ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 6:25:19μ.μ.
24
Ιανουαρίου

Η Φινλανδία «θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

«Η κοινή ένταξη στη Συμμαχία παραμένει πρώτη επιλογή μας» ξεκαθαρίζει ο Πέκα Χααβίστο

Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, υπογράμμισε την Τρίτη (24/1) για πρώτη φορά ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του αφού ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στη σουηδική υποψηφιότητα.

 

Παράλληλα σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

 

«Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε» είπε όταν ερωτήθηκε αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

 

Σε σχόλια που έκανε όμως στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει «η πρώτη επιλογή», αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

 

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

 

Χθες Δευτέρα (23/1) ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει τη στήριξη της χώρας του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη το σαββατοκύριακο στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

 

Οι διαδηλώσεις αυτές συνιστούν «εμπόδιο» για τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι «διαδηλωτές παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση (για το τουρκικό πράσινο φως), η οποία σίγουρα θα διαρκέσει μέχρι τις τουρκικές εκλογές στα μέσα Μαΐου», κατέληξε.

 

«Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα», είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

 

«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες», εκτίμησε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ο Χααβίστο είπε ότι είχε χθες, Δευτέρα, συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

«Σαφώς αισθάνονται την πίεση από τις επικείμενες εκλογές στα μέσα Μαΐου και εξαιτίας αυτού ο διάλογος έχει εύλογα γίνει έντονος με πολλούς τρόπους στην Τουρκία» συμπλήρωσε.

 

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα τον περασμένο χρόνο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του ΝΑΤΟ για να προχωρήσει το αίτημά τους.

 

Αλλά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, έχει δηλώσει ότι ειδικά η Σουηδία θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτούς που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες- κυρίως Κούρδους μαχητές και μια οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία.

 

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Σουηδίας, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει τους τελευταίους μήνες ότι δεν θα είχε σημαντική ένσταση για την είσοδο της Φινλανδίας.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 19 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα