ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:02:00μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
23
Δεκεμβρίου

Ρωσία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Χοντορκόφσκι

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του επικριτή του Κρεμλίνου και πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον οποίο η αστυνομία κατηγορεί ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του δημάρχου μιας πόλης της Σιβηρίας το 1998, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Χοντορκόφσκι έδωσε εντολή σε υφισταμένους του να σκοτώσουν τον Βλαντίμιρ Πετούκοφ, δήμαρχο της Νεφτεγιουγκάνσκ.

 

Ο Μαρκίν διευκρίνισε ότι το κίνητρο ήταν οικονομικής φύσης και συνδεόταν με το αίτημα του Πετούκοφ προς την Yukos, της οποίας ήταν επικεφαλής ο Χοντορκόφσκι, να καταβάλει φόρους, που, σύμφωνα με τον δήμαρχο, απέφευγε να καταβάλει.

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε την έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην επικεφαλής της Yukos μία ημέρα μετά τις εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία του φιλοδημοκρατικού κινήματος Ανοιχτή Ρωσία, που ίδρυσε ο πρώην ολιγάρχης, στη Μόσχα.

 

Η ρωσική αστυνομία πραγματοποίησε την Τρίτη έρευνες στα διαμερίσματα πολλών εργαζομένων στο κίνημα αυτό.

 

Σε σχετική ανακοίνωση του κινήματος, το οποίο ίδρυσε ο Χοντορκόφσκι για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, διευκρινιζόταν επίσης ότι οι έρευνες αυτές συνδέονταν με την έρευνα για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή που ξεκίνησε κατά του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου Yukos το 2003.

 

Οι έρευνες αυτές έγιναν λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Δικαιοσύνης ότι προτίθεται να απαγγείλει στον Χοντορκόφσκι κατηγορίες για φόνο και να εκδώσει εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο της υπόθεσης της δολοφονίας του δημάρχου της Νεφτεγιουγκάνσκ.

 

Ο Χοντορκόφσκι, ο πιο πλούσιος κάποτε άνθρωπος στη Ρωσία, ο οποίος διαμένει σήμερα στο Λονδίνο, έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση για τη δολοφονία του δημάρχου της Σιβηρίας «πολιτικά υποκινούμενη».

 

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έμεινε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή μετά τη σύλληψή του το 2003 και την καταδίκη του για «υπεξαίρεση σε μεγάλη κλίμακα» και «φοροδιαφυγή», προτού του απονείμει χάρη το 2013 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 196 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα