ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 7:32:00π.μ.
20
Σεπτεμβρίου

AUKUS: Βράζει η Γαλλία για την ακύρωση του deal για τα υποβρύχια – Τηλεφώνημα Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες

Επίθεση «αγάπης» από τον Μπόρις Τζόνσον.

Βράζει η Γαλλία με την Αυστραλία για την απόφαση να ακυρώσει την παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων μετά τη συμφωνία AUKUS της Καμπέρα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

 

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της διπλωματικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, που πλήττεται άμεσα από τη συμφωνία ΑUCUS, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι η τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα «τα επόμενα λίγα 24ωρα» κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μπάιντεν.
Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.«Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.

 

Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία ανακάλεσε την Παρασκευή τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια άνευ προηγουμένου απόφαση ενώπιον δύο ιστορικών συμμάχων της, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων.

 

AUKUS: Η επίθεση «αγάπης» του Μπόρις Τζόνσον


Την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με συνέπεια να ακυρωθεί σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών στρατιωτικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, εξοργίζοντας το Παρίσι, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

 

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

 

Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

 

Η συμφωνία –η λεγόμενη AUKUS– «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 85 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα