ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 4:44:32π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
20
Νοεμβρίου

Ο ΟΗΕ κατακρίνει την ιρανική και ρωσική παρέμβαση στη Συρία

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Η επιτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

χθες υιοθέτησε ένα ψήφισμα που πρότεινε η Σαουδική Αραβία το οποίο καταδικάζει την ιρανική και ρωσική παρέμβαση στη Συρία, μια απόφαση που οι αντιπροσωπείες του Ιράν και της Ρωσίας απέρριψαν ως άχρηστη και αδικαιολόγητη.

 

Το μη-δεσμευτικό ψήφισμα, που συνυπέγραψαν το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες δυτικές δυνάμεις, υιοθετήθηκε από την τρίτη επιτροπή της γενικής συνέλευσης με 115 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 51 αποχές.

 

Χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα τη Ρωσία, το ψήφισμα αναφέρει ότι η γενική συνέλευση "κατακρίνει έντονα κάθε επίθεση εναντίον της ήπιας συριακής αντιπολίτευσης και καλεί για την άμεση παύση των, δεδομένου ότι τέτοιες επιθέσεις επωφελούν την επονομαζόμενη ISIL και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα.» Το «ISIL» και «Νταές» αποτελούν πρόσθετες ονομασίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ).

 

Το ψήφισμα καταδίκασε επίσης την παρουσία στη Συρία «όλων των ξένων τρομοκρατών και ξένων δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης,» ζήτησε την άμεση απόσυρσή τους και κατέκρινε το ΙΧ για τη βία και τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφίσματος κατακρίνει τη κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ Άσαντ, σύμμαχου της Ρωσίας και του Ιράν, τον οποίο πολλές δυτικές και αραβικές χώρες θα ήθελαν να εκδιώξουν για την ευθύνη του για τον σχεδόν πενταετή εμφύλιο.

 

Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ κάλεσε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν το ψήφισμα, αναφερόμενος στον τριάχρονο Σύρο πρόσφυγα, Αϊλάν Κουρντί, του οποίου η σορός ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τη διεθνή καταγραυγή. Ο Σύρος πρέσβης κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, παραβίαζε ευρέως τα ανθρώπινα δικαιώματα, «με αποκεφαλισμούς και μαστίγωμα σε δημόσιες πλατείες,» μοιάζοντας στο Ισλαμικό Κράτος, και κατηγόρησε τη χώρα και τους συμμάχους της Κάταρ και Τουρκία για την υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκράτες στη Συρία.

 

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ επίσης κατέκρινε το ψήφισμα, λέγοντας ότι έθετε ασαφή όρια μεταξύ «τρομοκρατών και αυτών που τους πολεμάνε.»

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 210 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα