ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 4:09:08π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
12
Νοεμβρίου

Στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο ο Μαδούρο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Μια ομάδα θυμάτων και αντιπολιτευομένων από τη Βενεζουέλα

ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο και υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

"Καταθέσαμε επισήμως (χθες Τρίτη) μια προσφυγή ώστε η εισαγγελία του δικαστηρίου να ανοίξει προκαταρκτική έρευνα με στόχο υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς, ιδιαίτερα εναντίον του Μαδούρο, επειδή εκτιμάμε πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Κάρλος Βέκιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη. Στη Χάγη, πηγή στο ΔΠΔ επιβεβαίωσε την κατάθεση της προσφυγής αυτής.

 

Η προσφυγή, η οποία έγινε εξ ονόματος μιας ομάδας θυμάτων μεταξύ των οποίων ο Κάρλος Βέκιο, έχει στόχο οκτώ υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο, δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος. Αρνήθηκε να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες "επειδή είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα" και για λόγους δικαστικής στρατηγικής.

 

"Είμαστε πεπεισμένοι πως πληρούνται τα κριτήρια του Καταστατικού της Ρώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε ο συντονιστής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Λαϊκή Βούληση, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, πριν κάνει λόγο για "δολοφονίες, βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις, διώξεις, απάνθρωπη μεταχείριση".

 

Ο αρχηγός του κόμματός του, ο Λεοπόλντο Λόπες, εκτίει από τον Φεβρουάριο του 2014 μια ποινή κάθειρξης σχεδόν 14 ετών στη Βενεζουέλα για "παρακίνηση σε βία" στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014 που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες τραυματίσθηκαν.

 

Η προσφυγή αυτή γίνεται λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βενεζουέλα στις 6 Δεκεμβρίου και στις οποίες το κόμμα του προέδρου ενδέχεται να χάσει την εξουσία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έπειτα από 16 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Στην έκθεση που παρουσιάσθηκε στο ΔΠΔ καταγγέλλονται περισσότεροι από 30 φόνοι, 3.700 φυλακίσεις που η αντιπολίτευση θεωρεί παράνομες, σχεδόν 400 περιπτώσεις βασανιστηρίων και τραυματισμοί 800 ανθρώπων από τον Φεβρουάριο του 2014.

 

Το ΔΠΔ πρέπει να αποφασίσει αν θα αρχίσει ή όχι προκαταρκτική έρευνα στη βάση αυτών των καταγγελιών. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως τρεις έως έξι μήνες, όμως ο Βέκιο έχει υπογραμμίσει πως το αίτημά του επείγει, την ώρα που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πρόκειται να εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ένα από τα 47 μέλη του οποίου είναι η Βενεζουέλα.

 

 

 

πηγή: newpost.gr

Διαβάστηκε 212 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα