Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Μαρτίου

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Τζινπίνγκ στη Μόσχα και γιατί η Κίνα παραμένει ο «καλύτερος φίλος» του Πούτιν

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Η «συνεργασία χωρίς όρια» και η στρατηγική του Πεκίνου

Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στη Μόσχα για την ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασία, στέλνοντας μήνυμα στη Δύση και πρωτίστως στις ΗΠΑ.

 

Ο Κινέζος πρόεδρος, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά για τη διευθέτηση της έντασης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μεταξύ άλλων, κομίζει στη Μόσχα το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Πρόκειται για το σχέδιο που επικρίθηκε σφοδρά από τη Δύση ως «υποκριτικό», αλλά αντιμετωπίστηκε με «σεβασμό» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αποτέλεσε αφορμή για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώσει πως επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον Σι Τζινπίνγκ, προσδίδοντας του έναν ενισχυμένο ρόλο στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Σημειώνεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κινέζο Πρόεδρο, αμέσως μετά το ταξίδι του στη Μόσχα.

 

Πρωτίστως όμως ο Σι Τζινπίνγκ με το ταξίδι του στη Ρωσία επιθυμεί να προωθήσει την εμβάθυνση των οικονομικών και διπλωματικών δεσμών με τη Μόσχα, ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από τη Δύση. Και μπορεί η Ουάσινγκτον να κατηγορεί ανοιχτά το Πεκίνο πως με τη στάση του παρέχει διπλωματική κάλυψη στη Μόσχα για να «διαπράξει περισσότερα εγκλήματα», όμως είναι λογικό στην παρούσα φάση ο Σι Τζινπίνγκ να αποτελεί τον «καλύτερο φίλο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, καθώς κατά το Πεκίνο, οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο προς την παγκόσμια ηγεσία. «Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συντριβή της Κίνας και της Ρωσίας, τόσο πιο κοντά θα έρχονται οι δύο χώρες», ανέφερε άρθρο του κινεζικού κρατικού πρακτορείου Xinhua για το ταξίδι του Σι στη Μόσχα.

 

Ανεξάρτητα από τις όποιες διακυμάνσεις λόγω των διεθνών εξελίξεων, η Κίνα και η Ρωσία έχουν σταθερά ψηλά στην ατζέντα τους την ανάπτυξη των σχέσεων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, Σι και Πούτιν αναμένεται να συνάψουν μια σειρά από συμφωνίες, κυρίως εμπορικές και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

 

Σημειώνεται πως η Κίνα επί της ουσίας κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις κυρώσεις από την Ευρώπη και πλέον έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα αποτέλεσε «σωσίβιο» για τη ρωσική οικονομία στις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Εξάλλου, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου, Μόσχα κα Πεκίνο είχαν ανακοινώσει μια «συνεργασία χωρίς όρια» με το βλέμμα κυρίως στο εμπόριο. Ενισχυμένες ήταν και οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία, ενώ οι κινεζικές βιομηχανίες επωφελήθηκαν από την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία. Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα «νομισματικά» η Ρωσία επιδιώκοντας την αποδολαριοποίηση, συνδέεται όλο και περισσότερο με το κινεζικό νόμισμα γουάν.

 

Στην πραγματικότητα η Ρωσία οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα. Αυτό σίγουρα δεν ενοχλεί το Πεκίνο. Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως να πρόκειται για μέρος της στρατηγικής του. «Προτεραιότητα του Πεκίνου να είναι να κλειδώσει τη Ρωσία – μακροπόθεσμα – ως έναν μικρότερο εταίρο», έγραψε ο Ράιαν Χας, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution. Και σημειώνει: «Για τον Σι, η καθιέρωση της Ρωσίας ως κατώτερου εταίρου της Κίνας είναι θεμελιώδης και στόχος της Κίνας είναι να προφυλαχθεί από την αποτυχία της Ρωσίας και την πτώση του Πούτιν».

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 39 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)