ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 - 10:14:47μ.μ.

banner468x60

01
Ιουνίου

Διεθνής Αμνηστία κατά Μαδρίτης για το προσφυγικό

Επίθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της Ισπανίας για το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που εφαρμόζει η Μαδρίτη. Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρεί το σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ισπανίας «αναποτελεσματικό, απαρχαιωμένο και (ένα σύστημα) που προάγει τις διακρίσεις».

«Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως αυτή εδώ ακριβώς, δεν έχουν τη βούληση να υποδεχθούν και να παράσχουν φιλοξενία» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθυντής της Αμνηστίας στην Ισπανία, Εστέμπαν Μπελτράν, αναφερόμενος στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

 

Η ΜΚΟ, η οποία συναντήθηκε με περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο και επισκέφθηκε πολλά κέντρα υποδοχής, καταγγέλλει μια πολιτική εισδοχής «με το σταγονόμετρο» η οποία έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που διατυπώνει η κοινή γνώμη της Ισπανίας και τη βούληση που επιδεικνύουν οι περιφερειακές διοικήσεις να υποδεχθούν πρόσφυγες.

 

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ισπανία, όπου τα αιτήματα για άσυλο είναι λιγότερα, χορήγησε άσυλο ή άλλα καθεστώτα προστασίας σε 1.030 ανθρώπους το 2015. Η Γαλλία έκανε το ίδιο για 26.000 ανθρώπους και η Βουλγαρία για 5.605 ανθρώπους. Η Γερμανία από την πλευρά της αναγνώρισε ένα καθεστώς προστασίας σε 141.000 ανθρώπους.

 
Προωθούνται οι διακρίσεις

 

Η Μαδρίτη υποσχέθηκε να υποδεχθεί σε διάστημα 2 ετών 17.000 υποψήφιους για χορήγηση ασύλου που έχουν ήδη γίνει δεκτοί σε καταυλισμούς που βρίσκονται σε άλλες χώρες, ωστόσο λιγότεροι από 600 αναμένεται να φθάσουν στην χώρα έως τα τέλη Ιουνίου.

 

Όταν ωστόσο καταφέρουν να φθάσουν στην Ισπανία, οι πρόσφυγες πρέπει να ξεπεράσουν πολλά προσκόμματα. Το ισπανικό σύστημα τους επιτρέπει να διαμείνουν σε ένα κέντρο υποδοχής για ένα διάστημα 6 έως 9 μηνών.

 

Κατόπιν λαμβάνουν ένα επίδομα για ένα διάστημα 6 μηνών, 11 μηνών το ανώτερο κι έπεται το σύστημα δεν προνοεί τίποτα για τη μεγάλη πλειονότητα εξ αυτών.

 

Αν και τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εργαστούν, οι αιτούντες άσυλο παραμένουν εντούτοις για πολύ καιρό σε μια επισφαλή κατάσταση, καθώς περνούν ακόμα και χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου η διοίκηση να εξετάσει το αίτημά τους, κατήγγειλε η Βιρχίνια Αλβάρεθ, υπεύθυνη για τη εσωτερική πολιτική στο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία.

 

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει αντιμετώπιση «που προωθεί τις διακρίσεις», υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματα από τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία εξετάζονται συντομότερα σε σύγκριση με εκείνα προσώπων από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

 

«Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί» τόνισε ο Εστέμπαν Μπελτράν απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος.

 

 

πηγή: cnn.gr

Διαβάστηκε 158 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα