρα των εγγυήσεων, χωρίς αμφιβολία, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να διαβουλευτούν. Σημείωσε ότι είναι θέμα πολυμερούς διάσκεψης που αφορά οπωσδήποτε μια διεθνή συνθήκη στην οποίαν εμπλέκονται, πέραν της Κύπρου, και κάποια άλλα κράτη.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Άιντα είπε ότι «ο μεταξύ μας διάλογος αυτή την ώρα αφορά στην κυπριακή ιδιοκτησία και αυτό που πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη είναι η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε πως δεν είναι θέμα πενταμερούς ή όχι, «είναι θέμα πολυμερούς διάσκεψης που αφορά οπωσδήποτε μια διεθνή συνθήκη στην οποίαν εμπλέκονται, πέραν της Κύπρου, και κάποια άλλα κράτη».

 

Καθυστέρηση λόγω Κυπριακού

 

Το Κυπριακό είναι αυτό που καθυστέρησε περισσότερο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρά οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπορίσοβ στη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις κατά την τελευταία σύνοδο της Τουρκίας με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά έπειτα από έντεκα χρόνια πραγματοποιήθηκε σύνοδος μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ και για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια άνοιξε κεφάλαιο, το κεφάλαιο 17.
 


Σε μέγγενη η Λευκωσία για συμμετοχή στα 3 δισ. για την Τουρκία

 

Εκβιαστικό δίλημμα για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απευθείας οικονομική στήριξη της Τουρκίας, μέσω του κυπριακού προϋπολογισμού, τέθηκε, όπως πληροφορείται ο «Φ», από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων αναφορικά με την καταβολή των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την παραμονή 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος.


 
Ο κίνδυνος για τη Λευκωσία συνίσταται στο γεγονός ότι δρομολογείται η σύσταση μιας «Επιτροπής Παρακολούθησης» (SteeringCommittee) Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των κονδυλίων, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνον τα «κράτη-δωρητές».

 

Συνεπώς, εάν η Λευκωσία δεν συνδράμει οικονομικά την προσπάθεια της Τουρκίας για την παραμονή των Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, τότε κινδυνεύει να τεθεί εκτός της Επιτροπής Παρακολούθησης, κάτι που θα δημιουργούσε μιαν αρκετά προβληματική εικόνα, καθώς η σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής θα αφορούσε πλέον μόνο τα 27 κράτη-μέλη, την Τουρκία και την Κομισιόν, όχι όμως και την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα