ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 - 7:34:28μ.μ.
14
Μαΐου

«Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν λιγότερες διακρίσεις, αλλά περισσότερη βία σε σχέση με πριν 3 χρόνια» λέει η ΕΕ

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Τι αναφέρει δημοσκόπηση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βλέπει το «φως»

«Αντιμετωπίζουν λιγότερες διακρίσεις, αλλά περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε σχέση με πριν από τρία χρόνια» διαπιστώνει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency) εστιάζοντας στις λεσβίες, τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους, τους διεμφυλικούς (τρανσέξουαλ), τους ίντερσεξ και τους queer -μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 

Η δημοσκόπηση, που δόθηκε σήμερα Τρίτη 14/5 στη δημοσιότητα και διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περισσοτέρων από 100.000 ανθρώπων, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, διενεργήθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023 και διαπίστωσε μόνο μικρές, συνολικά, αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αυτού του τύπου τρία χρόνια νωρίτερα, αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεση με τις διαπιστώσεις του που δημοσιεύεται σήμερα.

 

«Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη είναι σήμερα ανοιχτά για την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα όμως, αντιμετωπίζουν περισσότερη βία, παρενόχληση και εκφοβισμό σε σχέση με πριν», υπογραμμίση η ανακοίνωση του FRA που εδρεύει στη Βιέννη.

 

Δεδομένα, τα οποία προσαρμόστηκαν ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των ευρημάτων των δύο δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι η αναλογία των ερωτηθέντων από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που απάντησαν ότι βίωσαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση επειδή ήταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αυξήθηκε σε 14% κατά την πενταετία που προηγήθηκε της δημοσκόπησης, από 11% που ήταν στην προηγούμενη.

 

Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στη Βουλγαρία (18%) και στη Λετονία (17%). Τις περισσότερες επιθέσεις δέχτηκαν διεμφυλικά και ίντερσεξ άτομα.

 

Περίπου 36% των ερωτηθέντων στην ΕΕ απάντησαν ότι ένιωσαν διακρίσεις εις βάρος τους τουλάχιστον σε έναν τομέα της ζωής τους κατά τον χρόνο που προηγήθηκε της τελευταίας δημοσκόπησης επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+, με το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη δημοσκόπηση να ανέρχεται σε 42%.

 

Ποιες είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά


Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, αμφότερες με 48%.

 

Τα άτομα που απάντησαν ότι υπέστησαν τις περισσότερες διακρίσεις ήταν ιντερσέξ (61%) και τρανς (54%), οι μοναδικές δύο κατηγορίες με ποσοστά άνω του 50%.

 

Οι τομείς ζωής αφορούσαν το εργασιακό περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την αντιμετώπιση σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ.

 

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν και οι χώρες με καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

 

«Το να είσαι ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι ένας αγώνας. Παρότι διαπιστώνουμε ενδείξεις προόδου, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η βία παραμένουν συνεχείς απειλές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του FRA Σίρπα Ρότιο.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 16 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα