×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
05
Δεκεμβρίου

Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου Ιράκ και Τουρκία

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Ο Πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ χαρακτήρισε σήμερα την ανάπτυξη αρκετών εκατοντάδων τούρκων στρατιωτών κοντά στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης «παραβίαση των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου» και υπογράμμισε ότι θα αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Σε δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ, ο Μασούμ καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και ζητεί από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.

 

Πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι μερικές εκατοντάδες τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στη Μοσούλη στα ιρακινά εδάφη με το πρόσχημα ότι θα εκπαιδεύσουν ιρακινά στρατεύματα και Κούρδους Πεσμεργκά.

 

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ότι η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

 

Νωρίτερα χθες, μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις.

 

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)