ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:20:23π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
23
Ιανουαρίου

ΟΗΕ: Υπόλογοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ηγέτες της Βόρειας Κορέας

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να δικασθούν

για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς δεν έχει υπάρξει βελτίωση στην κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα δύο χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του ΟΗΕ στην οποία καταγράφονταν λεπτομερώς ναζιστικού τύπου ωμότητες, δήλωσε ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ το 2014 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας και πιθανόν ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διεθνή δικαιοσύνη, επειδή έδιναν διαταγές για συστηματικά βασανιστήρια, τη λιμοκτονία του πληθυσμού και φόνους.

 

«Επιπλέον της συνεχιζόμενης πολιτικής πίεσης για να προχωρήσει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας σε βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι επίσης τώρα επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί δίωξη αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες της ηγεσίας της χώρας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μαρζούκι Ντάρουσμαν, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.

 

Τα σχόλια αυτά διατυπώνονται ενώ το απομονωμένο αυτό κράτος ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Αμερικανό φοιτητή πανεπιστημίου για τέλεση «εχθρικής ενέργειας», επειδή ήθελε «να καταστρέψει την ενότητα της χώρας».

 

Η έκθεση του 2014 είχε κάνει τη Γενική Συνέλευση να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Μόνο το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τη δικαιοδοσία να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Βόρεια Κορέα, όμως διπλωμάτες λένε πως η Κίνα, ο κύριος ευεργέτης της Βόρειας Κορέας, είναι πιθανό να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

 

Τον Φεβρουάριο του 2015, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δήλωσε πως η χώρα του δεν ανησυχεί γι' αυτή την απειλή, διότι δεν είναι ένοχη για κανένα έγκλημα.

 

Ο Ντάρουσμαν, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη σύνταξη της έκθεσης του 2014, έκανε τις δηλώσεις στο τέλος ενός ταξιδιού του στο Τόκιο, αφού οι βορειοκορεατικές αρχές αρνήθηκαν επανειλημμένα να του επιτρέψουν την πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα. Τις πέντε ημέρες που έμεινε στην Ιαπωνία, συναντήθηκε με μέλη οικογενειών προσώπων που φέρεται ότι έχουν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα.

 

Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε το 2002 ότι απήγαγε 13 Ιάπωνες πολίτες, για να την βοηθήσουν στην εκπαίδευση κατασκόπων. Πέντε απαχθέντες και οι οικογένειές τους επέστρεψαν αργότερα στην Ιαπωνία.

 

Όμως, ο Ντάρουσμαν έχει δηλώσει πως Βορειοκορεάτες πράκτορες απήγαγαν εκατοντάδες άλλους ξένους πολίτες στο διάστημα από τη δεκαετία του 1960 έως εκείνη του 1990 και η αστυνομία της Ιαπωνίας εξετάζει 881 ενδεχόμενες περιπτώσεις απαγωγής για τις οποίες κατηγορείται η Βόρεια Κορέα.

 

«Είμαι απογοητευμένος για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος αφότου η Ιαπωνία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας υπέγραψαν μια διμερή συμφωνία σχεδόν δύο χρόνια πριν για να εργασθούν προς μια διευθέτηση του ζητήματος αυτού», δήλωσε ο Ντάρουσμαν, προσθέτοντας πως η πρόοδος θα βοηθούσε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και καλή θέληση.

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 132 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα