Εκτύπωση αυτής της σελίδας
03
Ιουνίου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε 14 αξιωματούχους και τέσσερα νομικά πρόσωπα της Βόρειας Κορέας

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος 14 βορειοκορεατών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας,

καθώς και 4 εταιρειών, τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στο εξωτερικών πλέον θα δεσμευθούν, ενώ επέβαλε επίσης σε όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα αυτά ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

 

Το ΣΑ ενέκρινε ομόφωνα τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αντιδρώντας στη συνέχιση και την κλιμάκωση από τη Βόρεια Κορέα των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων παρότι της έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ.

 

Η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας είναι η πρώτη τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η κυβέρνηση του Τραμπ ασκεί επιθετικά πίεση στην Κίνα για να χαλιναγωγήσει την απομονωμένη διεθνώς Βόρεια Κορέα κι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως «όλες» οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

 

Η Ουάσινγκτον δυσκολεύεται να φρενάρει τα βορειοκορεάτικα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων, κάτι που χαρακτηρίζει πλέον προτεραιότητα με δεδομένη την βούληση της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει την αμερικανική επικράτεια με πυρηνικά όπλα.

 

Η προσθήκη ονομάτων στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, με την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και το πάγωμα πόρων, ήταν οι ελάχιστες δυνατές κυρώσεις που εξετάζονταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ακολουθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου που διήρκεσαν πέντε εβδομάδες.

 

Ανάμεσα στα φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η τράπεζα Koryo και η Δύναμη Στρατηγικών Πυραύλων του στρατού της ΛΔ Κορέας και 14 θεωρούμενοι ως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως επικεφαλής των επιχειρήσεων κατασκοπείας στο εξωτερικό.

 

Η τράπεζα Koryo χειρίζεται τις εξωχώριες συναλλαγές του Γραφείου 38, μιας βορειοκορεάτικης υπηρεσίας που περιβάλλεται από μυστικότητα και διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

 

Τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν χθες θα μπορούσαν να είχαν συμφωνηθεί από την επιτροπή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, αλλά για λόγους συμβολισμού οι ΗΠΑ έπεισαν την Κίνα η ψηφοφορία να γίνει δημόσια, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκεια του ΣΑ για το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ αψηφά τις αποφάσεις του.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει για πρώτη φορά κυρώσεις στη ΛΔ Κορέας το 2006 εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και τις διεύρυνε έπειτα από καθεμιά από τις πέντε πυρηνικές δοκιμές της και τις δύο δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η Βόρεια Κορέα απειλεί να προχωρήσει σε μια έκτη πυρηνική δοκιμή.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε το ΣΑ την 28η Απριλίου να αναλάβει δράση πριν το κάνει η Πιονγκγιάνγκ. Μόλις λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση αυτή—στην οποία προέδρευσε ο Τίλερσον, στην πρώτη του επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη με την ιδιότητα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας—η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 253 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)