Εκτύπωση αυτής της σελίδας
11
Ιουνίου

Πόλεμος νεύρων από Ερντογάν – Το σχέδιο αποδόμησης από Μητσοτάκη και οι λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Οι χάρτες, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η εθνική συσπείρωση

Με μελετημένες κινήσεις και υψηλή διπλωματία απαντά η Αθήνα στο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας χωρίς να σέρνεται στο «χορό» του παραλογισμού που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά την Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με προσωπικές επιθέσεις.


Και μπορεί η Άγκυρα να επιλέγει την ακραία πόλωση, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου, η Αθήνα όμως κρατάει ψύχραιμη στάση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει συνειδητά στις δημόσιες τοποθετήσεις του να μην αναφέρεται ονομαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός από όπου και αν προέρχεται.

 

 

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αποδόμησης της τουρκικής ηγεσίας εκ των έσω, εκθέτοντας στο διεθνή περίγυρο τις επεκτατικές της βλέψεις και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της. «Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την φτιάχνει αυθαίρετα στο μυαλό του» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δύο παρουσίες ισχυρές με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία.

 

 

Με «όπλο» τους χάρτες


Με λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς η χώρα μας επιχειρεί να ισχυροποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της, δυναμώνοντας παράλληλα την εξωτερική της πολιτική, ενώ στέλνει μήνυμα ικανότητας αποτροπής των προκλήσεων στο πεδίο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Με μεθοδικά βήματα το υπουργείο Εξωτερικών «ξεγυμνώνει» τον Ερντογάν, τεκμηριώνοντας το αβάσιμο των ισχυρισμών του. Οι 16 χάρτες που δημοσιοποίησε – και βρίσκονται στις πρεσβείες και μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο εξωτερικό – εκθέτουν απόλυτα την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, καθώς απεικονίζουν με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, τεκμηριώνοντας την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις


Σε διαχειριστικό επίπεδο συνεχείς είναι οι συσκέψεις το τελευταίο διάστημα στο Πεντάγωνο με τους επιτελείς να χαρτογραφούν τις κινήσεις της Άγκυρας και να επεξεργάζονται ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια. Για το λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Στελέχη του λιμενικού και της ελληνικής ακτοφυλακής κάνουν συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, ενώ συνοριοφύλακες και ειδικές ομάδες των ΕΚΑΜ επιχειρούν στον Έβρο. Στρατός ξηράς, αεροπορία και ναυτικό βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα θωρακίζοντας τα σύνορά μας σε ξηρά και θάλασσα.

 

 

Ανάγκη για εθνική συσπείρωση


Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για εθνική συσπείρωση απηύθυνε ο πρωθυπουργός για να σταλεί μήνυμα στην Τουρκία ότι όλοι είμαστε μία γροθιά και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα. Είναι άλλωστε σημαντικό στην παρούσα φάση να εκπέμπει η χώρα μας μια εικόνα ομόθυμης αντίδρασης στις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική που δέχεται, ακολουθώντας μια στρατηγική σταθερή και αποφασιστική.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 63 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)