ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:06:17μ.μ.
12
Φεβρουαρίου

Τουλάχιστον δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών στα σύνορα του Νίγηρα με το Μαλί

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Αναφορές για 13 τραυματίες και 16 αγνοούμενους

Τουλάχιστον δέκα στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενέδρας από «ομάδα ενόπλων τρομοκρατών» στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, στα σύνορα με το Μαλί, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας στη Νιαμέ.

 

«Την Παρασκευή 10η Φεβρουαρίου αργά το πρωί», στρατιώτες που «περιπολούσαν σε ζώνη στο βόρειο τμήμα του νομού Μπανιμπαγκού έπεσαν σε περίπλοκη ενέδρα που είχαν στήσει οπλισμένοι τρομοκράτες», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, χρησιμοποιώντας την ορολογία με την οποία αναφέρεται γενικά σε τζιχαντιστικές οργανώσεις.

 

Ο απολογισμός της επίθεσης, που διαπράχθηκε στην κοινότητα Ινταγκαμέ, ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς το υπουργείο έκανε λόγο για «16 αγνοούμενους» και «13 τραυματίες» στις τάξεις του στρατού.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανταπόδοση των πυρών από τους στρατιώτες και η «άμεση επέμβαση» της αεροπορίας ανάγκασε τους δράστες να υποχωρήσουν «προς γειτονική χώρα», προφανώς το Μαλί, μερικά χιλιόμετρα από την τοποθεσία όπου είχε στηθεί ενέδρα.

 

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει πόσοι από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν, ωστόσο τονίζει πως οι πήραν μαζί υποχωρώντας «πτώματα».

 

Το Σάββατο το βράδυ η διπλωματία της Γαλλίας «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση».

 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στις αρχές και στον λαό του Νίγηρα», τονίζοντας πως στέκεται στο πλευρό τους «στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

 

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις παρέχουν υποστήριξη σε επιχείρηση για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή των συνόρων με το Μαλί, έχουν αναπτύξει περίπου 250 μέλη τους.

 

Ο Νίγηρας εξάλλου είναι ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται για την αναδιάταξη των γαλλικών δυνάμεων που απαίτησε πρόσφατα να φύγουν η στρατιωτική χούντα στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.

 

Η επίθεση της Παρασκευής διαπράχθηκε στην αχανή, ασταθή περιφέρεια Τιλαμπέρι, με επιφάνεια 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί.

 

Οι πρώτες επιθέσεις εναντίον του στρατού στην περιοχή καταγράφηκαν σε αυτή το 2010, αλλά κλιμακώθηκαν το 2017.

 

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει αρκετές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας κοντά στα σύνορα με το Μαλί στο πλαίσιο του αντιτζιχαντιστικού αγώνα.

 

Έπειτα από μερικούς μήνες ηρεμίας, έντεκα άμαχοι δολοφονήθηκαν τον Οκτώβριο σε επιθέσεις.

 

Την περασμένη Τετάρτη, εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση «βαριά οπλισμένων τρομοκρατών» εναντίον καταυλισμού προσφύγων από το Μαλί στην περιφέρεια Ταουά.

 

Στην ίδια περιοχή, την Ταουά, 141 άμαχοι σφαγιάστηκαν την 21η Μαρτίου 2021 σε επιθέσεις εναντίον χωριών, που αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές.

 

Σε προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο του, την 24η Ιανουαρίου, ο στρατός χαρακτήριζε «την κατάσταση ασφαλείας σχετικά σταθερή», τονίζοντας πως «η συνέχιση» των επιχειρήσεών του «διατηρεί υπό σθεναρή πίεση τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες».

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 28 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα