ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 4 Οκτωμβρίου 2023 - 11:27:01π.μ.

banner468x60

16
Ιανουαρίου

Πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ: «Ναυάγησαν» οι συνομιλίες των κομμάτων

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Χωρίς αποτέλεσμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, οι οποίες διεξήχθησαν στα Σκόπια με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Μετά τις συνομιλίες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, o Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου, επειδή έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ώστε αυτά να λειτουργούν χωρίς την «κηδεμονία» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

 

«Οι συνομιλίες κατέρρευσαν και δεν υπάρχει συμφωνία. Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στις 24 Απριλίου» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ζόραν Ζάεβ.

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσήλθε στις συνομιλίες με μοναδικό σκοπό να «τορπιλίσει» τη συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου, επικαλούμενη σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα.

 

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι από τους τέσσερις αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μόνον ο Ζόραν Ζάεβ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι.

 

«Είναι εμφανές ότι ο Ζάεβ φοβάται τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα και κάνει ότι είναι ότι δυνατό προκειμένου οι εκλογές να μην διεξαχθούν » ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες το κόμμα του θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

 

Χθες, ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε την παραίτηση του από πρωθυπουργός της χώρας, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, από τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

 

Όπως ορίζει η συμφωνία και όπως ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού θα τεθεί σε ισχύ 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

 

Δεδομένου ότι οι εκλογές στα τέλη του Απριλίου κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθούν, η παραίτηση του Ν.Γκρούεφσκι «παγώνει» και μετατοπίζεται για αργότερα , εφόσον υπάρξει συμφωνία για νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους.

 

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης θα συνεχιστούν και σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

 

«Απόψε, τρεις από τους τέσσερις αρχηγούς κομμάτων ήταν σύμφωνοι για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και εγγυήθηκαν την τήρηση των δεσμεύσεων τους. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που είδαμε το 2015 συνεχίζεται και το 2016. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, οι πολιτικές ελίτ και η Βουλή θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στην ευρωατλαντική προοπτική της. Σήμερα διαπίστωσα ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου... Μέχρι στιγμής όλα είναι υποθετικά σχετικά με τα εάν υλοποιηθεί η συμφωνία» δήλωσε ο κ. Χαν.

 

 

πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 187 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα