ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 7:27:06π.μ.
15
Απριλίου

Γερμανία: Ευπρόσδεκτες στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία

«Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει ελεύθερα τις αμυντικές συμμαχίες της», δήλωσε η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ

 

H Φινλανδία και η Σουηδία είναι ευπρόσδεκτες στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σχολιάζοντας τις ρωσικές απειλές για το θέμα.

 

«Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει ελεύθερα τις αμυντικές συμμαχίες της», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ χθες βράδυ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Νίγηρα και τόνισε ότι «αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για δύο ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία το αποφασίσουν, τότε είναι πολύ ευπρόσδεκτες στην αμυντική Συμμαχία», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

 

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ράινχαρντ Μπουτικόφερ, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα αποφασιστικότητας και «ανάγνωσης» της καμπής αυτής της εποχής των δύο σκανδιναβικών χωρών. «Η Φινλανδία και η Σουηδία συνειδητοποιούν την συγκυρία. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεών τους άνοιξαν δυναμικά τον δρόμο για τις αιτήσεις των χωρών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ Στη Γερμανία, πρέπει να διδαχθούμε από αυτή την αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Μπουτικόφερ στην Rheinische Post.

 

Νωρίτερα, επί του θέματος της ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη.

 

Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα συγκεκριμένα, ο Πράις είπε ότι «δεν θα ανησυχούσαμε ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα προκαλούσε οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

 

Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανησυχούσαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση για την Ουκρανία στην περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 59 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα