ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 - 10:30:15μ.μ.

banner468x60

15
Οκτωβρίου

Στη Μάλτα θα επιτρέπεται ακόμη και σε 16χρονα παιδιά να βάλουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι – Η πλειονότητα, όμως, διαφωνεί

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Το σχέδιο αντανακλά την εμπιστοσύνη που υπάρχει στους νέους ανθρώπους, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Μάλτας αποφάσισε να βάλει και τους έφηβους στο… παιχνίδι των αυτοδιοικητικών εκλογών του νησιού. Αποκάλυψε το σχέδιό της να επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 16 ετών να βάλουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι.

 

Το συγκεκριμένο πλάνο ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας, Όουεν Μπονίτσι. Με περηφάνια είπε πως η Μάλτα θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δώσει αυτή τη δυνατότητα σε εφήβους, που πλέον θα μπορέσουν να γίνουν ηγέτες της τοπικής κοινωνίας τους. Ως τώρα αυτό ίσχυε μόνο για άτομα 18 ετών και πάνω.

 

Σύμφωνα με τον Μαλτέζο υπουργό, αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης «αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχουμε στους νέους ανθρώπους», ενώ σημείωσε πως στο τέλος εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποιους θα εκλέγουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Η διαφωνία


Φυσικά, ένα τόσο ριζοσπαστικό σχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις. Σε γκάλοπ που δημοσίευσε η εφημερίδα «Times of Malta», το 97% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

 

Επιπλέον, η απόφαση δεν πέρασε απαρατήρητη και από τα social media με χρήστες να σχολιάζουν διάφορα όπως το ότι ένας 16χρονος δήμαρχος θα μπορέσει να παντρέψει ένα ζευγάρι, αλλά εκείνος θα έπρεπε να πάρει άδεια από τους γονείς του ή ό,τι θα υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί οι 16χρονοι θα πρέπει να περιμένουν τους γονείς τους να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους και άλλα τέτοια.

 

Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο που ισχύει στη Μάλτα, ένα άτομο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών για να παντρευτεί ή για να βγάλει άδεια οδήγησης, αλλά για όσους είναι 16 ή 17 ετών απαιτείται η άδεια των γονιών ή δικαστική απόφαση για να γίνει γάμος.

 

Από την πλευρά του ο Όουεν Μπονίτσι σημείωσε πως και ο ίδιος ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία όταν ήταν 20 ετών, με τον κόσμο τότε να το θεωρεί περίεργο.

 

Όπως επισήμανε, «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχει δοθεί στους νέους το δικαίωμα όχι μόνο να ψηφίζουν στα 16 αλλά και να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να εκλέγονται και δήμαρχοι».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 14 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα