ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 7:45:09μ.μ.
07
Ιανουαρίου

Έκκληση Φον ντερ Λάιεν – Μακρόν για τον τερματισμό της βίας στο Καζακστάν

Με φόντο και το Ουκρανικό, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως «η ΕΕ οφείλει να κάνει διάλογο με τη Ρωσία»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν επέμειναν την Παρασκευή στην αναγκαιότητα, όπως τόνισαν, οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

 

«Όποια κι αν είναι η λύση, πρέπει να περάσει από την Ευρώπη (…). Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και στα διακυβεύματα της περιφερειακής ασφάλειας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

 

«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

«Θα προτείνουμε μαζί το όραμά μας για μια αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας», σημείωσε ακόμη ο Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

 

Ο ίδιος δήλωσε πως πρότεινε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πραγματοποιηθεί μια νέα σύνοδος με την Ουκρανία, με το σχήμα της Νορμανδίας, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

 

Η Ρωσία απορρίπτει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα με τέσσερα μέρη (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) και προτιμά να συζητεί απ’ ευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ενισχύει το στάτους της ως διεθνούς δύναμης, όπως γράφουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για τις απ’ ευθείας ανταλλαγές ανάμεσα στους ομολόγους του Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν -«πιστεύω ότι είναι κάτι καλό», δήλωσε- και για τον «υποδειγματικό συντονισμό» μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών στο θέμα αυτό.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει διάλογο με τη Ρωσία», υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος σε ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

 

«Το να κάνεις διάλογο δεν σημαίνει να κάνεις υποχωρήσεις, σημαίνει κατ’ αρχάς να μπορείς να επισημαίνεις τις ασυμφωνίες μας, αλλά και να προσπαθείς να οικοδομήσεις το μέλλον», εξήγησε, ζητώντας να διεξαχθεί ένας «διάλογος ειλικρινής, απαιτητικός, συντονισμένος» και διευκρινίζοντας πως θα συζητήσει ο ίδιος και πάλι «μέσα στις προσεχείς ημέρες» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησαν επίσης «να μπει ένα τέλος στη βία» και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στο Καζακστάν, όπου μαίνονται ταραχές και ο πρόεδρος της χώρας αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

«Απευθύνω έκκληση για να μπει ένα τέλος στη βία και για αυτοσυγκράτηση», τα «δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να είναι εγγυημένα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Μακρόν, ο οποίος προσυπέγραψε τις δηλώσεις της.

 

 

 

Επικοινωνία Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν

 

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου στο Twitter.

 

«Eνημερώθηκα για την κατάσταση σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλεμπέρντι. Εξέφρασα την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», αναφέρει ο κ. Μπορέλ και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών».

 

 

https://twitter.com/JosepBorrellF?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1479435204527857664%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F8178144%2Fekklisi-fon-nter-laien-makron-gia-ton-termatismo-tis-vias-sto-kazakstan

 

 

 

Πηγή:newbeast.gr

Διαβάστηκε 57 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα